26 Απρ 2024
READING

Απόστολος Βακάκης: Η ζωή του Mr Jumbo δεν ήταν… παιχνίδι!

8 MIN READ

Απόστολος Βακάκης: Η ζωή του Mr Jumbo δεν ήταν… παιχνίδι!

Απόστολος Βακάκης: Η ζωή του Mr Jumbo δεν ήταν… παιχνίδι!

Ο Απόστολος Βακάκης, ή αλλιώς «Μr Jumbo», είναι ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας κι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, σίγουρα όμως κανείς δε μπορεί να τον χαρακτηρίσει ως έναν χαρακτήρα εύκολο και συνηθισμένο. Εκεί άλλωστε ίσως κρύβεται και το «μυστικό» της μεγάλης του επιτυχίας.

Ο 70χρονος πλέον επιχειρηματίας είναι ένας άνθρωπος που δε διστάζει να πει αυτό που σκέφτεται, να διαφωνήσει ανοιχτά με αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, ακόμα και να έρθει σε αντιπαράθεση με την κοινή γνώμη μιλώντας για θέματα όπως η επταήμερη εργασία. Ξέρει ότι αυτό που θα πει δε θα γίνει πάντα αποδεκτό με ενθουσιασμό, προτιμά όμως να είναι συνεπής απέναντι στον εαυτό του και στις απόψεις του, παρά να γίνεται αρεστός. Άλλωστε, όπως λέει και το σλόγκαν ενός εκ των πιο γνωστών τηλεοπτικών σποτ των Jumbo «Κράζεις; Θαυμάζεις».

Οι διαφημίσεις που έγραψαν ιστορία

Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι ο ίδιος βρισκόταν «πίσω» από πολλές ατάκες που ακούστηκαν σε διαφημίσεις των καταστημάτων του, ενώ εκείνος έδινε πάντα το τελικό «οκ» πριν παίξει στον «αέρα» κάποιο σποτ. Οι διαφημίσεις των Jumbo άλλωστε διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της εταιρείας στο μυαλό των καταναλωτών, και μάλιστα με χαμηλού κόστους παραγωγές.

Ίσως σε αυτές ο Απόστολος Βακάκης είχε την ευκαιρία να γίνει και ο ίδιος ξανά για λίγο παιδί, «τρολάροντας» επί της ουσίας, με ατάκες που έγραφαν ιστορία όπως «Χτύπα, χτύπα σαν άνδρας» «Κράζεις; Θαυμάζεις!», «Ε! ρε Jumbo που σας χρειάζεται», «Ρουφάμε και τα λέμε, λέμε». «Συμπαραστάτες» του σε αυτή τη προσπάθεια έχουν σταθεί κατά καιρούς οι αδερφοί Κατσάμπα, η Κατερίνα Στανίση, η Άντζελα Δημητρίου και ο Τάσος Μπουγάς, ενώ δε δίστασε να ντύσει Ζορό μέχρι και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Από την Αίγυπτο, στην Ελλάδα, κι από την «Εl Greco» στα Jumbo

O Απόστολος Βακάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ από νωρίς «διδάχτηκε» την επιχειρηματικότητα, μέσα στο σπίτι του. Άλλωστε, ο πατέρας του, Γεώργιος Βακάκης, ήταν ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος επιχειρηματικά καθώς διέθετε εργοστάσιο το οποίο παρήγαγε «διογκωμένη πολυστερίνη». Η ευτυχισμένη ζωή όμως της οικογένειας Βακάκη θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα το 1962 όταν η άνοδος του Νάσερ στην εξουσία θα αναγκάσει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων της Αιγύπτου να εγκαταλείψει τη χώρα. Το 1962 ταξιδεύουν για την Ελλάδα και στη συνέχεια καταφεύγουν στην Ιταλία, προκειμένου να κάνουν μία καινούργια αρχή. Η κίνηση αυτή ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία των πραγμάτων, καθώς ο Γεώργιος Βακάκης, αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε ως εργαζόμενος σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων παιχνιδιών στην Ιταλία, και με τα χρήματα που κέρδισε πουλώντας οικογενειακά κειμήλια, τα οποία είχε διασώσει από την Αίγυπτο, στον μεγαλοβιομήχανο Μποδοσάκη, ξεκινά μια νέα ελληνική παιχνιδοβιομηχανία, την «El Greco».

