26 Απρ 2024
READING

Carrefour: Η στρατηγική της για τη μεγάλη επιστροφή

5 MIN READ

Carrefour: Η στρατηγική της για τη μεγάλη επιστροφή

Carrefour: Η στρατηγική της για τη μεγάλη επιστροφή

Την δέσμευσή της στο στρατηγικό πλάνο που έχει εξαγγείλει επανέλαβε η Audio Visual Enterprises (AVE), βασικός μέτοχος της Retail and More. Στόχος της είναι να αφήσει πίσω της διάφορες δραστηριότητες μέσω των οποίων την γνωρίσαμε στο παρελθόν, τις οποίες μαρτυρά και το όνομά της, και να στραφεί προς τον μετασχηματισμό της σε έναν Food and Beverage όμιλο από το 2025.

Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης, ο κ. Θωμάς Ρούμπας, αντιπρόεδρος του ομίλου AVE, επιβεβαίωσε το πρόσφατο ρεπορτάζ του The Total Business, το οποίο σάς ενημέρωνε αναλυτικά για τα πλάνα του Νίκου Βαρδινογιάννη και των συνεργατών του. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της ΑVΕ βρίσκεται όχι μόνο η αξιοποίηση του σήματος Carrefour αλλά και η είσοδός της στην παραγωγή τροφίμων και τη διανομή ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι συγκεκριμένες προσπάθειες, αναμένεται να ακολουθηθεί η πολιτική των εξαγορών προς δύο κατευθύνσεις. Η μία θα αφορά καταστήματα, προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία και η δυναμική του δικτύου της Carrefour και η άλλη τις εταιρείες τροφίμων που θα αναλάβουν να παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για την Carrefour. Προϊόντα τα οποία δε θα περιοριστούν στην ελληνική αγορά αλλά πρόκειται να «ταξιδέψουν» και εκτός συνόρων. Φυσικά τα προϊόντα έχουν διαφοροποιήσεις με βάση τη διάρκεια ζωής τους, το κόστος παραγωγής τους αλλά και το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτά στο εξωτερικό.

Τα προϊόντα που βρίσκονται στο επίκεντρο και οι συνεργασίες

Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπα, η εταιρεία, για παράδειγμα, προτιμά να κατασκευάζει στην Ελλάδα μακαρόνια και ρύζι που θα πουλάει με ιδιωτική ετικέτα, καθώς το κόστος είναι μικρότερο, γνωρίζει όμως ότι δε μπορεί να τα πουλήσει στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, προϊόντα όπως η φέτα, το γιαούρτι και το μέλι μπορούν να γίνουν ανάρπαστα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά, όπως την αμερικανική READY, που είναι γνωστή για την παραγωγή premium sports drink, την FERRO, εταιρεία παραγωγής αρτοποιημάτων, και την ΙΝΑΧΟΣ, εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Γραμμένη Φθιώτιδας και παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα Ρούμελη.

Πώς προχωράει η επέκταση του δικτύου

Σήμερα υπό την επωνυμία του γαλλικού brand βρίσκονται σε λειτουργία 42 καταστήματα, με τα 17 εξ αυτών να είναι εταιρικά. Σημειώνεται ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν λειτουργήσει ακόμα 110 σημεία franchise, ενώ στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του έτους τα καταστήματα να έχουν ξεπεράσει τα 70.

Προκειμένου να συμβεί αυτό αναμένεται να ακολουθηθεί τόσο η μέθοδος του franchise, όσο και οι εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων, όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023 επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας «Χουλιόπουλος ΕΠΕ», η οποία είχε στην κατοχή της 11 super market, τα οποία λειτουργούσαν στην Αθήνα με την επωνυμία «Economy». Το τίμημα της συμφωνίας έφτασε τα 3,15 εκατ. ευρώ, με τα καταστήματα να λειτουργούν ήδη ως Carrefour Express, ενώ πριν λίγο καιρό αποκτήθηκε και κεντρικό κατάστημα στο Παγκράτι, η περίφημη «Πηγή».

Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπα, η Carrefour γνωρίζει ότι δραστηριοποιείται σε μία ώριμη αγορά, στην οποία 5 «παίκτες» έχουν την συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου της (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, My Market, Μασούτης). Με βάση αυτό το γεγονός, ο αντιπρόεδρος του ομίλου δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Carrefour ως μία «start up με ικανοποιητική εικόνα ρευστότητας», θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι στόχος της να ανταγωνιστεί -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- αυτούς τους αντιπάλους. Αντιθέτως, στόχος της είναι να διεκδίκησει μερίδιο αγοράς από μικρότερες εταιρείες, όπως είναι οι Market In, ELETA, Proton, Γαλαξίας, αλλά και οι συνεταιρισμοί.

Μάλιστα, ο κ. Ρούμπας φρόντισε να στείλει και μήνυμα προς τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει προσφορά πώλησης, καθώς οι μικρές αλυσίδες θα πιεστούν πολύ. Όσο για τα χαρακτηριστικά των καταστημάτων και των περιοχών που ενδιαφέρεται η Carrefour να κάνει εξαγορές; Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι μεγάλες πόλεις και οι τουριστικές περιοχές, ενώ τα καταστήματα θα έχουν έκταση το πολύ έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επιστροφή στη Βουλγαρία μετά από 8 χρόνια

Κανονικά προχωράει και το σχέδιο επιστροφής, ύστερα από 8 χρόνια, του σήματος Carrefour στη Βουλγαρία. Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα, στη Σόφια, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας 22 καταστημάτων εντός του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα βήματα της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Βάρνα και στο Μπάνσκο.Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου logistics, το οποίο θα έχει ως βασικό σκοπό την κάλυψη τροφοδοσίας του δικτύου.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Carrefour εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βουλγαρική αγορά το 2009, σε συνεργασία με τον όμιλο Μαρινόπουλος, ενώ η δραστηριότητά της στη χώρα τερματίστηκε το 2016. Τελικά, το 2023 η γαλλική πολυεθνική ήρθε σε συμφωνία με την Retail&More για την παραχώρηση του «master franchise», ενώ η ελληνική εταιρεία έδωσε τα χέρια για την παραχώρηση του σήματος στην τοπική αγορά στον όμιλο Parkmart του Βούλγαρου επιχειρηματία Dobromir Andonov. Ο όμιλος έχει ως έδρα το Μπουργκάς ενώ ιδρύθηκε το 2018. Απόφαση του ομίλου AVE είναι να δραστηριοποιηθεί στη γειτονική χώρα και μέσω εταιρικών καταστημάτων και μέσω franchise.

Ποια είναι η Retail & More

Η Retail & More δραστηριοποιείται στον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και είναι θυγατρική της TeleUnicom, που αποτελεί μέλος του Ομίλου AVE. Η TeleUnicom ιδρύθηκε το 1995, δραστηριοποιείται στη διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο και αντιπροσωπεύει εδώ και πολλά χρόνια κορυφαίες μάρκες τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Carrefour εισήλθε στην ελληνική αγορά το 1995 μετά από συμφωνία συνεργασία με την οικογένεια Μαρινόπουλου (Prisunic, Champion Marinopoulos,Continente Marinopoulos) και αποχώρησε το 2012, αφήνοντας αρχικά τα σήματα της στην Mαρινόπουλος, μέχρι την εξαγορά της τελευταίας από τον Σκλαβενίτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.