26 Απρ 2024
READING

Οπτική ίνα: Επενδύσεις εκατομμυρίων για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών 

8 MIN READ

Οπτική ίνα: Επενδύσεις εκατομμυρίων για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών 

Οπτική ίνα: Επενδύσεις εκατομμυρίων για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών 

Με τις ανάγκες για περισσότερη και ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο να πολλαπλασιάζονται, χωρίς αμφιβολία το μέλλον των τηλεπικοινωνιών είναι οι οπτικές ίνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς ήδη υστερεί σημαντικά σε επίπεδο ταχύτητας συνδέσεων, ενώ και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θεωρούνται σχετικά ακριβές, ειδικά σε σύγκριση με το τι προσφέρουν.

Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά αναμένονται με μεγάλη αγωνία, αφού η επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών ανήκει στις οπτικές ίνες, που θα επιτρέψουν στους χρήστες να απολαμβάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες, να μεταφέρουν τα data τους αστραπιαία και να αξιοποιούν στο έπακρο τις προσφερόμενες υπηρεσίες, υπάρχουσες και μελλοντικές.

Εξάλλου είναι δεδομένο ότι η gigabit society αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και αστραπιαία απόκριση προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνεργασία μίας σειράς ηλεκτρικών συσκευών, φορτιστών, φωτοβολταϊκών, μονάδων αποθήκευσης και μονάδων διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το δίκτυο.

Κάπως έτσι θεωρείται δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα η λύση Fiber to the Home (FTTH), η τεχνολογία δηλαδή που οδηγεί το οπτικό δίκτυο κατευθείαν στο σπίτι θα γίνει μονόδρομος, αρά, όλοι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα είναι αναγκασμένοι είτε να αποκτήσουν δικές τους υποδομές οπτικής ίνας, είτε να τις νοικιάσουν στη χονδρική.

Οι κινήσεις των μεγάλων «παικτών»

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο παράγοντας οπτική ίνα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), καθώς η Ελλάδα μέχρι πρότινος βρισκόταν στην 25η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μεταξύ των οποίων οι ΟΤΕ , Vodafone, Nova, ΔΕΗ, Inalan, Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν «ανεβάσει στροφές» προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας με δίκτυα οπτικών ινών, με τις επενδύσεις του να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2027. Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί.

ΟΤΕ: Αύξηση των συνδρομητών FTTH

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει ο ΟΤΕ τις επενδύσεις του στη τεχνολογία Fiber To The Home, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 η υπηρεσία είχε φτάσει σε περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο κορυφαίος όμιλος τηλεπικοινωνιών της χώρας συνεχίζει την ανοδική του πορεία αναφορικά με την πελατειακή βάση FTTH, πετυχαίνοντας το 2ο εξάμηνο του 2023 αύξηση στους συνδρομητές κατά 56 χιλιάδες. Έτσι, ο συνολικός αριθμό συνδρομητών FTTH έφτασε στις 194 χιλιάδες, αριθμός που μεταφράζεται στο 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, αριθμός που μόλις έναν χρόνο πριν ήταν στο 6,5%. Ακόμα, η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ – ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών – αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ κάνει τη δική του προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), έχοντας καταθέσει πρόταση για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση για τις συνδέσεις οπτικής ίνας, προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων που μπορούν να φτάσουν και το 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.

Έτσι, οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά.

United Fiber: Συνεχίζει τα έργα υποδομών

Από την πλευρά της, η United Group συνεχίζει την επιτάχυνση της υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στην Ελλάδα. Η United Fiber, αποτελεί 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, και κατέχει τη 2η θέση στα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση και με την πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση των πελατών χονδρικής και λιανικής.

Η United Group, η οποία ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης υποδομών FTTH σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είναι ο 4ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για τη Nova και την United Fiber ως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023.

Μέσω αυτής της επένδυσης, η United Fiber υλοποιεί εντυπωσιακή επιτάχυνση εργασιών, έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η διείσδυση του FTTH στη χώρα είναι σήμερα στο 8%, στο δίκτυο της United Fiber η διείσδυση είναι 2,5 φορές υψηλότερη, ξεπερνώντας το 20%.

Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στη United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026, αναβαθμίζοντας δραστικά την ψηφιακή εμπειρία τους μέσω της μετάβασης από τα δίκτυα χαλκού στις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και συνδεσιμότητας που προσφέρει η τεχνολογία της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.