Η επιτυχία της ήταν τεράστια, η εταιρεία κάνει και εξαγωγές στο εξωτερικό, ενώ τα παιχνίδια της πολλές φορές ξεπερνάνε σε ποιότητα τα αντίστοιχα μεγάλων εταιρειών του χώρου. Η εταιρεία ουσιαστικά παρουσίαζε πολλές φορές την δική της, ελληνική, πρόταση για αγαπημένα παιχνίδια, όπως η κούκλα Bibi-bo, που είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε δημοφιλία στην Ελλάδα ακόμα και την κλασσική Barbie.

Μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σε ένα από τα δύο εργοστάσια της El Greco, αυτό στην Άνω Γλυφάδα, καταστρέφει τα πάντα και αναγκάζει τον Απόστολο Βακάκη να επιστρέψει από το Λονδίνο στο οποίο βρισκόταν για σπουδές. Ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας και, σαν έτοιμος από καιρό, κατάφερε να πετύχει την επιστροφή της βιομηχανίας, βασιζόμενος στη δεύτερη παραγωγικής μονάδας της El Greco, εκείνη της Ζακύνθου, ενώ ο ίδιος έμεινε και στο νησί για 3 χρόνια.

Το deal με την Ηasbro και η δημιουργία των Jumbo

Aπό το 1985 βρέθηκε και επίσημα στο «τιμόνι» της El Greco, ενώ ήταν ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση να πουλήσει τελικά στην Hasbro, σε μία συμφωνία που περιλάμβανε ως όρο ότι θα έχει τη διοίκηση της πολυεθνικής στην Ελλάδα. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο όμως δε σταματά εκεί. Κάπως έτσι, το 1994 αποφασίζει να δημιουργήσει ένα νέο project. Τα Jumbo. Το πρώτο κατάστημα ανοίγει στη Γλυφάδα το 1996, ενώ το 1997 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο, καταφέρνοντας να αντλήσει 2 εκατ. ευρώ.

Εκείνος πάντως, ενώ όλη η Ελλάδα ζούσε στον «πυρετό» της Σοφοκλέους, προτίμησε να επενδύσει στην αγορά γης. Μια νέα πυρκαγιά έρχεται να ξυπνήσει καταστροφικές μνήμες, μετατρέποντας σε στάχτη τις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης το 2000, με τον Απόστολο Βακάκη να αποφασίζει τη μεταφορά της εταιρείας σε βιομηχανικά κτήρια στην περιοχή του Μοσχάτου. Καθοριστική για την εξέλιξη των Jumbo ήταν η επικράτησή τους σε πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο απέκτησαν το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας των Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέλιξη που «εκτοξεύει» τον τζίρο των Jumbo στο μισό δισ. ευρώ το χρόνο.

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία, καθώς πλέον τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε μικρά πολυκαταστήματα στα οποία μπορεί να βρει κάποιος, εκτός από παιχνίδια, τρόφιμα, είδη σπιτιού, είδη ρουχισμού, εποχικά είδη, καλλυντικά, και ό,τι άλλο φανταστεί.

Η τραγική απώλεια του γιου του

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, σε ένα μεγάλο βαθμό, μπορείς να έχεις τον έλεγχο, αφού οι αποφάσεις σου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των πραγμάτων. Εκεί ο Απόστολος Βακάκης διέπρεψε λαμβάνοντας τις συμφέρουσες επαγγελματικά αποφάσεις που του επέτρεψαν να φτιάξει μία πολύ δυνατή και οικονομικά εύρωστη εταιρεία. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δε τα ορίζει ο άνθρωπος αλλά η τύχη, ή αλλιώς, η «κακιά στιγμή». Αυτή η κακιά στιγμή λοιπόν «έπαιξε» ένα από τα πιο άσχημα «παιχνίδια» της στον Έλληνα επιχειρηματία, το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017. Σε έναν χώρο στάθμευσης, στο 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, σημειώνεται ένα από τα πιο τραγικά τροχαία δυστυχήματα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα.

O oδηγός μίας Porsche χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει πάνω σε ένα σταθμευμένο Honda Civic. Η σύγκρουση δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά της, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μία 33 μητέρα με το 3χρονο αγοράκι της, που επέβαιναν στο σταματημένο όχημα, ενώ ακαριαία σκοτώθηκαν ακόμα ο οδηγός και ο συνοδηγός του πολυτελούς αυτοκινήτου. Πίσω από το τιμόνι της Porsche βρισκόταν ο Γιώργος Βακάκης, ο 24 ετών γιος του Απόστολου Βακάκη, ενώ συνοδηγός ήταν ο στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέας Γεωργακόπουλος.

