29 Απρ 2024
READING

ΜΕΒΓΑΛ: Η εξωστρέφεια έφερε τη μεγάλη επιστροφή

4 MIN READ

ΜΕΒΓΑΛ: Η εξωστρέφεια έφερε τη μεγάλη επιστροφή

ΜΕΒΓΑΛ: Η εξωστρέφεια έφερε τη μεγάλη επιστροφή

Να αφήσει πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, η οποία ήταν αποτέλεσμα οικογενειακών διαμαχών και συνέπεσε, σε ένα κομμάτι της, με την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας έχει καταφέρει η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία ολοκλήρωσε το 2023 με τζίρο μεγαλύτερο του 2006, χρονιά που συνοδεύτηκε από την -δεκαετή- αποχώρηση της Μαίρης Χατζάκου από τον προεδρικό θώκο, αλλά και από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της επιχείρησης.

Η ισχυρή κυρία της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, επέστρεψε το 2016 στη θέση της προέδρου, σε μία μεγάλη επιστροφή που ήρθε να κλείσει έναν κύκλο ο οποίος σημαδεύτηκε από οικογενειακές διαμάχες. Άλλωστε και η έμπειρη βιομήχανος στέκεται ιδιαιτέρως σε αυτή την «επούλωση» των πληγών που είχαν ανοίξει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και στην «επούλωση» των πληγών που είχαν ανοίξει στη ΜΕΒΓΑΛ.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ΕΥ και στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο της κατηγορίας «Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας». Όπως είπε λοιπόν η ίδια «Η ΜΕΒΓΑΛ σαν εταιρεία ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι δημιουργήθηκαν ορισμένες οικογενειακές έριδες. Όταν το 2016 επιστρέψαμε σαν οικογένεια, καταφέραμε να επαναφέρουμε τζίρο και εξαγωγές».

Τα οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται ότι την δικαιώνουν, καθώς η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με πωλήσεις που έφτασαν στα 184 εκατ. ευρώ, και σημείωσαν αύξηση κατά 20% από το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν εκείνες του 2006, που κρατούσαν μέχρι σήμερα τα «σκήπτρα» των υψηλότερων επιδόσεων.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, η κυρία Χατζάκου στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να επιστρέψει δυναμικά και να επανακτήσει τη θέση της. «Βρισκόμαστε περίπου 10 χρόνια μετά από τότε που η ΜΕΒΓΑΛ βρέθηκε αντιμέτωπη με εσωτερικές διοικητικές έριδες. Σταδιακά κατέστη εφικτό να καλύψουμε το χαμένο έδαφος προκειμένου η εταιρεία να ξανακερδίσει το μερίδιο που της αξίζει. Το 2023 ο τζίρος μας ήταν υψηλότερος από του 2006, όταν έφυγα από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, το 2006 είχαμε τζίρο 179 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 έφτασε στα 184 εκατ. ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική της τοποθέτηση.

Ο καταλυτικός παράγοντας του εξωτερικού

Ποια είναι όμως η μεγάλη διαφορά της προέλευσης του τζίρου το 2006 και της προέλευσης το 2023. Η απάντηση βρίσκεται στην εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό καθώς, το 2006, από τα 179 εκατ. ευρώ τζίρο, τα 160 προέρχονταν από την ελληνική αγορά. Μιλάμε δηλαδή για ένα τεράστιο ποσοστό που μαρτυρούσε την εξάρτηση της εταιρείας από τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αντιθέτως, το 2023, από τα 184 εκατ. ευρώ, εγχώρια προέλευση έχουν τα 115 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, ένα ποσοστό κοντά στο 40% του τζίρου προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, στις οποίες η ΜΕΒΓΑΛ έχει σημαντική παρουσία καθώς τα προϊόντα της εξάγονται σε 35 χώρες.

Σύμφωνα με την κυρία Χατζάκου, η γαλακτοβιομηχανία σκοπεύει να συνεχίσει να εστιάζει στη συγκεκριμένη πηγή εσόδων, ενώ, μέσα στους στόχους της, βρίσκεται και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Δηλαδή, εκτός από τις παραδοσιακές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε περιοχές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Ασία, και ειδικότερα η Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΒΓΑΛ διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα από το 1985, ενώ, μόνο στην Ιταλία, κατέχει στο γιαούρτι μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 7%. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόεδρο της εταιρείας, τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαιτέρως γνωστά πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, αρέσουν πολύ και αποτελούν περιουσία της χώρας.

Το νέο εργοστάσιο

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η εταιρεία δεν προσέχει την ελληνική αγορά και την παρουσία της σε αυτήν. Αντιθέτως, στόχος της είναι η επέκταση του μεριδίου της και η προσοχή έχει στραφεί στο γιαούρτι και τα τυροκομικά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο εργοστάσιο της εταιρείας για την παραγωγή φέτας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκ των πιο σύγχρονων τυροκομείων στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, η εταιρεία περιμένει από το κράτος να στρέψει την προσοχή του στα κρούσματα νοθείας της φέτας που έχουν παρουσιαστεί, όπως δηλαδή κάνει σε άλλα ελληνικά προϊόντα όπως το ούζο και το ελαιόλαδο.

Η συνεργασία με την ΙΟΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΒΓΑΛ ξεκίνησε ήδη την πρώτη της συνεργασία με την σοκολατοποιία ΙΟΝ καθώς πλέον προμηθεύεται τα σοκολατομπαλάκια των επιδορπίων γιαουρτιού “Frutomaniacs”, τα οποία μέχρι πριν λίγο διάστημα αγόραζε από το εξωτερικό. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μίας μεγαλύτερης συνεργασίας, καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της ΙΟΝ είναι αντιπρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ με ένα ποσοστό λίγο πάνω από 21%.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΜΕΒΓΑΛ είναι μια ιστορική γαλακτοβιομηχανία, η οποία ιδρύθηκε το 1950 από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο. Ο ίδιος είχε ως πηγή έμπνευσης τη μητέρα του (γιαγιά της σημερινής προέδρου) η οποία ήταν πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία και με παραδοσιακό τρόπο παρασκεύαζε στο γαλακτοπωλείο της γιαούρτι και ρυζόγαλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.