26 Απρ 2024
READING

Χρήστος Ιωάννου: Ο χαρισματικός ηγέτης του ομίλου ΑΒΑΞ

5 MIN READ

Χρήστος Ιωάννου: Ο χαρισματικός ηγέτης του ομίλου ΑΒΑΞ

Χρήστος Ιωάννου: Ο χαρισματικός ηγέτης του ομίλου ΑΒΑΞ

Ο Χρήστος Ιωάννου αποτελεί έναν από τους έμπειρους «παίκτες» του ελληνικού επιχειρείν, έχοντας σημαντική εμπειρία που του επιτρέπει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, την κατάλληλη στιγμή, αλλά και να αποφεύγει τις παγίδες. Γεννήθηκε το 1972 στην Λευκωσία της Κύπρου, άρα είναι σήμερα 52 ετών. Τις μαθητικές του σπουδές τις ολοκλήρωσε το 1990, όταν και αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, ενώ το 1994 έλαβε πτυχίο ΒΑ στα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο Cornell και το 1998 μεταπτυχιακό MBA από το ΜΙΤ Sloan School of Management.

Από νεαρή ηλικία είχε επιδείξει ιδιαίτερη προσήλωση στις μαθητικές και ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, ενώ όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ευφυή που έθετε στόχους και δούλευε σκληρά για να τους κατακτήσει.

Κεφάλαιο AΒΑΞ

Από το 2013 αποτελεί τον Εκτελεστικό Πρόεδρο στην «ΑΒΑΞ Α.Ε». O Όμιλος ΑΒΑΞ είναι ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς Ομίλους στην Ελλάδα, με μακρά ιστορία επιτυχημένων παραδόσεων, εμβληματικών έργων υποδομής, εταιρικής ανάπτυξης, συμβολής στην ελληνική οικονομία και επιτυχημένης παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Ο όμιλος έχει μία μακρόχρονη πορεία καθώς εκείνη ξεκινά, επί της ουσίας, το 1941 με την ίδρυση της J&P Overseas. Το 1986 ιδρύεται η ΑΒΑΞ Α.Ε. ενώ το 1993 η J&P HELLAS A.T.E. ξεκινά να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1994, η ΑΒΑΞ Α.Ε εισάγεται στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ το 2002 δημιουργείται η J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. από τη συγχώνευση J&P HELLAS Α.Τ.Ε. και ΑΒΑΞ Α.Ε.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΑΒΑΞ, ο όμιλος χαράσσει σημαντική πορεία έχοντας στον πυρήνα του αναπτυξιακού του πλάνου, τους επιχειρησιακούς άξονες των Κατασκευών, των Παραχωρήσεων και της Ενέργειας, ενώ εστιάζει στη διεύρυνση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές και στην εδραίωση της ηγετικής θέσης του στην εγχώρια. Παράλληλα στόχος του Ομίλου είναι η επίτευξη συστηματικής οργανικής κερδοφορίας και η εδραίωση της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει στις αγορές.

Ακόμα, διαθέτει ενιαίο και ισχυρό κατασκευαστικό σχήμα που περιλαμβάνει τις εταιρείες ΕΤΕΘ Α.Ε., AVAX Development Α.Ε., AVAX ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, AVAX INTERNATIONAL, ΕΛΒΙΕΞ Α.Ε., AUTECO (ΑΒΑΞ ΙΚΤΕΟ Α.Ε.), ΤΑSK ΑΒΑΞ Α.Ε., VOLTERRA Α.Ε., ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Ιωάννου, ο Όμιλος ΑΒΑΞ λαμβάνει μέρος συστηματικά σε διαδικασίες δημοπράτησης σημαντικών έργων και στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, ισχυροποιώντας τη θέση του. Την ίδια στιγμή, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ανήκει στο «κλειστό κλαμπ» των ελάχιστων εταιρειών που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε ηλεκτρο-μηχανολογικά έργα, στη Μέση Ανατολή.