Ο θρήνος για τον Απόστολο Βακάκη και την οικογένειά του είναι βουβός. Τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά, ενώ ο ίδιος ζητάει να μη τον συλλυπείται κανείς. Είναι η άμυνά του στο άκουσμα της θλιβερής είδησης. Μιας είδησης που έμαθε από τα τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία είδε το βίντεο της μοιραίας σύγκρουσης, πριν ειδοποιηθεί από την αστυνομία.

Το τραγικό αυτό συμβάν δεν άλλαξε τον επιχειρηματία Απόστολο Βακάκη, ο οποίος συνέχισε να εργάζεται το ίδιο σκληρά. Φήμες όμως θέλουν την απόφασή του, λίγο καιρό μετά, να πουλήσει 4,8 εκατομμύρια μετοχές του, δηλαδή του 3,5% του κεφαλαίου της Jumbo, για το ποσό των 72 εκατ. ευρώ, να είναι απότοκος της απώλειας του γιου του. Αυτό καθώς οι πληροφορίες  λένε ότι τα χρήματα κατέληξαν στις δύο κόρες του, τη Σοφία που εργάζεται στην εταιρεία και τη Χριστίνα που ζει στο Μαϊάμι, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους επιλογές στη ζωή. Όσο για τον ίδιο; Τα είπε όλα με μία φράση στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε τότε. «Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο».

Τα Jumbo σήμερα και… αύριο

Το τραγικό «παιχνίδι» της μοίρας δεν επηρέασε την επιτυχία των καταστημάτων Jumbo. Έτσι, σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 86 καταστήματα. Από αυτά τα 55 βρίσκονται στην Ελλάδα, 6 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία ενώ διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα. Ακόμα, ο όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε έξι χώρες και μία αυτόνομη περιοχή (Αλβανία, Ισραήλ, Σερβία, Κράτος των Σκοπίων, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο). Επίσης, κατά 14% περίπου αυξήθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατά τη διάρκεια του 2023 σε σχέση με το 2022 ξεπερνώντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου.

Πιθανότερη διάδοχος του Απόστολου Βακάκη, όταν αποφασίσει να αποσυρθεί, θεωρείται η κόρη του, Σοφία, καθώς ήδη ανέλαβε μια θέση ευθύνης στο Δ.Σ. της εισηγμένης, ως Εκτελεστικό Μέλος. Με την εταιρεία είχε ασχοληθεί και η δεύτερη κόρη Βακάκη, Χριστίνα, και συγκεκριμένα στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και στο e-shop. Τελικά όμως υπερίσχυσε η αγάπη της για τη μαγειρική, ενώ σπούδασε και σεφ στο Μαϊάμι.

Τρεις γάμοι και τρία παιδιά

Εκτός από την επιχειρηματική του διαδρομή, πλούσια είναι και η προσωπική ζωή του 70χρονου επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βακάκης έχει κάνει τρεις γάμους. Πρώτη του σύζυγος ήταν η Εύη Γιατίλη, με την οποία και απέκτησε τα τρία παιδιά του, τη Χριστίνα, τη Σοφία και τον αείμνηστο Γιώργο. Στη συνέχεια, παντρεύτηκε την Αλίκη Μπενρουμπή, του ομώνυμου Ομίλου εμπορίας και εισαγωγής ηλεκτρικών συσκευών, ενώ τρίτη του σύζυγος είναι η Ειρήνη Παναγοπούλου, κόρη του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πάλαι ποτέ ιδιοκτήτη της Attica Group.

Ο ίδιος φροντίζει να μην προκαλεί στη προσωπική του ζωή, καθώς δεν συχνάζει σε κοσμικές εκδηλώσεις, ούτε του αρέσει να βλέπει φωτογραφίες του στα περιοδικά και τα ΜΜΕ. Αντιθέτως, αγαπάει να εργάζεται ασταμάτητα, ενώ συχνά χρησιμοποιεί το ελικόπτερό του για τις μετακινήσεις του στα καταστήματά του. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.