22 Δεκ 2024
READING

Κρι Κρι: Από τη διανομή παγωτού με καροτσάκι στον τζίρο των 217 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Κρι Κρι: Από τη διανομή παγωτού με καροτσάκι στον τζίρο των 217 εκατ. ευρώ

Κρι Κρι: Από τη διανομή παγωτού με καροτσάκι στον τζίρο των 217 εκατ. ευρώ

Σε σημαντική ανάπτυξη της δραστηριότητάς της έχει προχωρήσει η Κρι Κρι τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τo 2023 τα 217 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. H επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1954 από τον Γιώργο Τσινάβο, παράγοντας μαντολάτα, γλυκά και παγωτά. Το πρώτο παγωτό ήταν το κασάτο. Οι πρώτες διανομές πραγματοποιούνταν με καροτσάκια, με ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι. Κάποιοι μάλιστα αγόραζαν παγωτά, ανταλλάσσοντας με αυγά, τα οποία αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη για τον ανταγωνισμό.

Ο ανταγωνισμός κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν έντονος με εταιρείες όπως η Δέλτα του Δασκαλόπουλου, η ΦΑΓΕ του Φιλίππου με τα παγωτά ΕΒΓΑ, η Unilever. Μάλιστα αρκετές βιοτεχνίες παγωτού στην περιφέρεια διέκοψαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη λειτουργία τους. Το 1987 δημιουργήθηκαν οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 3ο χιλιόμετρο Σερρών – Δράμας, ενώ κυκλοφόρησαν τα πρώτα ξυλάκια παγωτού με χαρακτηριστικότερο από αυτά το «Bolero».

Σταδιακά, η διανομή της εταιρείας άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλους νομούς, λανσάροντας το σάντουιτς παγωτό Time Out το 1989 και λίγο αργότερα το Bolero. Βασικό όχημα προώθησης ήταν η τηλεοπτική διαφήμιση, με την πρώτη από αυτές να προβάλλεται το 1990, αλλά και αργότερα, με γνωστά πρόσωπα όπως η Μαρίνα Τσιντικίδου, ο Σάκης Ρουβάς αλλά και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία ελληνικών συμφερόντων με τοπική παραγωγή στις εγκαταστάσεις των Σερρών.

Η έναρξη παραγωγής γιαουρτιού

Η παραγωγή γιαουρτιού ξεκίνησε το 1991, προκειμένου να αντισταθμίσει την εποχικότητα του παγωτού και να δημιουργήσει ένα προϊόν με δωδεκάμηνη κυκλοφορία. Η πρώτη διαφήμιση γιαουρτιού υλοποιήθηκε με τη δημιουργία μίας πρόχειρης στάνης με ζωντανά πρόβατα στην κεντρική πλατεία Εμπορίου των Σερρών. Αρχικό προϊόν ήταν το παραδοσιακό γιαούρτι με κοντινή ημερομηνία λήξης, περί τις 15 ημέρες. Στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση επέκτασης στο ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτι με διάρκεια ζωής άνω των 30 ημερών.

Προκειμένου να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό η εταιρεία δημιούργησε την κατηγορία του οικογενειακού γιαουρτιού με το «Σπιτικό», η οποία σήμερα αποτελεί το 60% του όγκου παραγωγής γιαουρτιών ευρωπαϊκού τύπου στη χώρα. Η πρώτη συνεργασία με το «Σπιτικό» πραγματοποιήθηκε με την αλυσίδα Βερόπουλου, ενώ το 2001 εισήλθε και στην παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, το οποίο ωστόσο περιορίστηκε μόνο στις Σέρρες. Σημειώνεται ότι το 10% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού προέρχεται από πωλήσεις παραδοσιακού γιαουρτιού.

Το 2003 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ευρώ, με την Κρι Κρι να δημιουργεί αυτόνομη μονάδα παραγωγής ευρωπαϊκού γιαουρτιού. Αμέσως μετά ξεκίνησε το λανσάρισμα των μικρών συσκευασιών σε σετ και με φρούτα.

Αυτή τη στιγμή η Κρι Κρι καταλαμβάνει το 50% της ελληνικής αγοράς σε όγκο πωλήσεων προερχόμενο από πωλήσεις επώνυμου αλλά και γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας. Σημαντικό σημείο στην εξέλιξη αποτέλεσε το λανσάρισμα της κατηγορίας high protein γιαουρτιών το 2016, ενώ το 2019 εισήλθε στην κατηγορία του βρεφικού γιαουρτιού.

Οι πρώτες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν το 2000, αρχικά με το παγωτό και στη συνέχεια με το γιαούρτι. Είχαν προηγηθεί αποσπασματικά κάποιες εξαγωγές το 1991 με το παγωτό σε Σκόπια και Βουλγαρία. Η μεγάλη ανάπτυξη ωστόσο ήρθε με το λανσάρισμα του γιαουρτιού, ένα προϊόν με σημαντική ζήτηση στο εξωτερικό.

Σήμερα η Κρι Κρι τζιράρει πάνω από 217 εκατομμύρια ευρώ (2023), ενώ οι εξαγωγές της φέρνουν το 50% του τζίρου της και αποτελεί τη 2η μάρκα στην ελληνική αγορά γιαουρτιού και τον 1ο παραγωγό γιαουρτιού στη χώρα. Το 2003, όταν εισήλθε στο Χρηματιστήριο, ο κύκλος εργασιών της ήταν 11,7 εκατ. ευρώ και σήμερα αγγίζει τα 217 εκατ. ευρώ με μέση ετήσια ανάπτυξη, 16,5%.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013, όταν και καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο γιαούρτης της εταιρείας από πυρκαγιά, έως και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικές επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουν την ανάπτυξή της.

Νέες επενδύσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ στη διετία

Οι προσεχείς επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την διετία 2024-2025 αφορούν στη δημιουργία νέου θαλάμου συντήρησης, στην επέκταση της παραγωγής παγωτού, στην παραλαβή γάλακτος, στην επέκταση της παραγωγής γαλακτοκομικών, στη δημιουργία νέας αποθήκης πρώτων υλών, στη δημιουργία θεματικού πάρκου παγωτού.

Επί του παρόντος διαβλέπει περαιτέρω επέκταση σε αγορές όπως η Γαλλία όπου δεν διατηρεί παρουσία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες όπου η παρουσία της έως αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη. Ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές σε 42 χώρες, αριθμό που σκοπεύει να αυξήσει το επόμενο διάστημα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.