26 Απρ 2024
READING

Epsilon Net: «Αποκωδικοποιώντας» τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου

5 MIN READ

Epsilon Net: «Αποκωδικοποιώντας» τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου

Epsilon Net: «Αποκωδικοποιώντας» τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου

Ως μία εξαιρετική χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023 για την Epsilon Net, καθώς ο όμιλος εταιρειών παρουσίασε αύξηση 58,9% στα καθαρά κέρδη, την ώρα που ο τζίρος «εκτοξεύτηκε» πάνω από 23%. Πρόκειται για μία δικαίωση, επί της ουσίας, του επιχειρηματικού πλάνου το οποίο υλοποιεί με συνέπεια και σταθερότητα ο όμιλος, ο οποίος έχει ως στόχο τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών all in one solution, η συνεχής διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και η επίτευξη υψηλών επιδόσεων τελικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα άλλωστε με τους ανθρώπους της Epsilon Net, η σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του, μαρτυρά την ηγετική του θέση στον τομέα του Business Software στην ελληνική αγορά.

Κεφάλαιο εξαγορές

Η αναφορά στο στρατηγικό πλάνο το οποίο ακολουθείται με συνέπεια δε θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των εξαγορών. Η Epsilon Net έχει δείξει μία ιδιαίτερη κινητικότητα στον συγκεκριμένο τομέα, ακολουθώντας «επιθετική» πολιτική που της επιτρέπει να διευρύνει τις δραστηριότητές της αλλά και τα μερίδια που αντλεί από την αγορά. Έτσι, και το 2023, συνεχίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα των εξαγορών του ομίλου, το οποίο στοχεύει στη διεύρυνση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η μητρική εταιρία απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στις εταιρίες Oρόσημο Πληροφορική Α.Ε, ΝΕΤΕΡΑ Ε.Ε. , DIGINET Ε.Ε. & SCAN ΑΒΕΕ ενώ παράλληλα προχώρησε σε εξαγορές των μειοψηφικών ποσοστών σε δύο από τις βασικές θυγατρικές του Ομίλου (EPSILON HR A.E & Epsilon SingularLogic A.E.) διασφαλίζοντας τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας στις συγκεκριμένες εταιρίες.

Ακόμα, τον Οκτώβριο του 2023, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της υλοποίησης της υπηρεσίας Epsilon Pay που αποτελεί μαζί με τις συνοδευτικές υπηρεσίες (Banking Aggregator & Epsilon Pay ΒΙ) την πρώτη ομάδα υπηρεσιών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Netενώ στο τέλος του 2023, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του κλάδου integration, πωλήσεων και customer support software Retail & Fuel που απευθύνεται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αφορούν στο 2023, αξίζει να σημειωθεί ότι η Epsilon Net συνέχισε το ίδιο δυναμικά και το 2024, πραγματοποιώντας την πρώτη της κίνηση για την τρέχουσα χρονικά. Συγκεκριμένα, η Epsilon CSA, θυγατρική της Epsilon Net, προχώρησε στην εξαγορά του λογισμικού Lavinet από την Lavisoft, θυγατρικής της Lavipharm. Και μπορεί το τίμημα να μην κινήθηκε σε μεγάλα ύψη, καθώς έφτασε στα 184.000 ευρώ), αξιολογείται όμως ως εξαιρετικά σημαντική από τη διοίκηση. Αυτό γιατί, το συγκεκριμένο λογισμικό θεωρείται από τα καλύτερα στον κλάδο των φαρμακείων, τομέα στον οποίο ποντάρει πολλά ο CEO Γιάννης Μίχος, κάτι που αποδεικνύει και η απόφαση για εξαγορά του 100% της CSA τον Ιανουάριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρός άνδρας της Epsilon Net δεν έχει κρύψει την «αγάπη» του για τις εξαγορές, έχοντας άλλωστε τονίσει πολλές φορές ότι οι «κεραίες» του ομίλου παραμένουν σε εγρήγορση, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα επιτευχθεί ευκολότερα και ο στόχος που έχει τεθεί για τζίρο 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025.

Σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο μαρτυρά την υγιή ανάπτυξη του ομίλου είναι το γεγονός ότι η ρευστότητα του ομίλου διατηρήθηκε και το 2023 σε υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα έφτασαν στα 25,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο αρνητικός καθαρός δανεισμός υπολογίζεται στα 6,85 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική «κατάκτηση», καθώς τα υψηλά χρηματικά διαθέσιμα αποτελούν την πιο ισχυρή εγγύηση για την απρόσκοπτη εκτέλεση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων ανάπτυξης. Άξιο αναφοράς ακόμα είναι πως την περασμένη χρονιά ενισχύθηκαν σημαντικά τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου τα οποία πλέον υπολογίζονται σε 60,77 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπεται για το μέλλον

Όπως είναι φυσιολογικό, οι εξαιρετικές αυτές αποδόσεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την αποτελεσματικότητα του πλάνου που ακολουθείται. Άλλωστε, η σημαντική αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 24 % το 2023, ήταν αποτέλεσμα του επιχειρηματικού σχεδιασμού που αναπτύσσει ο Όμιλος σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στη σταδιακή επέκτασή του στο εξωτερικό.

Αισιοδοξία πάντως επικρατεί και για το μέλλον, καθώς αύξηση των πωλήσεων αναμένεται τόσο για την τρέχουσα χρονιά, όσο και το 2025. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που γίνονται από την πλευρά του ομίλου, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, λαμβάνοντας και υποστήριξη από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα με την υπογραφή του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Συμπερασματικά, με βάση τα θετικά αποτελέσματα του 2023, τα οφέλη από τη στρατηγική συνεργασία με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το δυναμικό πρόγραμμα εξαγορών, η Διοίκηση του Ομίλου προβλέπει ότι η συνεπής υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού για την περίοδο 2023-2025 θα δώσει στον Όμιλο τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υψηλός ο ανταγωνισμός

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Epsilon Net έρχεται πλέον αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό περιβάλλον δραστηριοποίησης, καθώς η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, και από τον πρόεδρο της SoftOne, Αντώνη Κυριαζή (που διαθέτει την υποστήριξη του διεθνούς επενδυτικού fund Imker Capital) αλλάζει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να παρατηρηθεί μία μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού, με τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για την Epsilon Net παραμένουν εξαιρετικά θετικές, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την επόμενη πενταετία, η αξία της μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ., κάτι που βέβαια μένει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.