18 Δεκ 2024
READING

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ο άνθρωπος που γιγάντωσε την Ideal

4 MIN READ

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ο άνθρωπος που γιγάντωσε την Ideal

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ο άνθρωπος που γιγάντωσε την Ideal

Μία από τις εταιρείες του 2023 ήταν η Ideal και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες manager ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Όχι μόνο λόγω της θετικής πορείας της μετοχής στο Χρηματιστήριο και των υψηλών τζίρων που σημείωσε αλλά κυρίως γιατί κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο, να βάλει την εταιρεία ξανά στον χάρτη των μεγάλων Holding στην Ελλάδα. Και αυτό έγινε κυρίως με την εξαγορά των Attica Stores. Ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλύτερα deal της χρονιάς που μας πέρασε.

Σταδιακά και οργανωμένα

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέλαβε τη διοίκηση της Ideal στα μέσα του 2021. Χωρίς να είναι τότε μια εταιρεία που να τρομάζει ή να έχει πολλά σπουδαία assets στην κατοχή της.

Σταδιακά και μεθοδευμένα, μέσα σε περίπου τρία χρόνια, κατάφερε με καίριες κινήσεις, να την μετατρέψει σε μια μεγάλη εταιρεία Συμμετοχών, που πρωταγωνιστεί στην αγορά. Ενώ παράλληλα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών και επενδυτών.

Με σχεδόν 30ετη εμπειρία στις αγορές, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου υπήρξε πάντα αποτελεσματικός διαχειριστής χαρτοφυλακίων και ικανός να συνθέτει επενδυτικά σχήματα, πλαισιωμένα από ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Πράγμα που έπραξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Ideal.

Υπομονετικός, κοιτώντας πάντα από μια διαφορετική οπτική το μέλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στην Ideal. Από την εξαγορά της Byte μέχρι τώρα τα Attica και το ομόλογο που υπερκαλύφθηκε σχεδόν 2 φορές. Κάτι που αποδεικνύει ότι η αγορά τον πιστεύει και συμμερίζεται το business plan του.

Η εξαγορά της Byte

H Ideal είναι μια Holding, όπως αναφέρει συνέχεια η διοίκησή της. Παρότι στο Χρηματιστήριο υπάγεται στον δείκτη τεχνολογίας-πληροφορικής.

Και αυτό γιατί ένας από τους βασικούς της βραχίονες είναι η Byte. Εταιρεία πληροφορικής και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του έμπειρου manager βρισκόμενος στο τιμόνι της Ideal.

Η εξαγορά ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2022 ενώ πέρασε και το 100% στον όμιλο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το τίμημα ανήλθε περίπου στα 60 εκατ. ευρώ (μαζί με δάνεια).

Με αυτή την εξαγορά, η Ideal μπήκε δυναμικά στην πληροφορική, διεκδικεί και παίρνει έργα του Δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ «κούμπωσε» εξαιρετικά με τις προηγούμενες εξαγορές του ομίλου σε αυτόν τον κλάδο, όπως είναι η ADACOM και η Netbull, που έχουν αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια.

Μέσα στην πανδημία η Byte υπήρξε μια εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα, κάτι που φυσικά είδε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και προχώρησε στην εξαγορά της από τον Σπυριδογεώργη Βυζάντιο.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί η Byte να ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία, από άποψη εξαγορών του Παπακωνσταντίνου, ωστόσο νωρίτερα είχε προχωρήσει στο deal συγχώνευσης της Ideal με την Astir Vitogiannis και την Three Cents. Ενώ εξαγόρασε και το πλειοψηφικό πακέτο της Coleus. Και με αυτόν τον τρόπο απέκτησε σημαντική παρουσία και στη Ν. Αφρική, όπου προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών.

Η εξαγορά των Attica και το ομόλογο

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε το deal της χρονιάς μέχρι εκείνη τη στιγμή και ένα από τα μεγαλύτερα του έτους, αν υπολογίσουμε και την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ.

Η Ideal έδωσε 100 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των Attica Stores, η οποία θα με ίδια κεφάλαια ποσού 35 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό ποσού 65 εκατ. ευρώ με έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

Το Attica Stores άνοιξε τις πύλες του στο City Link τον Απρίλιο του 2005 και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστεψαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Που όμως πολύ γρήγορα, διαψεύστηκαν.

Όταν πέρασε στα χέρια του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου τα Attica έκαναν πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στα χρόνια άντεξαν μέσα από τις δυσκολίες. Όπως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στη Folli Follie που είχε το 46%, η διοίκηση κινήθηκε άμεσα ξεπερνώντας τον σκόπελο και αποφεύγοντας τις μεγάλες αναταράξεις.

Το 2023, δηλαδή τον πρώτο χρόνο κάτω από τη στέγη της Ideal, τα Attica «έγραψαν» αύξηση των εσόδων κατά 12% στα 213,1 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα επέκτασης των χώρων των καταστημάτων αλλά και της αύξησης των επισκεπτών και των αντίστοιχων συναλλαγών. Ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 24% στα 23,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το προηγούμενο έτος ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατέγραψε ακόμα μία επιτυχία. Καθώς η Ideal βγήκε στις αγορές εκδίδοντας ομόλογο το οποίο υπερκαλύφθηκε σχεδόν 2 φορές. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 188,58 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,89 φορές συγκεκριμένα.

Η υπερκάλυψη του ομολόγου θεωρήθηκε από την αγορά μεγάλη προσωπική επιτυχία για την εισηγμένη εταιρεία του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το 2023 η Ideal έκλεισε με αύξηση εσόδων κατά 120% και EBITDA κατά 101%. Με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 384,3 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 53 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η Ideal θεωρείται από πολλούς η μετοχή για το 2024, καθώς ήδη η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έγκριση ενημερωτικού για έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 100 εκατ. ευρώ της IDEAL Holdings

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.