29 Απρ 2024
READING

Το παρασκήνιο για το μεγάλο deal του Kassiopi Project στην Κέρκυρα

5 MIN READ

Το παρασκήνιο για το μεγάλο deal του Kassiopi Project στην Κέρκυρα

Το παρασκήνιο για το μεγάλο deal του Kassiopi Project στην Κέρκυρα

Μετά από «τρικυμίες» και εμπόδια, αίσιο τέλος αναμένεται να έχει η υπόθεση πώλησης της έκτασης των 438 στρεμμάτων που βρίσκονται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, και τα οποία, τη συγκεκριμένη στιγμή, βρίσκονται στον έλεγχο της NCH Capital.

Αναφερόμαστε στην επένδυση του αμερικανικού fund στο νησί της Κέρκυρας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα Kassiopi Project. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί αγοραστής, τελικά το ακίνητο στην Κασσιόπη αναμένεται να έχει σύντομα νέο ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξει στην εταιρεία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, Calamos Investments, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Τζον Κουδούνης, έναντι ενός ποσού που θα φτάνει στα 32 εκατ. ευρώ..

Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο η NCH Capital είχε αγοράσει την έκταση των 438 στρεμμάτων, στο πλαίσιο διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο «φιλέτο» είχε τραβήξει την προσοχή κι άλλων επενδυτών. Ανάμεσά σε αυτούς, είχε έρθει στην επιφάνεια το όνομα του επίσης Ελληνοαμερικανού επενδυτή Ντιν Μητρόπουλου, αλλά και μίας ομάδας επενδυτών με επικεφαλής τον Γερμανό επιχειρηματία Γεργκ Ροκενχόιζερ. Τελικά, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών δεν είχαν αίσιο τέλος.

Ποιος είναι ο Τζον Κουδούνης

Ο ομογενής επιχειρηματίας, Τζον Κουδούνης, είχε απασχολήσει ξανά την ελληνική επιχειρηματική σκηνή πριν από ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών. Τότε, είχε προσπαθήσει να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς όμως η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία.

Πριν από τις εξελίξεις με το Kassiopi Project, ο Τζον Κουδούνης ακούστηκε ξανά στην Ελλάδα ύστερα από την συνεργασία της Calamos Investments με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του για τη δημιουργία της δέσμης κεφαλαίων ESG Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ομογενής businessman, από το 2016 εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου στην Calamos Investments. H Calamos Investments είναι μια εταιρεία επενδύσεων διεθνούς βεληνεκούς, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 35,5 δισ. δολαρίων και ιδρύθηκε το 1977 από τον -γνωστό ως- γκουρού των επενδύσεων, Τζον Κάλαμος. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Calamos Investments, στα χρόνια που ασκεί διοίκηση ο Τζον Κουδούνης, προχώρησε σε διπλασιασμό στο portfolio της, ενώ κατάφερε να επεκταθεί στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Νέιπερβιλ της πολιτείας του Ιλινόις, ενώ διαθέτει γραφεία στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Μιλγουόκι, στο Πόρτλαντ και στο Μαϊάμι.

Τα σχέδια της NCH Capital που δεν προχώρησαν

Όταν η NCH Capital αγόρασε τη συγκεκριμένη έκταση, στόχος της ήταν να δημιουργήσει εκεί ένα υπερπολυτελές τουριστικό χωριό το οποίο θα σκόπευε να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθούσε στο να ισχυροποιηθεί το νησί της Κέρκυρας στον διεθνή τουριστικό χάρτη, ενδυναμώνοντας τη θέση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ κάποιες από τις εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, το project θα είχε τρεις διακριτές κατασκευαστικές ζώνες. Στην πρώτη ζώνη σκοπός ήταν να δημιουργηθεί το ξενοδοχείο και οι σουίτες, στη δεύτερη ζώνη θα κατασκευάζονταν 21 ανεξάρτητες κατοικίες ενώ στην τρίτη θα υπήρχαν ακόμα 19 κατοικίες, καθώς και μία μαρίνα.

Στο επενδυτικό πλάνο γινόταν λόγος για δημιουργία ξενοδοχείου 5+ αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών, 40 παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση και μίας μαρίνας με 60 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Σύμφωνα μάλιστα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η NCH Capital είχε ξεκινήσει και συζητήσεις με διεθνείς αλυσίδες για τη διαχείριση του ξενοδοχείου.

Ακόμα, στο αρχικό πλάνο, υπήρχε το σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου άρδευσης, συστημάτων αφαλάτωσης, υποδομών αντιπυρικής προστασίας, συστήματος βιολογικού καθαρισμού και ανακύκλωσης, καθώς και δικτύου οπτικών ινών.

Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά συγκρότημα, με τις μετακινήσεις να γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα, προκειμένου να μη σημειώνεται επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Από τη συνολική έκταση των 490 περίπου στρεμμάτων, το 93% θα παρέμενε δασικό και μόνο στο 7% θα υπήρχε δόμηση.

Η NCH Capital αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ προχώρησε στην αγορά του συγκεκριμένου ακίνητου ύστερα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης.

H υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τον σκοπό της αξιοποίησης του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2014, με τη σύμπραξη των εταιρειών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.» να ανακηρύσσεται τελικά πλειοδότης και να αποκτά το ακίνητο έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Τελικά τα σχέδια δεν προχώρησαν, καθώς ήρθαν αντιμέτωπα με τεράστια καθυστέρηση που προκλήθηκε από μεγάλα γραφειοκρατικά κωλύματα κατά την αδειοδοτική διαδικασία και δεκάδες δικαστικές διαμάχες. Με τον τρόπο αυτό, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μία επένδυση η οποία θα υπερέβαινε τα 120 εκατ. ευρώ. Πλέον, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, και τελικά ολοκληρωθεί το μεγάλο deal, η Calamos Investments θα έχει μία ακόμα ευκαιρία να δώσει «ζωή» στο σημείο και να το αξιοποιήσει προς όφελος της ίδιας αλλά και του νησιού της Κέρκυρας.

Στους Κουδούνη - Κάλαμος περνά το Kassiopi Project στην Κέρκυρα

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.