21 Δεκ 2024
READING

Microsoft: Μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων

5 MIN READ

Microsoft: Μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων

Microsoft: Μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων

Το 2020 η Microsoft ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση σε Data Centers στην Ελλάδα αξίας σχεδόν 1 δις, βάζοντας τότε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων. Από τότε μέχρι σήμερα, η χώρα μας πέρασε από πολλές δυσκολίες από την κρίση του κορονοϊού, στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικά στην αγορά δεδομένων, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, καθώς πλέον τρέχουν επενδύσεις η Google, η Amazon αλλά και η Digital Realty. Η οποία, μετά την εξαγορά της Lamda Hellix του Απόστολου Κάκκου, λειτουργεί 3 Data Center ενώ έχει ανακοινώσει εκτός από την επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης, την λειτουργία ακόμα 2 Data Center.

Οι επενδύσεις στο κομμάτι των Data Centers στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίες. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς, και η οικονομική υγεία που εκπέμπει η Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους διεθνής παίκτες.

Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, με έμφαση στη δημιουργία Data Centers.

Ξεκινάει η επένδυση της Microsoft
Αυτή η «κοσμογονία» επενδύσεων έχει προωθηθεί και από την ελληνική κυβέρνηση και σίγουρα η απόφαση της Microsoft πριν από τρεισήμισι χρόνια να ρίξει 1 δις για να δημιουργήσει τα τρία Data Center στην Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο του.

Άλλωστε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Γιάννα Ανδρονοπούλου, σε συνέντευξη τύπου είπε ότι με την ανακοίνωση της Microsoft για την επένδυση, dώσαμε ψήφο εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, κάτι που είχε πολλαπλά οφέλη για όλους.

Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις. Κορονοϊός, πληθωρισμός, εκλογές, αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, ήταν μερικοί από τους ανασταλτικούς παράγοντες για να τρέξει γρηγορότερα η επένδυση, η οποία όμως αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Αρχές Ιανουαρίου, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, πήρε το πράσινο φως το Προεδρικό Διάταγμα, το με το οποίο εγκρίθηκε ο χωρικός προορισμός και καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της επένδυσης στα Σπάτα. Πράγμα που ουσιαστικά ήταν το προτελευταίο βήμα (τελευταίο είναι η ανάδειξη αναδόχου για το έργο) για να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Ο ανάδοχος για την ανέγερση θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, με την κ. Ανδρονοπούλου να δηλώνει αισιόδοξη ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ θεωρεί ότι στο τέλος της τριετίας θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία Data Centers.

Το ενδιαφέρον για την κατασκευή του πρώτου Data Center της Microsoft φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μέσω της ΑΚΤΩΡ ενώ φαίνεται ότι συμμετέχει και η Mytilineos.

Οι διευκολύνσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει και από την πλευρά της κυβέρνησης είναι μεγάλες, καθώς τόσο ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο νυν υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, είχαν βάλει την επένδυση ως προτεραιότητα, δίνοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις αλλά και τις απαραίτητες διευκολύνσεις και κίνητρα, προκειμένου η επένδυση να ξεκινήσει εντός του 2024.

Μάλιστα, πριν από δύο μήνες, με απόφαση του κ. Κώστα Σκρέκα δόθηκαν extra κίνητρα για να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Η επένδυση χαρακτηρίστηκε ως στρατηγική από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), ενώ δόθηκε κίνητρο ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης, με τον συνολικό χρόνο υλοποίησης της επένδυσης να μην δύναται να υπερβαίνει τα 15 έτη και η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει 100% με ίδια κεφάλαια.

Τα Σπάτα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει Data Center Region, με το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων να αναμένεται να ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα αναπτυχθούν τα Σπάτα ως περιοχή αλλά στόχος της Microsoft, όπως είπε η κ. Ανδρονοπούλου, είναι να εκπαιδεύσει κατοίκους της περιοχής στις νέες τεχνολογίες, για να μπορέσουν να εργαστούν στα Data Center.

Η Microsoft θα συνεργαστεί με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας για να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων, διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων. Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.