26 Απρ 2024
READING

Η επόμενη κρίσιμη μέρα για τη Folli Follie

4 MIN READ

Η επόμενη κρίσιμη μέρα για τη Folli Follie

Η επόμενη κρίσιμη μέρα για τη Folli Follie

Ριζικά άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει η Folli Follie, σε μία προσπάθεια να αφήσει πίσω το κακό της παρελθόν και ουσιαστικά να βρει επενδυτή μέσα από μία νέα εταιρεία που έχει δημιουργηθεί, ο οποίος θα κινηθεί για την απόκτησή της. Την ίδια στιγμή πάντως το δικαστικό γαϊτανάκι με πρωταγωνιστές τους πρώην ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Κουτσολιούτσου, καλά κρατεί.

Κλειδί για την επόμενη μέρα της «νέας» Folli Follie, της νεοσύστατης εταιρείας FF Opsco που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της παλιάς και «αμαρτωλής» Folli Follie, αποτελεί η αποδέσμευση και μεταβίβαση στην Opsco, περιουσιακών στοιχείων 31 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην αξία των ακινήτων που είχε στην κατοχή του ο όμιλος και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα μετρητά, τα οποία βρίσκονταν σε λογαριασμούς του ομίλου Folli Follie. Να σημειωθεί πάντως ότι η FF Opsco συνεχίζει τη δραστηριότητά της με νέα καταστήματα, εγκαινιάζοντας πρόσφατα ένα ακόμα στη Γλυφάδα με την ταμπέλα Collective, δίπλα σχεδόν από το σημείο που βρισκόταν παλαιότερα το Collective στην περιοχή και πλέον μετατράπηκε σε Juicy Couture, επίσης συμφερόντων της FF Opsco.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της παλιάς Folli Follie που διορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με υπηρεσιακό χαρακτήρα και επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο, είχε ως καθήκον να διεκπεραιώσει τη διαδικασία εξυγίανσης τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που πέτυχε – τυπικά τουλάχιστον – μετά την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου το 2022. H διοίκηση Σάμιου έχει κάνει λόγο για μία υπόθεση που θα κρίνει τη βιωσιμότητα ή μη της εξυγιανθείσας εταιρείας, που ουσιαστικά είναι η Opsco, δίνοντάς της χρόνο ζωής σε αντίθετη περίπτωση, όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η FF Opsco

Την ίδια στιγμή η νέα εταιρεία Opsco ως διάδοχο σχήμα της Folli Follie, η οποία ανήκει μετοχικά στους ζημιωθέντες κατά 500 εκατ. ευρώ, ομολογιούχους, προχώρησε προ μερικών ημερών στη σύσταση διοικητικού συμβουλίου με τον Γιώργο Σάμιο να αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου με εκτελεστικά καθήκοντα. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας συμπληρώνεται από τον επικεφαλής των ομολογιούχων, Cornelius Malte Daniels με την ιδιότητα του μέλους και τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκη, ο οποίος διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου με μη εκτελεστικά καθήκοντα. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει ότι πλέον στα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, αναγράφεται με μεγάλα ευδιάκριτα γράμματα «Folli Follie Opsco», σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη μετάβαση στη νέα εποχή της εταιρείας.

Σε μία κλωστή κρέμεται η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης

Την ίδια στιγμή πάντως, από μία κλωστή φαίνεται να κρέμεται η βιωσιμότητα της Folli Follie, τη στιγμή που η ρευστότητά της εξαντλείται. Ταυτόχρονα έρχεται στο προσκήνιο το κακό σενάριο της υπαναχώρησης των εγγυητών του σχεδίου εξυγίανσης, όσο καθυστερεί η αποδέσμευση της περιουσίας της, δηλαδή ό,τι απέμεινε από το σκάνδαλο με τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, το οποίο βρίσκεται υπό την κρίση της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να πούμε ότι ήδη άρχισε η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ιδρυτή και βασικού μετόχου και συνεχίζεται στις 27 Μαρτίου. Οι Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εξετάστηκαν στο προσεχές διάστημα των θέσεων και του συζύγου του Καίτη και του γιου του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, καθώς και των υπολοίπων κατηγορουμένων, για την παραπλανητική εικόνα που έδωσαν επί σειρά ετών στους επενδυτές για τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου.

Η «συγνώμη» του Κουτσολιούτσου

Kατά την πρώτη φάση της απολογίας του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε: «Είχαμε κάνει εταιρεία κολοσσό, τη μεγαλύτερη στο Χρηματιστήριο και με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Αισθάνομαι σήμερα την ανάγκη να πω ένα συγνώμη στα στελέχη που κάθονταν εδώ δίπλα μου και για 20 χρόνια βοήθησαν στην εδραίωση της εταιρείας, χωρίς να έχουν σχέση με όλα αυτά».

Ο ίδιος στάθηκε στην ισχυρή επέκταση του ομίλου στο εξωτερικό και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το Χονγκ Κονγκ. «Tο 1998 άνοιξε το πρώτο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, που ήταν η Νέα Υόρκη της Ασίας. Εμείς πουλούσαμε Ελλάδα. Ολες οι καμπάνιες είχαν θέμα την Ελλάδα. Σε όλα τα μετρό, τα αεροδρόμια υπήρχαν αφίσες της Follie. Μου στοίχιζαν κάποια δισεκατομμύρια όλα αυτά. Γίναμε γνωστοί παγκοσμίως». Ανέφερε μάλιστα ότι το Χονγκ Κονγκ ήταν η ιδανική χώρα για να ξεκινήσει κανείς την επιχειρηματική του δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν δασμοί και λοιπά έξοδα που θα επιβάρυναν τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.