26 Απρ 2024
READING

Σάμι Φάις: Αυτός είναι ο «βασιλιάς» του ελληνικού retail

5 MIN READ

Σάμι Φάις: Αυτός είναι ο «βασιλιάς» του ελληνικού retail

Σάμι Φάις: Αυτός είναι ο «βασιλιάς» του ελληνικού retail

Ο Σάμι Φάις είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην ελληνική αγορά retail, και όχι μόνο. Η ζωή του 66χρονου επιχειρηματία θα μπορούσε να γίνει εύκολα κινηματογραφική ταινία αφού περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες, δύσκολες στιγμές, εντυπωσιακές επιστροφές κι έναν γάμο που κατέληξε σε μία διαμάχη 15 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος, από πολύ νεαρή ηλικία, απέδειξε το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον χαρακτηρίζει. Κάπως έτσι, σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1977, έλαβε ένα μικρό δάνειο για να κάνει το πρώτο του βήμα στη λεωφόρο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, όταν ζούσε στην Αμερική είχε έρθει σε επαφή με τα στελέχη μίας άγνωστης -εκείνη την περίοδο- εταιρείας στο Όρεγκον και είχε κλείσει συμφωνία για να εισάγει ετησίως 5.000 ζευγάρια παπούτσια. Η συμφωνία αυτή έμελλε να καθορίσει την σταδιοδρομία του στον κόσμο της αγοράς, καθώς αποδείχτηκε ως μία από τις πιο σοφές επιλογές που θα έκανε σε όλη του τη ζωή. Το όνομα της εταιρείας ήταν Nike.

Η δρόμος προς την επιτυχία και τα προβλήματα

Έχοντας αρχίσει να αποκτά σημαντική εμπειρία από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, και εκμεταλλευόμενος το εξαιρετικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Σάμι Φάις προχώρησε στις επόμενες κινήσεις του. Έτσι, προχώρησε στην ίδρυση της Elmec Sport, δημιούργησε τα Factory Outlet, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο στο εμπορικό κέντρο Attica στην οδό Πανεπιστημίου και μέσω της θυγατρικής του, Hπειρωτική Eμπορική εξαγόρασε το 2001 και το ιστορικό MINIOΝ.

Τα σχέδιά του τελικά, τα οποία περιλάμβαναν την επιστροφή του εμβληματικού κτηρίου στην καθημερινότητα των καταναλωτών, με επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ, δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν. Ο λόγος ήταν ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες για την υπόθεση των Mακεδονικών Kλωστηρίων, μια εποχή που η Ελλάδα ζούσε στον «πυρετό» του Χρηματιστηρίου. Ο ίδιος αθωώθηκε πανηγυρικά από όλες τις κατηγορίες, η αλήθεια όμως είναι ότι η συγκεκριμένη περιπέτεια άφησε ορισμένες δυσάρεστες αναμνήσεις στον επιτυχημένο επιχειρηματία.

Κάπως έτσι, για ένα χρονικό διάστημα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και οδηγήθηκε στην πώληση του 52% της Elmec, το 2009, αντί 80 εκατ. ευρώ στον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη ο οποίος τελικά την πούλησε στην οικογένεια Kουτσολιούτσου. Ακόμα, αποχώρησε από όσες εταιρείες είχε συμμετοχές, ενώ χάθηκε και από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε ο Σάμι Φάις, εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και επιτυχίες ήταν πολύ γνωστός και για την αγάπη που είχε για τα γρήγορα αυτοκίνητα, τις όμορφες γυναίκες και το σκάφος του, με το οποίο ταξίδευε συχνά στη Μύκονο. Τελικά οι κινήσεις του αυτές τον ωφέλησαν, αφού πρόλαβε την οικονομική κρίση που βασάνισε για περισσότερο από μία δεκαετία τη χώρα.

Η δυναμική επιστροφή

Μια οικονομική κρίση πάντως που δεν κατάφερε να τρομάξει τον 66χρονο, σήμερα, επιχειρηματία. Αντιθέτως, το 2013, αποφάσισε ότι έχει αφήσει πίσω του πλέον την περιπέτεια που αντιμετώπισε και ένιωθε έτοιμος να τραβήξει ξανά προς νέες εμπειρίες στις επιχειρήσεις.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται εξαιρετικός στο να επωφελείται από τις χρονικές συγκυρίες, καθώς την περίοδο εκείνη ολοκληρώνεται -με επεισοδιακό τρόπο- η συνεργασία της γερμανικής Puma με τους αδερφούς Γλου. Οι Γερμανοί αναζητούν νέο αντιπρόσωπο στη χώρα μας και τον βρίσκουν στο πρόσωπο του Φάις ο οποίος διέθετε τεράστια εμπειρία από τη συνεργασία με τη Nike. Έτσι, του αναθέτουν την αντιπροσώπευση της εταιρείας σε Eλλάδα, Kύπρο και Bουλγαρία.

Αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς στο FaisGroup αρχίζει να προσθέτει σημαντικότατα ονόματα της αγοράς. Έτσι, αναλαμβάνει το franchise της επίσης γερμανικής πολυεθνικής Adidas, της σουηδικής Tretorn που κατασκευάζει μπάλες, αξεσουάρ και ρούχα για τένις, της Prince αλλά και το master franchisee των ρούχων της ισπανικής Mango. Κορυφαία κίνηση θεωρείται η συμφωνία του με το brand Under Armour που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία αθλητικών ειδών στις HΠA. Ακόμα, κλείνει συμφωνίες με την εταιρεία εξοπλισμού γυμναστηρίων Techno Gym και τα καταστήματα παγωτού και εστίασης, Bufala Gelato, ενώ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αμερικανικών μοτοσυκλετών Indian στην ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξε αντιπρόσωπος της Harley Davidson. Ακόμα ο όμιλός του βρίσκεται πίσω από το δίκτυο καταστημάτων καλλυντικών Kiko Milano στην Ελλάδα, ενώ η μάρκα διατηρεί παρουσία και στην Κύπρο με τέσσερα σημεία πώλησης

Άλλη μία μεγάλη του επιτυχία ήταν η εξαγορά και η διάσωση της αλυσίδας καταστημάτων υποδημάτων, Καλογήρου, ενώ ο Σάμι Φάις επενδύει και στον τομέα διαχείρισης μεγάλων εμπορικών δομών. Μέσω της One Outlet, της οποίας είναι βασικός μέτοχος, διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall στη Θεσσαλονίκη, η οποία ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της στοάς Μοδιάνο, ενώ το όνομά του βρίσκεται και μεταξύ των μετόχων της Notos.

Επίσης, κατέχει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, το Radisson Blu Zaffron Resort, ενώ έχει αναλάβει και το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα με προοπτική την τουριστική εκμετάλλευση του ακινήτου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Φάις το 2022 δημοσιοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 165 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Προσωπική ζωή

Πριν λίγα χρόνια ο Σάμι Φάις βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας του διαζυγίου του με την -για σχεδόν δύο δεκαετίες- σύζυγό του, Μαρία Καλάβρια, όταν η τελευταία του ζήτησε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, με το ζευγάρι να καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες.

Έχει τρία παιδιά, μία κόρη από προηγούμενη σύντροφό του, και δύο παιδιά από τον γάμο του με το πρώην μοντέλο και επιχειρηματία, τη Μαρίνα και τον Ίνο. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάμι Φάις αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανθρώπου που με επιτυχημένες κινήσεις κατάφερε από νωρίς να πρωταγωνιστήσει στον επιχειρηματικό τομέα, και όταν ήρθε αντιμέτωπος με δυσκολίες βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει και μάλιστα πιο ισχυρός.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.