29 Απρ 2024
READING

Aegean: «Απογειώνεται» και μοιράζει μερίσματα μετά από 4 χρόνια

3 MIN READ

Aegean: «Απογειώνεται» και μοιράζει μερίσματα μετά από 4 χρόνια

Aegean: «Απογειώνεται» και μοιράζει μερίσματα μετά από 4 χρόνια

Οριστικά πίσω της φαίνεται ότι αφήνει η Aegean την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που πέρασε κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες. Πλέον, με την κανονικότητα να έχει επιστρέψει τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, η Αegean έκανε γνωστή την απόφασή της να επιστρέψει, μετά από τέσσερις οικονομικές χρήσεις, στη πολιτική διανομής μερίσματος για την χρήση 2023.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αεροπορικής εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean θα προτείνει προς έγκριση από την επόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ποσού 0,75 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει σε απόφαση διακοπής της διανομής μερίσματος είτε λόγω ζημιογόνων χρήσεων είτε σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής επάρκειάς της.

Άνοδος 58% στα κέρδη μετά φόρων

Με τη σκιά της πανδημίας να έχει απλωθεί πάνω από τον πλανήτη αλλά και τον κόσμο των επιχειρήσεων, η απόφαση αυτή έμοιαζε μονόδρομος όχι μονο για την Aegean αλλά και για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει εντυπωσιακά, εξέλιξη που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Σε αυτά, τα κέρδη μετά φόρων φτάνουν στα 168,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο ύψους 58% από την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι η Aegean ετοιμάζεται να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος στους μετόχους συνολικού ύψους 67.625.325 ευρώ, ενώ, με βάση την τιμή κλεισίματος στο τέλος του 2023, το μέρισμα αυτό διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση 6,62%. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη διανομή μερίσματος πάρθηκε ακόμα κι ενώ στις 2 Ιανουαρίου του 2024 η εταιρεία προχώρησε στην επαναγορά των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) από το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας 85,4 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 διετέλεσε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών, που έφτασαν στα 334,8 εκατ. ευρώ μετά μάλιστα και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών. Έτσι, διασφαλίστηκε με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των 9 νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς προχώρησαν και οι επενδύσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης αλλά και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, τα ισοδύναμα και τις λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις, αυτά διαμορφώθηκαν σε 709,3 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια έφτασαν στα 418,8 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα της Aegean το 2023 είναι η σημαντική μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας, εξαιρουμένων των μισθώσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 220,3 εκατ. ευρώ μετά και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η αεροπορική εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι στόχοι για το 2024

Φυσικά η Αegean δεν επαναπαύεται στα όσα πέτυχε το 2023 και ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τους στόχους της για το 2024. Την τρέχουσα χρονιά λοιπόν ο Όμιλος της Aegean προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις. Ανάλογη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Συνολικά, για το 2024 η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά της Γερμανίας είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι, παρά το ότι οι διαθέσιμες θέσεις προς τη γερμανική αγορά είναι αυξημένες (ενδεικτικά +20% τον Μάρτιο, +8 % τον Απρίλιο, +13% τον Μάιο από και προς Αθήνα), οι πληρότητες στις αεροπορικές θέσεις βρίσκονται σε αντίστοιχα ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.