22 Ιαν 2025
READING

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου

4 MIN READ

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου

Αυξημένα παρατηρούνται από τις αρχές του έτους τα ασφάλιστρα σε υγεία και αυτοκίνητο, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρούν σε ανατιμήσεις των νέων συμβολαίων, με μεγάλος μέρος των πολιτών να δυσανασχετεί. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου φτάνουν ακόμα και στο +10%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι έχουν δει αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%.

Σε παράλληλο μήκος κύματος κινούνται και οι αυξήσεις στα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας, με τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να ζητούν μια μέση λύση, καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση, όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι.

Γιατί αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Οι τιμές στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου παρέμεναν σχετικά σταθερές τα προηγούμενα χρόνια, με τις πρώτες αυξήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα του 2022 με αρχές του προηγούμενου έτους.

Ο πληθωρισμός που χτύπησε την αγορά είχε ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις στα συμβόλαιά τους, ενώ και η αύξηση των επιτοκίων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε σε αυτές τις κινήσεις.

Σχετική έρευνα της PriceFox είναι κατατοπιστική. Η έρευνα έδειξε ότι το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα οδήγησαν σε αύξηση ασφαλίστρων γύρω στο 13% το 2023. Με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 40% στο βασικό πακέτο.

Το βασικό πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις ελάχιστες καλύψεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο και αφορούν την κάλυψη αστικής ευθύνης και την κάλυψη φροντίδας ατυχήματος.

Για τα βασικά πακέτα ασφάλισης (την ελάχιστη από το νόμο ασφάλεια) η έρευνα δείχνει ότι στην Αθήνα οι τιμές παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 13%, ενώ για άλλα πακέτα, σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και το 40%.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχίσουν στο ίδιο «τέμπο» και το 2024, αφού ήδη φαίνεται ότι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί, ενώ και οι καταστροφές λόγω του Daniel, που οδήγησε τις ασφαλιστικές εταιρείες να δώσουν μεγάλες αποζημιώσεις, τις αναγκάζει να προχωρήσουν σε αυξήσεις, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αποζημιώσεων (loss ratio) που δόθηκαν.

Τι γίνεται στην υγεία

Στον κλάδο της υγείας τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς για τις αυξήσεις δεν «ευθύνονται» μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία και αυτά, με τη σειρά τους, επικαλούνται εξωγενείς παράγοντες για την αύξηση των νοσηλίων, όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας έχουν καταγράψει αυξήσεις ακόμα και 20% σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός που αφήνει δυσαρεστημένους πολίτες αλλά και ασφαλιστές, που χάνουν πελάτες. Ήδη εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους των ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα, καθώς όπως λένε αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, και όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι. Και στο τέλος την πληρώνει, όπως λένε, ο πολίτης.

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ασφαλιστικής επί της Λεωφόρου Συγγρού, αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό το ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε ότι «ο κλάδος υγείας έχει επηρεαστεί αρκετά και από τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι τιμές για τα νοσήλια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να βρούμε τη σωστή ισορροπία». «Μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας σε ένα νοσοκομείο και αντί να πληρώσεις 1000 ευρώ πληρώνεις 1500 ευρώ ή θα κάνεις μια αύξηση στις τιμές (οι ασφαλιστικές εταιρείες) ή θα χάσεις λεφτά. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα και κυρίως βλάπτει τον πελάτη».

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, που έχει «βάλει» στα νοσοκομεία νέα εργαλεία και πρακτικές, όπως για παράδειγμα η ρομποτική, αλλά και οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό που τρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι ένας σημαντικός παράγοντες για τις αυξήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να είναι οι πρωτεύον λόγος.

Επίσης, η εμφάνιση της πανδημίας ήταν μία περίπτωση που απασχόλησε αρκετά το Δημόσιο τομέα Υγείας αλλά και τους ιδιώτες παρόχους. Από τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, παράγοντας που όπως κρίνει η αγορά, οδήγησαν και σε ανατιμήσεις στα συμβόλαια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.