26 Απρ 2024
READING

Μπάκος – Καϋμενάκης: Οι δύο εφοπλιστές που εξαγοράζουν – σχεδόν – τα πάντα

4 MIN READ

Μπάκος – Καϋμενάκης: Οι δύο εφοπλιστές που εξαγοράζουν – σχεδόν – τα πάντα

Μπάκος – Καϋμενάκης: Οι δύο εφοπλιστές που εξαγοράζουν – σχεδόν – τα πάντα

Σε διαδοχικές εξαγορές που εκτείνονται από τον τραπεζικό τομέα έως τις κατασκευές και τα media έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος. Έτσι, εκτός από την παρουσία τους στον τομέα της ναυτιλίας μέσω της Akron Trade and Transport που έχει έδρα τη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι δύο άνδρες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά με τις ναυτιλιακές εταιρείες Smart Tankers και Altomare που εδρεύουν στον Πειραιά.

Ωστόσο η κίνηση που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς ήταν όταν αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία ενέργειας, Volton, το 2016, που την ίδια χρονιά απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Την άνοιξη του 2017 η Volton ξεκίνησε να δραστηριοποιείται εμπορικά, και το 2019 εξαγόρασε το 100% της ΚΕΝ, του ομίλου Καράτζη, αυξάνοντας το εκτόπισμά της στην ελληνική αγορά. Λίγο αργότερα ήρθε η απόκτηση ποσοστού σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ελλάκτωρ. Ο Δημήτρης Μπάκος και o Ιωάννης Καϋμενάκης πούλησαν το 2022 τις μετοχές τους με σημαντικό κέρδος, το οποίο εκτιμάται σε άνω των 50 εκατ. ευρώ, έχοντας σοβαρές διαφωνίες με τη συμμέτοχό τους, Reggeborgh και διαδοχικές διοικητικές έριδες.

Μεταξύ τους γνωρίστηκαν όταν και οι δύο ήταν στα καράβια, ο πρώτος ως καπετάνιος και ο δεύτερος ως πρώτος μηχανικός. Στη συνέχεια δημιούργησαν την Akron Trade and Transport. Το όνομά τους ακούστηκε όμως και όταν αποφάσισαν να αποκτήσουν την ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τρίπολης. Ο Δημήτρης Μπάκος κατάγεται από το ορεινό χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας όπου ο όμιλος διατηρεί την οικολογική φάρμα «A. Farm». Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάγεται από το Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας και έχει αφήσει τον συνεταίρο του να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Οι δύο επιχειρηματίες παρά τις διαδοχικές κινήσεις τους φροντίζουν να παραμένουν οι ίδιοι μακριά από τη δημοσιότητα και να αφήνουν τις επιχειρηματικές τους κινήσεις να μιλούν για λογαριασμό τους. Πλέον στη διοίκηση των εταιρειών έχει πλέον εμπλακεί και η δεύτερη γενιά, που εκπροσωπείται από τους δύο γιους του Δημήτρη Μπάκου, Θάνο και Νίκο, καθώς και από την Αλεξάνδρα Καϋμενάκη.

H εξαγορά Άκτωρ και Ιντρακάτ

H αποχώρηση από τον όμιλο Ελλάκτωρ σηματοδότησε την απόκτηση του 31,7% του ομίλου Ιντρακάτ, επένδυση συνολικά 70,1 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας Winex Investments Limited (Winex»), επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους για μακράς πνοής επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα των κατασκευών-υποδομών καθώς και των ανανεώσιμων πηγών. Και στη συνέχεια ήρθε η εξαγορά του Άκτωρα από την Ιντρακάτ, γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το προφίλ των Μπάκου και Καϋμενάκη στις κατασκευές.

Αίσθηση προκάλεσε η είσοδός τους στον τραπεζικό τομέα με την απόκτηση πλειοψηφίας στην Attica Bank, στην Παγκρήτια Τράπεζα και αργότερα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Η είσοδος στα media

Ολοκληρώνοντας όμως το πακέτο επιχειρήσεων που έχουν αποκτήσει, έχουν κάνει κινήσεις και στα media, με την απόκτηση του Action 24, με δυνατότητα εκπομπής στην Αττική και όχι πανελλαδικά, κάτι που φαίνεται ότι καλύπτει τους δύο εφοπλιστές , ενώ αργότερα απέκτησαν και το ενημερωτικό site, iefimerida από τον ιδρυτή του και δημοσιογράφο, Χρήστο Ράπτη. Μάλιστα, είχαν ακουστεί έντονες φήμες για την εξαγορά τόσο του τηλεοπτικού σταθμού Open από τον Ιβάν Σαββίδη, κάτι που τελικά δεν προχώρησε όσο και του Πρώτου Θέματος κάτι που επίσης δεν συνέβη.

Ο ρόλος Εξάρχου και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Καθοριστικός στο επιχειρηματικό τους οικοδόμημα, είναι ο ρόλος του Αλέξανδρου Εξάρχου, μάνατζερ των δραστηριοτήτων τους. Επιβλέπουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως ασχολούνται με τις επιχειρήσεις που έχουν στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων ένα διυλιστήριο στη Φουτζέιρα και έναν μεγάλο στόλο πλοίων.

Οι δυο επιχειρηματίες διαθέτουν σημαντική οικονομική ευρωστία την οποία απέκτησαν στη Μέση Ανατολή, ασχολούμενοι με τη ναυτιλία κυρίως και τα πετρέλαια. Επιθυμία τους τα τελευταία χρόνια ήταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχοντας ισχυρή πίστη στις προοπτικές της χώρας, παρόλο που διατηρούν και οι δυο τις βασικές τους επαγγελματικές δραστηριότητες στο Ντουμπάι και κατοικούν εκεί μόνιμα με τις οικογένειές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.