Η United Fiber αναπτύσσει το δίκτυο FTTH σε όλη την Ελλάδα, με τρέχουσες εργασίες στο 85% των περιοχών που αντιστοιχούν στις περιοχές που έχει ήδη αναπτύξει τεχνολογία Fiber to the Cabinet (FTTC), και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής: Αθήνα (Πατήσια, Κωλέττη), Νίκαια, Αιγάλεω, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Πέραμα, Κερατσίνι, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Χαϊδάρι. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Παύλου Μελά, Νεάπολη – Συκεών, Κορδελιό – Εύοσμος. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Καλαμάτα, Λουτράκι, Κυπαρισσία, Μεγαλόπολη, Αμαλιάδα. Περιφέρεια Κρήτης: Ηράκλειο, Μαλεβίζιο, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Λάρισα, Τύρναβος και Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Άρτεμις».

Vodafone: Επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατ. ευρώ

Το δικό της επενδυτικό πλάνο συνεχίζει και η Vodafone, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των υπηρεσιών συνδεσιμότητας με το Vodafone Fiber 1Gbps προσφέροντας σταθερή και εγγυημένη ταχύτητα, μέσω οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι και την επιχείρηση (FTTH), που πλέον είναι διαθέσιμη σε 3.600.000 εκατ. ιδιώτες και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Vodafone Ελλάδας υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ιδιόκτητων ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς σε ολόκληρη την χώρα, με στόχο να συνδέσει απευθείας με οπτική ίνα (FTTH) 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2026. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH. Επιπλέον, η Vodafone ολοκλήρωσε την κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που ήδη προσφέρει νέες δυνατότητες σε σχεδόν 1.000.000 κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 10 ελληνικών νησιών.

ΔΕΗ: Με στόχο την αγορά χονδρικής

Ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο έχει σε εξέλιξη και η ΔΕΗ, η οποία έχει ως σκοπό να κυριαρχήσει στην χονδρική αγορά. Η εταιρεία έλαβε την στρατηγική απόφαση να επιλέξει την εναέρια οπτική ίνα, αντί για την υπόγεια. Ο λόγος είναι ότι η επιλογή της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών να πραγματοποιηθεί κατά μήκος μέρους των 242.000 χιλιομέτρων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται πιο απλή, πιο γρήγορη και πιο φτηνή απ’ ότι μια υπόγεια εγκατάσταση.

Έτσι, η ΔΕΗ θα μπορεί να προσφέρει χαμηλότερο κόστος ενοικίασης στους παρόχους, που κι εκείνοι, με τη σειρά τους, θα μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές. Άλλωστε, οι άνθρωποι του ομίλου επιμένουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες τούς θέλουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς κάποιου παρόχου, εκείνοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον τομέα της χονδρικής.

Σε κάθε περίπτωση, το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ στην προσεχή τριετία (2024-2026), με στόχο 1 εκατομμύριο συνδέσεις μέχρι το 2030. Σε περίπτωση που όλα κινηθούν βάση σχεδίου, η ΔΕΗ θα απολαύσει έσοδα κοντα στα 120 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς είναι σίγουρο πως πολλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα σπεύσουν να ενοικιάσουν φθηνή χωρητικότητα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η οπτική ίνα θα έχει ταχύτητα της τάξης των 1.000 Mbps.

Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την  κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.

Αναλυτικά οι περιοχές που αναπτύσσεται το νέο Δίκτυο FTTH της ΔΕΗ FiberGrid: Υπό κατασκευή (δήμοι): Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, ΝέαςΙωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου. Νέες περιοχές Αττική (δήμοι): Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μοσχάτου-Ταύρου, Δάφνης-Υμηττού. Νέες περιοχές Νομός Θεσσαλονίκης (δήμοι): Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού- Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας- Χορτιάτη. Νέες πόλεις: Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη.

Όπως παρατηρούμε, όλοι οι μεγάλοι παίκτες αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει η τεχνολογία Fiber to the Home όχι μόνο για την ψηφιακή και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για τη δική τους βιωσιμότητα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι αποτελεί το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες. Για τον λόγο αυτό προβαίνουν σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους, προκειμένου να καταστεί η συγκεκριμένη λύση πιο προσιτή. Και μπορεί να μη γνωρίζουμε ποια εταιρεία θα μπορέσει να επικρατήσει στην συγκεκριμένη μάχη, χωρίς αμφιβολία όμως, οι καταναλωτές θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον ανταγωνισμό.

FTTH:Όλα τα βήματα για να αποκτήσεις Fiber To The Home|G BLOG

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.