26 Απρ 2024
READING

Swot Hospitality: Πώς έγινε πολύτιμος συνεργάτης των ξενοδοχειακών αλυσίδων

4 MIN READ

Swot Hospitality: Πώς έγινε πολύτιμος συνεργάτης των ξενοδοχειακών αλυσίδων

Swot Hospitality: Πώς έγινε πολύτιμος συνεργάτης των ξενοδοχειακών αλυσίδων

Σε πολύτιμο συνεργάτη των μεγάλων διεθνών hotel operators έχει εξελιχθεί η Swot Hospitality, η ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία που ξεκίνησε από «μία τρέλα», όπως έχουν εξομολογηθεί οι ιδρυτές της.

Το όραμα των αδελφών Κωνσταντινίδη και του Στέλιου Κουτσιβίτη να καλύψουν ένα κενό στην ελληνική τουριστική αγορά έχει την αρχή του στο 2013, όταν το hotel management δεν ήταν ακόμα μία ευρέως διαδεδομένη έννοια εντός συνόρων. Σήμερα ανήκει στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων και επενδύσεων, ενώ όπλο στη φαρέτρα της για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της είναι οι συνεργασίες τις Hilton, Marriott International, Hyatt, Accor και Nikki Beach Hotels & Resorts. Μάλιστα, έχει πιστοποιηθεί από τις Accor Intercontinental Hotels & Resorts και Leading Hotels of the World. 

Ανάληψη του project management επενδύσεων 35 εκατ. ευρώ

Η πιο πρόσφατη κίνηση της Swot ήταν να εισέλθει στον κλάδο του development & project management, που περιλαμβάνει μία ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη τουριστικών projects, από το στάδιο του προγραμματισμού, το συντονισμό και τον έλεγχο κατασκευαστικών έργων από την έναρξη έως την ολοκλήρωσή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Swot σύστησε in-house ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών και στελεχών διοίκησης, καθώς έχει ήδη αναλάβει το project management επενδύσεων συνολικής αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά ανήκουν το έργο της Prodea με την κυπριακή θυγατρική της Mediterranean Hospitality Venture για την επέκταση του Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι, με βίλες, εντός του 2024, νέα πολυτελή θέρετρα διεθνών brand σε Πάρο και Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και η ανακαίνιση του Pegasos Deluxe Beach Hotel στη Ρόδο, με παράδοση του έργου σε φάσεις και ολοκλήρωση το 2026. 

Στη στρατηγική της έχει ενταχθεί και η ενοικίαση ξενοδοχείων, εκτός από την ανάληψη του management των μονάδων. «Το 2013 είδαμε ένα κενό στην αγορά το οποίο θεωρούσαμε ότι μπορούμε να το καλύψουμε. Το καλύψαμε ως ένα βαθμό, αλλά είμαστε ακόμα μικροί», είπε ο συνιδρυτής της Swot, Γιώργος Κωνσταντινίδης, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 10 χρόνων της εταιρείας. Το μήνυμα που θέλουν να περάσει η ομάδα της ξενοδοχειακής είναι ότι βάζει στόχο να κάνει «κάτι διαφορετικό», και αυτόν το διαφορετικό χαρακτήρα να δίνει μέσα από τα projects της. 

Χαρτοφυλάκιο 300 εκατομμυρίων ευρώ, στους 5 μεγαλύτερους παίκτες

Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 27 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ την τελευταία τριετία έχει αναπτυχθεί από άποψη εσόδων κατά 80%. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Swot έχουν συμβάλει στην εξαγορά, κατασκευή και διαχείριση μερικών από των πιο υψηλού κύρους ξενοδοχεία της περιοχής, συνολικά άνω των 3.500 δωματίων και αξίας πλέον του 1 δισ. ευρώ. Ένας εκ των επικεφαλής της ξενοδοχειακής, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης διετέλεσε επί μία διετία και πλέον διευθύνων σύμβουλος της Reds, εταιρεία ακινήτων του Ελλάκτωρα, από την οποία αποχώρησε προκειμένου να αφοσιωθεί στην επέκταση της Swot και εκτός Ελλάδος.

Στις καινοτομίες στις οποίες έχει προχωρήσει ανήκει το πρώτο party hotel στην Ελλάδα, το Yi Hotel Mykonos. Πρόσφατα, η εταιρεία άνοιξε νέα αγορά, αυτή του Ιονίου, συνεργαζόμενη με την Xenos Hotels & Resorts στους τομείς του marketing και των πωλήσεων, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της Swot ανήκουν πλέον τα Olea All Suite Hotel και Zante Maris Suites στη Ζάκυνθο. Σημαντική προσθήκη  ήταν το Lindian Village Beach Resort Rhodes στην πόλη της Λίνδου, ξενοδοχείο 188 δωματίων που έχει ενταχθεί στο Curio Collection by Hilton. Το ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε σε πολυτελή θέρετρο για λογαριασμό της Zetland Capital και είναι εμπνευσμένο από την Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Επίτευγμα των Κωνσταντινίδη – Κουτσιβίτη είναι και η άφιξη του πρώτου JW Marriott στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Κρητικό επιχειρηματία, Αντώνη Βασιλάκη. Το JW Marriott Crete Resort & Spa, που αναμένεται να ανοίξει το 2025 στο Μαράθι Χανίων, θα εκτείνεται σε 100 στρέμματα και θα αποτελέσει το ένα από τα 120 ξενοδοχεία της μπράντας σε όλο τον κόσμο. Είχε προηγηθεί η συνεργασία με τη Bain Capital για τη διαχείριση του πεντάστερου ξενοδοχείου Cora Hotel & Spa 181 δωματίων, στην Άφυτο, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, που ανακαινίστηκε πλήρως το 2023. 

Επεκτείνεται στο Development & Project Management η SWOT Hospitality

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.