Μία από τις καλύτερες περιόδους της διανύει η Εθνική Τράπεζα, με τα οργανικά κέρδη μετά φόρων του ομίλου να ανέρχονται σε €1,2 δισ. το 2023, ενισχυμένα κατά 2,5 φορές ετησίως. Μάλιστα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του περασμένου έτους, ο κ. Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, έκανε λόγο για μέρισμα ύψους 25% έως 30%.
Ακόμα, όπως έκανε γνωστό το έμπειρο στέλεχος αφού ολοκληρωθεί η έγκριση για το μέρισμα της τράπεζας και καταλήξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ που ακόμη κατέχει, τότε η διοίκηση της τράπεζας θα συζητήσει σενάρια buy back.
Η εξαετία που άλλαξε τα πάντα
Την υπογραφή του στην εξαιρετική πορεία που διαγράφει η τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει βάλει, φυσικά ο Παύλος Μυλωνάς. Ο άνθρωπος ο οποίος, τον Ιούλιο του 2018, λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας που τον είχε αναδείξει ομόφωνα ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο δήλωνε: «Στόχος μας είναι η Εθνική Τράπεζα να ξαναγίνει προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της Τράπεζας, θα δουλέψουμε με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και συνέπεια για αυτούς τους στόχους. Θα βελτιώσουμε την ευελιξία, την αποδοτικότητα και την καινοτομία της τράπεζάς μας. Θα γίνουμε η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά. Η στιγμή για να αρχίσει ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι τώρα. H πρόκληση είναι μεγάλη, οι στόχοι φιλόδοξοι αλλά η ανάγκη για αλλαγή επιτακτική. Αρωγός μας είναι η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία. Δεσμεύομαι να πετύχουμε αυτούς τους απαιτητικούς στόχους βελτίωσης της Τράπεζας εντός ενός πλαισίου συναίνεσης , διαφάνειας και με σαφείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».
Πλέον, αφού έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τότε, σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, η Εθνική Τράπεζα έχει πετύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ προχώρησε και στην ανανέωση της εταιρικής της εικόνας, ώστε να αναδειχθεί η μεγάλη αλλαγή που έχει συντελέστηκε στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια.
Οι σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του
Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων από τα 22,5 δισ. ευρώ το 2018 σε μόλις ένα δισ. ευρώ σήμερα, αλλά και η ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας χωρίς να γίνει αύξηση κεφαλαίου που την κατατάσσει στις κορυφαίες στην Ευρώπη. Τελευταία μεγάλη επιτυχία ήταν η απόλυτα επιτυχημένη έκβαση της διάθεσης του 22% των μετοχών από το ΤΧΣ, που ήταν ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία.
Ακόμα, η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογίας και της καινοτομίας που άλλαξαν την δομή όλης της τράπεζας και σήμερα έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, το 97% των συναλλαγών να γίνεται από τα ψηφιακά δίκτυα εκτός. καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι «ουρές» στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες πληρωμών συντάξεων να μην υπάρχουν. Η Εθνική τράπεζα με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της θα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ψηφιακές τράπεζες της Ευρώπης και θα είναι από τις λίγες πανευρωπαϊκά με μοντέρνο σύστημα core banking.
Την ίδια ώρα, η τράπεζα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα του ESG, έχοντας αποσπάσει και αρκετές διακρίσεις. Η Εθνική Τράπεζα έχει πλέον αναλάβει αναβαθμισμένο συμβουλευτικό ρόλο στην εξυπηρέτηση όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών με το ανθρώπινο δυναμικό της να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Κάνοντας τον δικό του απολογισμό, ο κ.Μυλωνάς υπογράμμισε πρόσφατα ότι η τράπεζα προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της και στον μετασχηματισμό της με σεβασμό στην μακρόχρονη ιστορία της των 183 ετών και τις αξίες της που την χαρακτηρίζουν ως τράπεζα.
Το βιογραφικό του Παύλου Μυλωνά
Ο Παύλος Μυλωνάς ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιούλιο του 2018. Η είσοδός του στην στην Εθνική Τράπεζα πραγματοποιήθηκε το 2000 και από τότε υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, και Επικεφαλής Στρατηγικής.
Έχοντας ένα βαρύ βιογραφικό, και μία μακρά πορεία στην Εθνική Τράπεζα, επελέγη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, επιλογή που αποδείχτηκε εξαιρετική. Ο ίδιος προτιμά να διατηρεί χαμηλό και αποπολιτικοποιημένο προφίλ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς αγορές και εδραιωμένες σχέσεις με μεγάλους επενδυτές.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015. Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας από το 2012 καθώς και μέλος της επιτροπής ALCO από το 2000.
Είναι, επίσης, μη εκτελεστικός Πρόεδρος των Δ.Σ. της Εθνικής Asset Management, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και Α ‘Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd. Συντονίζει την Επενδυτική Επιτροπή της Τράπεζας και είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Tον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού. Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ήταν Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης. Από τον Απρίλιο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Οικονομικής Ανάλυσης στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία εντάχθηκε το 2000.
Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως Οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ. Υπηρέτησε, επίσης, ως αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στη Γραμματεία του G-10 τη διετία 1999-2000. Κατά την περίοδο 1987-1995, εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Ο Π. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.