21 Δεκ 2024
READING

Νερό: Οι μεγάλοι παίκτες, οι νέες προσπάθειες και το τσουνάμι επενδύσεων

5 MIN READ

Νερό: Οι μεγάλοι παίκτες, οι νέες προσπάθειες και το τσουνάμι επενδύσεων

Νερό: Οι μεγάλοι παίκτες, οι νέες προσπάθειες και το τσουνάμι επενδύσεων

Μία τεράστια αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί αυτή του εμφιαλωμένου νερού, καθώς, κάθε λεπτό πωλούνται σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια νερό. Ακόμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση των τριών κύριων τύπων εμφιαλωμένου νερού (επεξεργασμένου, μεταλλικού και φυσικού) υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια λίτρα. Μάλιστα, μέχρι το 2030, οι πωλήσεις υπολογίζεται να αποφέρουν τζίρο ύψους 500 δισ. δολαρίων, μέσα σε μόλις πέντε δεκαετίες το εμφιαλωμένο νερό έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 73% από το 2010 ως το 2020.

Όπως είναι λογικό, και στη χώρα μας το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά είναι μεγάλο, καθώς τόσο εγχώριοι «παίκτες», όσο και πολυεθνικές, θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Με βάση αυτό, πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

Οι κυρίαρχοι της αγοράς

Στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, η αγορά όμως θεωρείται «κλειστή», καθώς 7-8 εταιρείες συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία της εγχώριας παραγωγής. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν δύο εταιρείες με έδρα την Ήπειρο. Ο λόγος για την Χήτος, που δραστηριοποιείται εμπορικά με την ονομασία Ζαγόρι και την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με τον Βίκο. Από κοντά οι πολυεθνικές Coca-Cola3E, με το νερό Αύρα, και η Nestle με το Κορπή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 4 αυτές εταιρείες συγκεντρώνουν μερίδιο μεγαλύτερο από όλες τις άλλες μαζί, αφού σε αυτές ανήκει το 55% περίπου της αγοράς εμφιαλωμένου νερού.

Φυσικά, δε θα πρέπει να παραβλέψει κανείς κι άλλες σημαντικές παρουσίες, όπως πχ του brand Θεόνη, που καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, ενώ στη λεγόμενη ζεστή αγορά (σούπερ μάρκετ) καταφέρνει να ξεπερνάει και τις δύο πολυεθνικές. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι μια κατηγορία που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ελληνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ηγηθούν έναντι των πολυεθνικών ανταγωνιστών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις που καταγράφει μία εταιρεία στη ζεστή αγορά είναι πολύ σημαντικές καθώς εκεί πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού. Την κατάσταση αυτή μαρτυρά και το γεγονός ότι το 92% της εγχώριας κατανάλωσης πραγματοποιείται σε πλαστικά μπουκάλια, ενώ σε γυάλινη φυάλη, που παραπέμπει στη λεγόμενη κρύα αγορά που περιλαμβάνει εστιατόρια και ξενοδοχεία, πωλείται ένα ποσοστό 8% της αγοράς.

Οι υπόλοιπες προσπάθειες

Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μία κλειστή αγορά, αυτό δεν απογοητεύει επίδοξους νέους παίκτες, όπως ο Νάσος Αβραμάκος, επικεφαλής της GrGenesis, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία «Πηγή Ολύμπου» που διατηρεί εργοστάσιο στην Πιερία.

Ακόμα, στην αγορά, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο brand Δίρφυς, μετά την είσοδο της οικογένειας Μαρλαφέκα της Λουξ. Επίσης, η NU Aqua κάνει τη δική της κίνηση, βάζοντας ξανά σε λειτουργία το πρώην εργοστάσιο της Ήβη στο Λουτράκι, με το νερό Eonio Λουτράκι να κυκλοφορεί πανελλαδικά με τη βοήθεια της PepsiCo Hellas.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις

Την ίδια ώρα, στην αγορά κυριαρχεί «τσουνάμι» επενδυτικών κινήσεων με στόχο το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά και την ανατροπή ισορροπιών.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κίνηση της… τριανδρίας Θεοδωρόπουλου, Ταμβακάκη και Καραμούζη να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., που δραστηριοποιείται εμπορικά με τις ετικέτες νερά Διός και Σέλι. Υπενθυμίζεται ότι η Μεντεκίδης το 2022 είχε κύκλο εργασιών 16,72 εκατομμύρια ευρώ και EBITDA 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα, η εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και του γιού του Νίκου ξεκινά την δραστηριοποίησή της σε σούπερ μάρκετ και Ho.Re.Ca. με το φυσικό μεταλλικό νερό Arrena. Μάλιστα, η εταιρεία πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3.426.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.305.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Θεόνη (AHB Group), αντιμετωπίζει μεν κάποιες δυσκολίες εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεν εγκαταλείπει όμως το επενδυτικό της πλάνο που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Νέες επενδύσεις αναμένονται κι από την εταιρεία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, βασικού μετόχου της Premia Properties, η οποία εξαγόρασε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τις εγκαταστάσεις, την επιχείρηση και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού Ιόλη, ενώ κινήσεις για την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας πραγματοποιεί και η Δίρφυς, με την Λουξ να κατέχει το 42,34% των μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα να κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των μηχανολογικών εγκαταστάσεών της.

Αμέτοχη δε θα μπορούσε να μείνει η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Bίκος, της οικογένειας Σεπετά, η οποία στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου, ύψους 28 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2021-2023, διέθεσε 22 εκατ. προκειμένου να δημιουργήσει μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Kαλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Iωαννίνων. Ακόμα, ολοκλήρωσε επένδυση 6 εκατ., σε μη αποσπώμενα καπάκια για τα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία διαθέτουν πλέον όλα τα αναψυκτικά της εταιρείας, ενώ από του χρόνου θα προστεθούν και στο εμφιαλωμένο νερό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζαγόρι – Χήτος (Χήτος ΑΒΕΕ) και η Green Cola έχουν δημιουργήσει έναν νέο όμιλο με παρουσία στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών, την ώρα που «τρέχει» τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ η Coca Cola Τρία Έψιλον έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει σε κλιματικά ουδέτερο έως το 2025 το εργοστάσιο εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού Αύρα.

Τέλος, επενδύσεις στο εργοστάσιο της Βόνιτσας σχεδιάζει και η Nestle για το νερό Κορπή, ενώ οι αδελφοί Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης, επικεφαλής του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, μετά την εξαγορά του νερού Δουμπιά, βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης πηγής, κατάλληλης για την δημιουργία μίας νέας μάρκας φυσικού μεταλλικού νερού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.