Ακόμα, δραστηριοποιείται σε έργα Πολιτικού Μηχανικού, κτιριακά, υδραυλικά, λιμενικά, οδοποιίας, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, διυλιστήρια, τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, ηλεκτρομηχανολογικά, βιομηχανικά, δίκτυα σωληνώσεων, δίκτυα φυσικού αερίου, έργα περιβάλλοντος και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018. Στις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου περιλαμβάνονται έργα Real Estate, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, Κατασκευή – Διαχείριση και Εκμετάλλευση Χώρων Στάθμευσης, Εμποτισμός Ξυλείας κ.α.

Σήμερα τα έργα που έχει αναλάβει έχουν δημιουργήσει ένα ανεκτέλεστο 3,2 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ λαμβάνοντας νέα έργα. Μερικά από τα πιο σημαντικά προς υλοποίηση έργα του ομίλου είναι η Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας, ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας DEVA Ρουμανία, ο Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιδιώκοντας να επιβραβεύσει ικανότητες, αποτελεσματικότητα, ήθος και συνέπεια και σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης για έμπειρα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, η διοίκηση της ΑΒΑΞ προχώρησε στην αρχή του έτους στη δωρεάν διανομή συνολικά 4.000.000 μετοχών σε 52 στελέχη, μέλη του προσωπικού και συνεργαζόμενα πρόσωπα, με σκοπό την παροχή μακροπρόθεσμων κινήτρων συνεργασίας, αποδοτικότητας και εργασιακής ασφάλειας, προς επίτευξη των στόχων της εταιρίας.

Πρόεδρος της Donkey Hotels

Oι δραστηριότητες του Χρήστου Ιωάννου δε σταματούν εδώ, καθώς είναι Πρόεδρος της Donkey Hotels. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια πεντάστερων ξενοδοχείων με πάνω από 800 δωμάτια στην Ελλάδα.

Ο νέος, ισχυρός πόλος ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά φιλοξενίας το 2021, αποτελεί το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δι’ απορρόφησης της ξενοδοχειακής αλυσίδας YES! Hotels από την Αθήναιον ΑΕ (Intercontinental) που ανήκουν στην οικογένεια Ιωάννου.

Η Donkey Hotels διαθέτει ιδιόκτητες ξενοδοχειακές υποδομές άνω των 85.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ έχει εστιάσει στη δυνατότητα εξαγοράς και “επανατοποθέτησης” υφιστάμενων μονάδων σε αστικά κέντρα αλλά και στην ανάπτυξη νέων μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς. Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο σχήμα εκμεταλλεύεται τις ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες, Αθήναιον Intercontinental, Semiramis, NEW Hotel και Periscope. Εμβληματική θεωρείται η επένδυσή της στη Σαντορίνη (άνω των 50 εκατ. ευρώ) για το πεντάστερο ξενοδοχείο ΝΟUS.

Η παρουσία στην Aegean Airlines και η αγάπη για την Κέρκυρα

Ακόμα ο κύριος Ιωάννου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Airlines (στην οποία κατέχει το 1,4%), ενώ αποτελεί μέλος του Chancellor’s Court of Benefactors στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο MIT Sloan Executive Board.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, τα οποία έχει αποκτήσει με τη Ντίμη Σπανού, μοναχοκόρη του αείμνηστου ιδρυτή της Βιοϊατρικής Ευάγγελου Σπανού, ενώ, παρά τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του, κατά την διάρκεια των διακοπών του επισκέπτεται την Κέρκυρα, καθώς στην τοποθεσία Κομμένο βρίσκεται η βίλα του Δάκη και της Λιέττας Ιωάννου. Τέλος, του αρέσει να επισκέπτεται ελληνικά νησιά με τη θαλαμηγό του που έχει το -ιδιαίτερο σίγουρα- όνομα «Protect me from what I want».

Γάμος» Intecontinental – Yes Hotels: Τι σχεδιάζει ο Mr ΑΒΑΞ Χρήστος Ιωάννου  | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.