H περίπτωση του Δημήτρη Ανδριόπουλου είναι μία από εκείνες που μπορούν πολύ εύκολα να χαρακτηριστούν ως τα καλύτερα παραδείγματα εκείνων των ανθρώπων που δε περίμεναν τη μοίρα να τους «χαμογελάσει» αλλά μόνοι τους αποφάσισαν την πορεία που θα έχουν στη ζωή, με σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους τους.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand άλλωστε γνώρισε από μικρός τις δυσκολίες της ζωής και τον κόπο με τον οποίο βγαίνουν τα χρήματα. Γεννημένος το 1961, στην Πάτρα, από πολύ μικρός βρέθηκε στον εργασιακό στίβο, καθώς πουλούσε λουκούμια και σοκολάτες σε διάφορα περίπτερα της περιοχής. Οι άνθρωποι που τον θυμούνται κάνουν λόγο για έναν εργατικό κι ευγενικό νέο που ταυτόχρονα με τη δουλειά συνδύαζε και τις μαθητικές του υποχρεώσεις, στις οποίες επιδείκνυε μεγάλη προσοχή, ειδικά στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα πρώτα του βήματα
Μόλις ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Μετά το τέλος της θητείας του, κι ενώ διέθετε όλα τα απαραίτητα προσόντα για να συνεχίσει τις σπουδές του, εκείνος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της εργασίας – στην οποία άλλωστε είχε συνηθίσει- προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και να καταφέρει να πετύχει τους στόχους του.
Έχοντας ακόμα την Πάτρα ως «βάση» ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες θέσεις. Στην αρχή ως υπάλληλος σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, εκτελωνιστής και υπάλληλος τουριστικού γραφείου. Στη συνέχεια, κι ενώ αποκτούσε μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις, άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια και κάπως έτσι βρέθηκε διευθυντής ξενοδοχείου και αντιπρόσωπος της DHL, της American Express και της SATO.
Το χρίσμα του επιχειρηματία
Έχοντας πλέον πραγματοποιήσει μία σημαντική διαδρομή στον επαγγελματικό στίβο, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος αποφάσισε ότι έχει έρθει η στιγμή να περάσει στην απέναντι «όχθη», εκείνη του επιχειρηματία. Κάπως έτσι, το 1992, άνοιξε, στο Πασαλιμάνι, το δεύτερο κατάστημα McDonald’s που λειτούργησε στην Ελλάδα, μετά από εκείνο του Συντάγματος τον Νοέμβριο του 1991.
Αυτό φυσικά ήταν μόνο η αρχή, καθώς στη συνέχεια βρέθηκε στη Superfast Ferries, του Περικλή Παναγόπουλου, στην οποία κατάφερε να επιτύχει την δραστηριοποίηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας στις γραμμές της Αδριατικής, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Ελληνική Τεχνοδομική. Εκεί, ως διευθύνων σύμβουλος της Reds του ομίλου Ελλάκτωρ μετέφερε στη διοίκηση τις εισηγήσεις του για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η αγορά των ανοικτών malls, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Smart Park στα Σπάτα.
Κεφάλαιο Dimand: Κατακτώντας την κορυφή του real estate
H πιο καθοριστική στιγμή της καριέρας του, χωρίς αμφιβολία, ήρθε το καλοκαίρι του 2002, όταν προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Dimand, μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του, Πέρρη Μουζακιώτη, η οποία δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα, τον Πάνο Παναγιωτίδη, ο οποίος σήμερα κατέχει θέση COO και τον Νίκο Δήμτσα, νυν CIO.
Η Dimand αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους παρόχους ανάπτυξης και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας, ο οποίος καλύπτει μία σειρά από σημαντικές λειτουργίες όπως τη διαχείριση έργων και κατασκευών, τη διαχείριση επέκτασης λιανικής, αλλά και την τεχνική παροχή συμβουλών και διαχείριση εγκαταστάσεων. Παράλληλα, έχει και ένα αξιόλογο ιστορικό ολοκληρωμένων έργων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Η εταιρεία, και ο ίδιος, έχουν μία μεγάλη «αγάπη» για τα γήπεδα, καθώς πρωταγωνιστούν στην κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη, του σταδίου της ΑΕΛ στην Λάρισα αλλά και το νέο γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης έχει ασχοληθεί με το νέο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπο με το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει ασχοληθεί ως σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και στο θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Οι μεγάλες συνεργασίες
Πέρα από τα γήπεδα, η Dimand έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή μέσα από τις πολύ σημαντικές συνεργασίες που έχει συνάψει, αναλαμβάνοντας έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση απολαμβάνουν σε διεθνές επίπεδο αυτές με την EBRD και την H.I.G. Capital, ενώ στην Ελλάδα εκείνες με τους ηγέτες της αγοράς, την Grivalia και την Prodea Investments.
Με την τελευταία, η συνεργασία τους αφορούσε, εκτός των άλλων, το έργο της αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά μέσω της Piraeus Tower. Ακόμα, οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη γραφείων επιφάνειας 24.000 τ.μ., στη Συγγρού αλλά και για ένα ακόμη τουριστικό project στα Χανιά,
Ακόμα, η συνεργασία της με την Grivalia σχετίζεται με τις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά, το Piraeus Port Plaza, ενώ, ακόμα, συνεργάστηκαν για την ανακατασκευή του κτηρίου που φιλοξενούσε τα πρώην γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο. Επίσης, οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας.
Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Dimand Real Estate Development είναι φυσικά η «επιστροφή στη ζωή» του Minion, στην Ομόνοια, με το ιστορικό ακίνητο να περνάει στην κατοχή της εταιρείας έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ. Φυσικά οι δράσεις της Dimand δε τελειώνουν εδώ, αφού έχει παρουσίασε σε πολλά ακόμα έργα σε όλη την Ελλάδα.
Αδιαμφισβήτητα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος κατάφερε, ξεκινώντας από την Πάτρα, ως ένας απλός εργαζόμενος, με εφόδια του το πείσμα του, την εργατικότητά του και τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης του, να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού real estate, με παρουσία στα πιο σημαντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Εκτός από την επιχειρηματικότητα, μεγάλη του αγάπη είναι και ο αθλητισμός, με τον ίδιο να είναι εξαιρετικός δρομέας, έχοντας πάρει μέρος σε πολλούς μαραθωνίους. Μάλιστα, το 2013 έλαβε μέρος στον δραματικό μαραθώνιο της Βοστόνης, όταν και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του αφού είχε περάσει από το σημείο που έσκασε η μία από τις δύο βόμβες, μόλις μερικά λεπτά πριν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.