21 Δεκ 2024
READING

Ferryscanner: Η εταιρεία με ρυθμό ανάπτυξης… 1921,7%!

3 MIN READ

Ferryscanner: Η εταιρεία με ρυθμό ανάπτυξης… 1921,7%!

Ferryscanner: Η εταιρεία με ρυθμό ανάπτυξης… 1921,7%!

Η ανάκαμψη του τουρισμού και η επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη κατέταξε μία εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από μόλις έξι χρόνια στην 89η θέση της λίστας των Financial Times με τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης.

Ο λόγος για τη Ferryscanner, μία από τους τρεις βασικούς παίκτες της online αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – μαζί με τη Ferryhopper και τη theferries.com – που απευθύνονται κυρίως στους εισερχόμενους τουρίστες που θέλουν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους και αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Ferryscanner που αξιοποιήθηκαν για την κατάταξη της ελληνικής εταιρείας, ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2019 έως το 2022 έφτασε το 1.921,7%, ενώ σε ετήσια βάση ο τζίρος της αναπτύχθηκε κατά 172,4%. Συγκεκριμένα από τα 256.984 ευρώ εσόδων που πέτυχε το 2019, η Ferryscanner έφτασε να τζιράρει 5,2 εκατομμύρια ευρώ το 2022 . Οι εργαζόμενοι διπλασιάστηκαν και από 12 το 2019, η εταιρεία απασχολούσε 27 άτομα το 2022, ενώ όπως φαίνεται από τις οικονομικές της καταστάσεις τα μεικτά κέρδη της έφτασαν τα 1,04 εκατ. και τα καθαρά κέρδη τα 143.000 ευρώ, ενώ και το 2023 τα αποτελέσματα και η κερδοφορία έχουν καταγράψει θετικό πρόσημο.

Η Ferryscanner αντιλήφθηκε γρήγορα το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά, στην οποία οι μηχανές αναζήτησης και κρατήσεων για πλοία δεν είναι τόσο διαδεδομένες, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η συνδυαστική αγορά εισιτηρίων για περισσότερους από έναν προορισμός είναι ακόμη γρίφος. Σήμερα έχει φτάσει να συνεργάζεται με 80 και πλέον ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ αντικείμενό της είναι η παροχή πρόσβασης σε δρομολόγια και προσφορές αλλά και πληροφορίες για τους σύγχρονους επιβάτες, όπως η πολιτική κάθε συνεργαζόμενης εταιρείας για τη μεταφορά κατοικιδίων, τα προγράμματα καρτών μέλους και λεπτομέρειες για το εσωτερικό και το εξωτερικό των πλοίων.

Mέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι η βασική αγορά της Ferryscanner, παρόλο που πραγματοποιούνται πωλήσεις και σε 24 άλλες χώρες, όπως αυτές της Μεσογείου και στη Σκανδιναβία. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, επιδίωξη της Ferryscanner είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, θέτοντας νέα πρότυπα.

Η ίδρυση της Ferryscanner σηματοδότησε την επιστροφή του Φίλιπ Μπρίνκμαν στην τουριστική αγορά, έπειτα από το λουκέτο των Tripsta, Airtickets και Travelplanet24, έχοντας πάντως εξοφλήσει τα χρέη προς το προσωπικό, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

«Μπάσιμο» σε μία αγορά με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης

O ίδιος «διάβασε» το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της αγοράς, καθώς οι online κρατήσεις στην ακτοπλοΐα δεν ξεπερνούν το 30%, όταν στα αεροπορικά εισιτήρια φτάνει και ίσως ξεπερνά το 80%. Οι προοπτικές για την αγορά των μηχανών αναζήτησης ακτοπλοϊκών γίνονται αντιληπτές αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί από 30% έως 35%, με τις εταιρείες να επικαλούνται την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Παρόλα αυτά, η ελληνική αγορά των online κρατήσεων αποτελεί τουλάχιστον προς ώρας παιχνίδι για λίγους. Μεταξύ αυτών η Ferryhopper που ίδρυσε ο Χρήστος Σπαθαράκης και στην οποία έχει επενδύσει ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου. Μάλιστα, πρόσφατα η start up εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων σε γύρο με βασικό επενδυτή το βρετανικό Piton Capital και με τη συμμετοχή του ελληνικού venture capital Metavallon.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.