22 Ιαν 2025
READING

Η “μάχη” του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την Ιουλία Τσέτη για την προεδρία του ΣΕΒ

3 MIN READ

Η “μάχη” του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την Ιουλία Τσέτη για την προεδρία του ΣΕΒ

Η “μάχη” του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την Ιουλία Τσέτη για την προεδρία του ΣΕΒ

Σε μάχη για δύο φέρεται να καταλήγει η διεκδίκηση του προεδρικού θώκου του ΣΕΒ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ο επικεφαλής του Τιτάνα διαδέχτηκε τον ιδρυτή και πρόεδρο της Quest, Θεόδωρο Φέσσα, στην προεδρία του Συνδέσμου Βιομηχάνων το 2020.

Πλέον φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να πνεύσει αέρας αλλαγής στον οργανισμό που ιδρύθηκε το 1907. Οι δύο σίγουροι – για την ώρα – υποψήφιοι, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ιουλία Τσέτη είναι δύο πρόσωπα που θα αφήσουν το στίγμα τους στο ΣΕΒ, στην περίπτωση που εκλεγούν.

Η πιθανή εκλογή της διευθύνουσας συμβούλου των UniPharma και Intermed θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας, μιας και στην περίπτωση που αναλάβει καθήκοντα προέδρου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ από ιδρύσεώς του, αφού και οι 25 πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν αρσενικού γένους. Ο «συνδικαλισμός» βέβαια δε θα είναι για εκείνη αχαρτογράφητα νερά, αφού η επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2022, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών. Το σίγουρο είναι ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο χώρο της βιομηχανίας θα είναι ψηλά στην ατζέντα της, αφού είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Όπως έχει αναφέρει η ίδια, η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις υπογραμμίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία – αποτελεί πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας. Η κ. Τσέτη έχει δώσει το παράδειγμα, καθώς στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου που διοικεί το προσωπικό αποτελείται από 70% γυναίκες και το ποσοστό γυναικών της ανώτατης διοίκησης αγγίζει το 65%.

Η Γενική Γραμματέας του ΣΕΒ έχει «σφυρηλατηθεί»  εν μέσω κρίσεων, τις οποίες αντιμετώπισε «επιθετικά και όχι αμυντικά». Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο της UniPharma πλησιάζουν τους 700, με τις φαρμακοβιομηχανίες να λειτουργούν τέσσερα εργοστάσια και να εξάγουν σε 72 χώρες.

Ο πείσμων Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Πιο τεχνοκρατικός και σίγουρα λιγότερο διπλωματικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που συχνά τοποθετείται για την ανάγκη της Ελλάδας να στραφεί στη βιομηχανία και να αλλάξει μοντέλο παραγωγής για να γίνει υπολογίσιμη δύναμη. «Η κοινωνία έχει πιστέψει τα τελευταία χρόνια – κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα – ότι μπορεί να ζήσει με υπηρεσίες μόνο, με τουρισμό και διάφορες αντίστοιχες δραστηριότητες».

Την ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα των μισθών έχει θέσει πολλές φορές επί τάπητος ο επιχειρηματίας, δηλώνοντας πως η εξασφάλιση των σωστών εργασιακών συνθηκών «είναι δουλειά των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ειδικά δε σε μια εποχή όπου η ζήτηση εργασίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Για αυτό είναι κατάλληλη η εποχή για μια τέτοια συμφωνία».

Αν εκλεγεί πρόεδρος, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα διατυπώνει τις απόψεις από τη θέση του ιθύνοντα: ο ίδιος είναι ήδη αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, από τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ φέρεται ότι θα διεκδικήσει ακόμα πιο δυναμικά όσα υπερασπίζεται. Σε μία από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του σχετικές με τα εργασιακά, σχεδόν έδωσε… τελεσίγραφο, τονίζοντας πως «το επόμενο 18μηνο είναι μια καλή ευκαιρία εφόσον θελήσει η κυβέρνηση να γίνει τολμηρή να λύσουμε αρκετά από αυτά τα οποία κουβαλάμε».

Το σίγουρο είναι ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αποτελέσει παράδειγμα επιμονής, όπως δείχνει η επιχειρηματική του πορεία, ορόσημο της οποίας ήταν η πώληση της Chipita στον κολοσσό της Mondelez έναντι 2 δισεκατομμυρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.