26 Απρ 2024
READING

Αυξημένα μερίδια αγοράς για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών

5 MIN READ

Αυξημένα μερίδια αγοράς για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών

Αυξημένα μερίδια αγοράς για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών

Οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν πλέον το νέο…trend στην Ελλάδα, αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών, προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα ή μέσω κινητού, γλυτώνοντας έτσι να κουβαλούν πάνω τους μετρητά ή τις αναμονές στα ΑΤΜ.

Πρόσφατες έρευνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα την παραπάνω άποψη, αφού σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το 2022 ήταν έτος ορόσημο για τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς τότε η αξία των συναλλαγών με κάρτα στην ευρωζώνη ξεπέρασε εκείνη των μετρητών. Συγκεκριμένα, το 2022 οι κάρτες έφτασαν στο 46% της συνολικής αξίας των συναλλαγών έναντι 42% των μετρητών, ενώ το 2023, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κίνηση των ψηφιακών πληρωμών, το ποσοστό αναμένεται να είναι αυξημένο.

Σύμφωνα με έρευνα της Visa, σήμερα το 65% των καταναλωτών χρησιμοποιούν κάρτες σε «υψηλό» και «πολύ υψηλό» βαθμό κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές και περισσότεροι από 8/10, παίρνουν μαζί τους κάρτες ή / και ψηφιακό πορτοφόλι, όταν φεύγουν από το σπίτι τους.

Επίσης, στοιχεία δείχνουν ότι η διείσδυση των καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα είναι γρήγορη και ανοδική, καθώς η μέση συναλλαγή στο φυσικό κόσμο είναι τα 25 ευρώ, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που ξεπερνούν τα 35 ευρώ. Ενώ, αλματώδης είναι παράλληλα και η ανάπτυξη για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Επίσης πλέον και παρά τη κρίση που πέρασαν μέχρι να τις…συνηθίσουν, οι ψηφιακές πληρωμές έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πλέον όλες έχουν από ένα POS, αφού βλέπουν ότι είναι μονόδρομος και η προτίμηση των καταναλωτών, προφανής.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εταιρείες του κλάδου, οι οποίες βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καταγράφουν αυξημένους τζίρους, ενώ βλέπουν το 2023-2024 να είναι χρονιές ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα.

Nexi: Πάνω από 140.000 πελάτες στην Ελλάδα

Η Nexi Ελλάδος, έχει πλέον παρουσία άνω των 20 ετών στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών και δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Nexi Processing και της Nexi Payments.

Η Nexi Payments είναι δημιούργημα της Alpha Bank και της Nexi από το 2022 και πλέον οι δραστηριότητές επικεντρώνονται σε HORECA, ΜμΕ, τουριστικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνοντας καινοτόμες και εύχρηστες λύσεις στις αποδοχές πληρωμών.

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εμπόρων στην Ελλάδα, και παρέχει λύσεις πληρωμών στο 25% των εμπόρων σε όλη τη χώρα– ενώ διαθέτει περίπου 140.000 πελάτες, περισσότερα από 270.000 POS και 19.000 πελάτες στο eCommerce.

Όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης, στόχος τα επόμενα χρόνια είναι η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και με όχημα την τεχνολογία να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πελατειακή της βάση. Ενώ στον κλάδο του τουρισμού, η Nexi θα συνεχίσει να επενδύει ώστε να αυξήσει τα μερίδιά της και να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.

Revolut: Αυξάνει συνεχώς τα μερίδιά της

Η Revolut ξεπέρασε τους 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, με την διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά ότι μέχρι το 2026 θα έχει περάσει το φράγμα των 2 εκατ. πελατών.

Η Revolut «ήρθε» στην Ελλάδα το 2018 και πλέον είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα.

Μέσω της εφαρμογής, οι πελάτες ελέγχουν καλύτερα τα πόσα που ξοδεύουν κάθε μήνα και μπορούν να ορίσουν μηνιαίους προϋπολογισμούς δαπανών για διαφορετικές κατηγορίες, αλλά και να διαχειριστούν τις χρεώσεις για υπηρεσίες συνδρομών.

Το 2023, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα αυξήθηκε κατά 67% συγκριτικά με το 2022, ενώ ο αριθμός των χρηματικών μεταφορών (μεταξύ φίλων στην εφαρμογή, αλλά και των τραπεζικών μεταφορών) σημείωσε αύξηση κατά 107%.

Η Revolut ξεκίνησε το 2015 ως χρεωστική κάρτα με ελκυστικές χρεώσεις για την μετατροπή συναλλάγματος και την ανάληψη χρημάτων στο εξωτερικό. Το 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας διαφοροποιήθηκε και στράφηκε στις επενδύσεις σε μετοχές, commodities, και ETF’s για να παράξει έσοδα ενώ παράλληλα προσέφερε τη δυνατότητα αποταμίευσης χρημάτων με χαμηλό κόστος.

Worldline: 130.000 επιχειρήσεις

Η Worldline Greece είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα για την αποδοχή και εκκαθάριση πληρωμών με κάρτες, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε πάνω από 130.000 επιχειρήσεις για τα φυσικά και τα online καταστήματά τους.

Στην Ελλάδα, η Worldline ξεκίνησε να επενδύει το 2021 όταν εξαγόρασε τη Cardlink, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία κινούμενη στο χώρο των POS, αλλά και τον τομέα merchant acquiring της Eurobank. Αποτέλεσμα της τελευταίας εξαγοράς ήταν η δημιουργία της Worldline Greece, στην οποία ο γαλλικός όμιλος συμμετέχει με 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% διατηρεί η Eurobank.

Πλέον ο αριθμός των POS σε φυσικά καταστήματα που διαχειρίζεται η Worldline Greece ανέρχεται σε 285 χιλιάδες, ενώ στα 15.000 ανέρχονται οι εγκαταστάσεις της Smart POS εφαρμογής.

Payzy: Ανεβάζει στροφές και ετοιμάζει βαλίτσες για Γερμανία

Το payzy λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Πλέον οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τους 240.000, με στόχο την επιπλέον δυναμική του ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2024.

Το payzy λειτουργεί μέσω της θυγατρικής COSMOTE Payments και δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Παράλληλα, η «συνταγή» έχει ξεπεράσει τόσο τις προσδοκίες, που ήδη έχει γίνει συμφωνία με την DT για εξαγωγή της «πατέντας» και στην Γερμανία. Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει πιλοτικά στους εργαζόμενους της DT στη Γερμανία όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα και εν συνεχεία ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός να την αξιοποιήσει στο ευρύ κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.