29 Απρ 2024
READING

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ο ηγέτης της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν

4 MIN READ

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ο ηγέτης της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ο ηγέτης της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν

Ήρεμη δύναμη με σπουδές στην Αμερική και τεχνοκρατική προσέγγιση στα πράγματα, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Titan Cement International. Έχοντας σπουδάσει στην Αμερική και συγκεκριμένα διοίκηση επιχειρήσεων στο Harvard, διαθέτει αρκετά έντονα την εξωστρέφεια και την απλότητα των επιχειρηματικών επιλογών που χαρακτηρίζουν την «αμερικανική σχολή». Η έναρξη της καριέρας του σηματοδοτήθηκε ως εκείνη του στελέχους της McKinsey & Company Inc με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και τη Γερμανία. Ο ίδιος ξεκίνησε την πορεία του στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν το 1989, διατελώντας διευθύνων σύμβουλος για 23 χρόνια. Στο διάστημα των ετών από το 2019 έως και το 2022 ήταν ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου Titan Cement International S.A.

Ο πρόεδρος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας είχε την ευκαιρία να συνυπάρξει με σημαντικές προσωπικότητες της βιομηχανίας όπως ο πατέρας του Θεόδωρος και ο πρόεδρος της TITAN, και θείος του, Ανδρέας Κανελλόπουλος. Οι σχέσεις που διατηρεί με τις ΗΠΑ ήταν και παραμένουν παραδοσιακά ισχυρές. Σχέσεις που ξεκινούν από τις σπουδές του, καθώς είναι μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ και άλλων ελληνοαμερικανικών ιδρυμάτων, και συνεχίζονται μέσω των δεσμών που διατηρεί με μέλη της ελληνικής ομογένειας. Ο ίδιος αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο να εκτίθεται δημοσίως. Προτιμά να κινείται αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διατηρώντας ωστόσο ενεργό ενδιαφέρον και άποψη για την πολιτική, την κοινωνία και τις ευρύτερες εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο της χώρας μας.

Προοδευτικός και μεταρρυθμιστής με έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις

Προοδευτικός και μεταρρυθμιστής, ο γνωστός επιχειρηματίας υποστηρίζει ανοιχτά την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας αλλά και τη σύνδεση του ερευνητικού πεδίου με την επιχειρηματικότητα. Πιστεύει πολύ στον ρόλο και την ανάπτυξη που μπορούν να παρουσιάσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και είναι υποστηρικτής της αύξησης του αριθμού των μεσαίων έναντι των μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να ενισχύουν την απασχόληση αλλά και τις εξαγωγές της χώρας μας.

Εκπροσωπώντας τον βιομηχανικό κόσμο της χώρας αρκετά συχνά συμμετέχει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, για να μιλήσει για τις δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης και να καταθέσει προτάσεις. Επίσης, ταξιδεύει πολύ, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Titan στις χώρες όπου διατηρεί σήμερα παρουσία.

Με πλούσιο βιογραφικό σε πολλά διαφορετικά πόστα

Σήμερα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT) και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας των Βιομηχάνων. Στο επόμενο διάστημα θα κριθεί το εάν και κατά πόσο θα βάλει εκ νέου υποψηφιότητα για επικεφαλής του ΣΕΒ, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να θεωρείται το επικρατέστερο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στην περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να αποσυρθεί από τον σύνδεσμο των βιομηχανιών. Θεωρεί μάλιστα ότι η ενίσχυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ελληνικού Mittelstand.

Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Endeavor Greece. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ) και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard (ΜΒΑ).

Οι επιδόσεις ρεκόρ για τον όμιλο Τιτάν

Ο όμιλος Τιτάν, του οποίου ηγείται ως πρόεδρος ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, το 2023 κατέγραψε το τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ ύψους 2,54 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 11,6%. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνέβαλαν πάνω από 90% στις πωλήσεις και στην κερδοφορία του ομίλου. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, 540,3 εκατομμυρίων ευρώ με αύξηση 63,1% και ενισχυμένα τα περιθώρια κέρδους. Όλες οι γεωγραφικές περιοχές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, τις ενισχυμένες τιμές και τη βελτιωμένη απόδοση διαχείρισης του ενεργειακού κόστους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.