02 Ιαν 2025
READING

Unilever: Πώς επηρεάζει η απόφασή της την ελληνική αγορά παγωτού

5 MIN READ

Unilever: Πώς επηρεάζει η απόφασή της την ελληνική αγορά παγωτού

Unilever: Πώς επηρεάζει η απόφασή της την ελληνική αγορά παγωτού

Ανησυχία αλλά και… οφέλη ακολούθησαν την ανακοίνωση της Unilever σχετικά με την απόφασή της να προχωρήσει σε διαχωρισμό της μονάδας παραγωγής παγωτού της, στην οποία περιλαμβάνονται «θρυλικά» brands όπως Viennetta, Carte d’Or, Cornetto,Ben & Jerry’s και Magnum.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 7.5000 θέσεων εργασίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η ίδια η εταιρεία, που αποτελεί μία εκ των κορυφαίων στον τομέα της, μέσω της ανακοίνωσής της: «Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν 7.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως -κυρίως σε γραφεία- ενώ το συνολικό κόστος της αναδιάρθρωσης θα ανέλθει περίπου στο 1,2% του κύκλου εργασιών του ομίλου, για τα επόμενα τρία χρόνια (από το περίπου 1% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μία απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της Unilever σε μία «απλούστερη και πιο εστιασμένη εταιρεία», με τέσσερις διακριτές επιχειρηματικές μονάδες: προϊόντα ομορφιάς, ευεξίας, προσωπικής φροντίδας και διατροφής. Οι διαδικασίες για τον διαχωρισμό αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

Και μπορεί η συγκεκριμένη είδηση να «πάγωσε» πολλούς, όμως σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι επενδυτές, καθώς η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε να σημειώνει κέρδη άνω του 5%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Unilever έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με αρκετές πιέσεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί κυρίως από τον ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz, που ζητάνε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της εταιρείας. Στην προσπάθεια αυτή, το να διαχωριστεί-αυτονομηθεί (και ίσως πουληθεί) ο τομέας του παγωτού, που πέρσι παρήγαγε έσοδα 7,9 δισ. ευρώ, είναι η πιο σημαντική κίνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Hein Schumacher, ο οποίος είχε δεσμευτεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και να βελτιώσει τις αποδόσεις στους μετόχους.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Εύλογα, το ερώτημα που δημιουργείται στη χώρα μας είναι το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή επηρεάζει την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για την ώρα, η ελληνική αγορά δεν θα επηρεαστεί άμεσα, καθώς το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας για τη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μία μεγάλη αυτονομία στον τομέα του παγωτού, και στον τρόπο που δραστηριοποιείται η Unilever, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα έχει μικρή σύνδεση με τα υπόλοιπα της εταιρείας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι στη χώρα μας, οι πωλήσεις του παγωτού ακολουθούν μία διαφορετική πορεία από όσα συμβαίνουν εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο τζίρος της εταιρείας το 2023 παρουσίασε αύξηση 10,4% σε σύγκριση με το 2022 και έφθασε στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό μερίδιο που κατέχει στην αγορά φτάνει περίπου στο 33%. Δηλαδή, 1 στα 3 παγωτά που πωλούνται στην Ελλάδα σε σούπερ και μίνι μάρκετ, περίπτερα αλλά και την τουριστικά αγορά, έχουν το σήμα της Unilever.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής αγοράς είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο cluster της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνει Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσσοβο, έφτασαν στα 112 εκατ. ευρώ το 2023. Δηλαδή 4 χώρες μαζί έφτασαν περίπου το 12% του ελληνικού τζίρου.

«Λιώνει» το κέρδος στην αγορά παγωτού παγκοσμίως

Σε αντίθεση λοιπόν με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, η αγορά του παγωτού παγκοσμίως δέχεται πιέσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον πολυεθνικό όμιλο, στον οποίο αντιπροσωπεύει το 16% των συνολικών πωλήσεών του.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει παρά μόνο ένας μήνας από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Hein Schumacher, απευθυνώμενος σε αναλυτές δε δίστασε να χαρακτηρίσει το 2023 ως μία απογοητευτική χρονιά για το παγωτό. Αυτό γιατί, το λειτουργικό περιθώριο για την κατηγορία υποχώρησε κατά 90 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 10,8%, εξέλιξη που θεωρείται αποτέλεσμα του χαμηλού μικτού περιθωρίου από τον πληθωρισμό κόστους και της απομόχλευσης όγκου που υπερβαίνει την τιμολόγηση.

Τα σενάρια για το μέλλον

Στην Ελλάδα η αγορά παγωτού φτάνει συνολικά στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ φέτος η ελληνική Unilever αναμένει διψήφια ανάπτυξη (στο 10%), χωρίς μάλιστα αυτή να βασίζεται σε αυξήσεις τιμών.

Όπως διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της ελληνικής θυγατρικής, για την ώρα δε θα υπάρξουν αλλαγές, αυτό όμως δεν είναι δεσμευτικό για το μέλλον. Άλλωστε στην ανακοίνωσε της Unilever κατέστη σαφές το γεγονός ότι δεν έχουν αποσυρθεί από το «τραπέζι» και άλλες εναλλακτικές, στις οποίες δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η πώληση της επιχείρησης. Εξάλλου, είναι ενδεικτικά όσα συνέβησαν πριν 6 χρόνια, όταν η πολυεθνική έλαβε την απόφαση να πουλήσει την δραστηριότητά της στο λάδι και την μαργαρίνη, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο και η μαργαρίνη της Ελαΐς να αποσχιστούν και να πουληθούν στην Upfield της KKR (όχι όμως και το σήμα της Ελαΐς) .

Σε μία αγορά λοιπόν η οποία στη χώρα μας έχει βιώσει μεγάλες αλλαγές και εξαγορές, σε περίπτωση που μπει «πωλητήριο», για παράδειγμα, στην Algida, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. Και, κάθε εξέλιξη, μπορεί να αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.