26 Απρ 2024
READING

Το νερό ως πρώτη ύλη

3 MIN READ

Το νερό ως πρώτη ύλη

Το νερό ως πρώτη ύλη

Η ακριβής προέλευση του νερού εξακολουθεί να είναι αβέβαιη καθώς είτε προέκυψε κατά την δημιουργία της Γης είτε μεταφέρθηκε από αστεροειδή και μετεωρίτες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το νερό διαδραματίζει ένα θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στον σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, το νερό θεωρείται δεδομένο και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την πραγματική του αξία. Ωστόσο, το 2021, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με έλλειψη νερού.

Η έλλειψη νερού επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής και, συνεπώς, την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης προκαλεί σημαντικές κοινωνικοπολιτικές τάσεις, όπως οι συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι παγκόσμιες ξηρασίες και η έλλειψη νερού επηρεάζουν όχι μόνο τις αγροτικές περιοχές, αλλά και ορισμένες πόλεις, με πιθανό αποτέλεσμα να αφήνουν τους κατοίκους χωρίς πρόσβαση σε νερό.

Το νερό διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς αποτελεί έναν ουσιώδης πόρο για όλους τους κλάδους. Η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει την οικονομική απόδοση όπως την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τις εμπορικές ισορροπίες, και τη δομή της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, απαιτείται βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και αποδοτική χρήση του νερού, καθώς η υπέρμετρη χρήση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασίες και να θέσει σε κίνδυνο την γεωργική παραγωγή. Πολλές βιομηχανίες χρειάζονται επαρκή πρόσβαση σε νερό για την ομαλή λειτουργία τους, και την επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Οι βιομηχανίες με υψηλή ζήτηση νερού παράγουν εμπορεύματα όπως τρόφιμα, χαρτί, χημικά, πετρελαιοειδή και μέταλλα. Τέλος το νερό παραμένει θεμελιώδες κατά της διάρκεια του κύκλου ζωής της ενεργειακής υποδομής, από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τον καθαρισμό και την επεξεργασία τους, μέχρι τους ψυκτικούς παράγοντες σε πυρηνικούς ή θερμικούς σταθμούς ενέργειας καθώς και ως καύσιμο για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% παγκοσμίως έως το 2050, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τη βιομηχανία (+400%), την παραγωγή θερμικής ενέργειας (+140%) και την οικιακή χρήση (+130%). Για αυτόν το λόγο η διαχείριση του νερού απόκτα έναν καθοριστικό ρόλο. Οι τρέχουσες τάσεις στη διαχείριση του νερού επικεντρώνονται στην αποδοτική χρήση του νερού και στη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Οι τρέχουσες τάσεις διαμορφώνουν έναν πλαίσιο όπου οδηγεί στις ακόλουθες δράσεις. Πρώτον, στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. Το ανακυκλωμένο νερό μπορεί να μειώσει τη ζήτηση στη γεωργική, τη βιομηχανική, καθώς και την οικιακή χρήση του νερού σε περιοχές με περιορισμένο πόσιμο νερό. Δεύτερον, η τεχνολογική πρόοδος και η καθιέρωση πιο αποδοτικών διαδικασιών έχουν μειώσει το κόστος και την ενέργεια που απαιτεί η αφαλάτωση, έτσι το αφαλατωμένο νερό μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση υδροδότησης. Τρίτον, καθώς προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70,0%. Έτσι, η έξυπνη διαχείριση ύδρευσης, τα συστήματα προειδοποίησης πλημμυρών και συστήματα γεωργίας ακριβείας μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη γεωργική παραγωγή και να μειώσουν τη χρήση του νερού. Τέταρτον, η κεντροποιημένη διασύνδεση των δεδομένων που σχετίζονται με το νερό γίνεται κρίσιμη για την αποδοτική και ασφαλή λήψη αποφάσεων στους διαχειριστές υδροδότησης.

Η BDO Greece παρέχει υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων ώστε να μπορεί να υπολογίσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην κατανάλωση νερού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να μπορεί μια ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση ή οργανισμός να υπολογίσει και να εξασφαλίσει την χρήση νερού που είναι απαραίτητη. Επιπρόσθετα, η BDO Greece παρέχει ένα πλήρης φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στα θέματα βιωσιμότητας ώστε να μπορεί μια εταιρεία να ορίσει τη στρατηγική της, να συμμορφώνεται πλήρως στις κανονιστικές της υποχρεώσεις, και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις εύκαιρες που παρουσιάζονται μέσα από το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

BDO Greece θέσεις εργασίας | kariera.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.