29 Απρ 2024
READING

Ανδρέας Καρέλιας: Ο εργοδότης που θέλουν να δουλέψουν όλοι οι Έλληνες

5 MIN READ

Ανδρέας Καρέλιας: Ο εργοδότης που θέλουν να δουλέψουν όλοι οι Έλληνες

Ανδρέας Καρέλιας: Ο εργοδότης που θέλουν να δουλέψουν όλοι οι Έλληνες

Ο Ανδρέας Καρέλιας έχει καταφέρει να θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος εργοδότης της χώρας. Ο ίδιος, μαζί με τον αδερφό του Στάθη, έχουν επιτύχει να διαφημίσουν την καπνοβιομηχανία Καρέλιας στην ελληνική κοινωνία μέσω των παροχών που ανακοινώνουν προς τους εργαζομένους. Οι δύο τους, εκτός από τη διοίκηση της εταιρείας, μοιράζονται και την ίδια ημερομηνία γενεθλίων, αφού αμφότεροι έχουν γεννηθεί στις 31 Οκτωβρίου, ο Ανδρέας το 1966 και ο Στάθης το 1969.

Εστιάζοντας στον Ανδρέα Καρέλια, Διευθύνοντα Σύμβουλο της καπνοβιομηχανίας, όλοι κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των υπαλλήλων του. Κι αυτό δε το πέτυχε μόνο με τα χρήματα που προσφέρει. Η ουσία βρίσκεται σε κάτι πιο σημαντικό ακόμα κι από αυτά. Βρίσκεται στη στήριξη που αισθάνθηκαν οι εργαζόμενοι σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική οικονομία, αλλά και στην αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ότι αποτελούν κομμάτι μίας μεγάλης οικογένειας, κι όχι απρόσωποι εργαζόμενοι μιας εταιρείας.

Η συνήθεια που έγινε… λατρεία

Άλλωστε, περισσότερο σε οικογένεια και λιγότερο σε επιχείρηση παραπέμπει η παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη γνωστή καπνοβιομηχάνια και θέλει τον Ανδρέα Καρέλια να ανακοινώνει την παραμονή των Χριστουγέννων, από το κυλικείο του εργοστασίου, το… χριστουγεννιάτικο δώρο του προς τους εργαζομένους. Σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιδόματα, 15ος μισθός, μπόνους παραγωγικότητας, επίδομα παρουσίας, επίδομα χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, επίδομα για τους εργαζόμενους που τα παιδιά τους σπουδάζουν ή που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δώρα για τα ίδια τα παιδιά, όπως φορητοί υπολογιστές πασίγνωστης εταιρείας και άλλα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να κρατάει το όνομα της επιχείρησης ψηλά στα δημοσιογραφικά μέσα και να δημιουργεί ένα θετικό κλίμα στην κοινωνία. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του όμως είναι ξεκάθαροι και δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένες παροχές είναι ο τρόπος της οικογένειας Καρέλια να πει το δικό της «ευχαριστώ» σε όσους καθημερινά στηρίζουν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Για τον λόγο αυτό, αποτελούν εργοδότες που κάθε εργαζόμενος θα ήθελε να εργαστεί για εκείνους, ενώ οι άνθρωποι της Καλαμάτας, στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιό της καπνοβιομηχανίας δεν ξεχνούν το γεγονός ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντί να μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητές τους, έμειναν στην περιοχή για να βοηθήσουν. Εξάλλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης πραγματοποιούν συχνά δωρεές σε σχολεία και συλλόγους παιδιών και AMEA της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της εταιρείας λειτουργεί με βάση τα πιο σύγχρονα πρότυπα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη πρώτη μη-πολυεθνική Εταιρεία στον κόσμο που εγκατέστησε και χρησιμοποιεί το ταχύτερο διαθέσιμο μηχάνημα παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων, δυναμικότητας 16.000 τσιγάρων το λεπτό. Άλλωστε, όπως αναφέρουν με καμάρι οι άνθρωποι της καπνοβιομηχανίας, το εργοστάσιο στην Καλαμάτα λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και με υψηλής τεχνολογίας συστήματα ποιοτικού ελέγχου, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι πιο πρόσφατες παροχές

Ενδεικτικές της σταθερής στήριξης που προσφέρει η εταιρεία στους εργαζομένους της ήταν οι πρόσφατες παροχές που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Καρέλιας, στο ευχητήριο μήνυμά του για την έλευση του 2024.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει, κάθε εργαζόμενος θα λάμβανε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι «ύψους» 400 ευρώ καθαρά. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο, έλαβε έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.750 καθαρά, ενώ οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2023, έλαβαν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση € 500 καθαρά. Παράλληλα, η εταιρεία έκανε δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2023. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι έλαβαν σαν έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό, με άλλα λόγια, η εταιρεία λόγω της αυξημένης κερδοφορίας της έδωσε 15ο μισθό σε όλους τους εργαζόμενους.

Ακόμα, όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ έλαβαν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά. Επιπροσθέτως, 170 εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε έλαβαν το μπλε bonus των 2.700 ευρώ καθαρά, ενώ 45 εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, έλαβαν το χρυσό bonus των 4.000 ευρώ καθαρά. Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο Ανδρέας Καρέλιας, όσοι εργαζόμενοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους, εκτός από την κανονική τους άδειας, έλαβαν ως επιβράβευση 1.000 ευρώ καθαρά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεκριμένες παροχές, μαζί με διάφορες δωρεές προς ιδρύματα και σχολεία, έφτασαν στα 5 εκατ. ευρώ.

Χρονιά ρεκόρ το 2023

Πέρα από τη σημαντική βοήθεια προς τους εργαζομένους του αλλά και την κοινωνία, ο Ανδρέας Καρέλιας έχει καταφέρει να οδηγήσει την εταιρεία και σε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2023 πέτυχε νέο ρεκόρ στον κύκλο εργασιών, ενώ το περασμένο έτος ολοκληρώθηκε με την εταιρεία να έχει ξεπεράσει τα 15,4 δισεκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Επίσης, μέσα στο 2023, η καπνοβιομηχανία ισχυροποίησε κατά 11% τα ήδη σημαντικά ταμειακά της διαθέσιμα , υλοποιώντας, παράλληλα, επενδύσεις αξίας άνω των 4.5 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρέας Καρέλιας είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά εργατικός, που μεγάλωσε γνωρίζοντας ότι μια μέρα θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Έτσι, από μικρός περνούσε πολλές ώρες μέσα στο εργοστάσιο. Μέσα στο μυαλό του άλλωστε ηχούσε η φωνή της μητέρας του που του είχε πει όταν ακόμα ήταν παιδί και ο παγωτατζής του είχε δώσει λιγότερα ρέστα: «Αν σε κοροϊδεύει ο παγωτατζής σήμερα, όταν μια μέρα αναλάβεις την επιχείρησή μας θα σε κοροϊδεύουν όλοι». Έτσι, φρόντισε να μάθει τα πάντα για την εταιρεία της οικογένειάς του, ενώ, ακόμα και τώρα, όταν δεν ταξιδεύει ή δεν έχει επιχειρηματικές υποχρεώσεις, βρίσκεται με τις ώρες στο εργοστάσιο.

Προτιμά να «μιλάει» με τις πράξεις του και για τον λόγο αυτό αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις ή να παίρνει μέρος σε κοσμικές εκδηλώσεις. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνάει με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του ανθρώπους, ενώ είναι και λάτρης της φωτογραφίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.