29 Απρ 2024
READING

Γιώργος Στάσσης, ο άνθρωπος που άλλαξε τη ΔΕΗ

4 MIN READ

Γιώργος Στάσσης, ο άνθρωπος που άλλαξε τη ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, ο άνθρωπος που άλλαξε τη ΔΕΗ

Όταν το 2019 ο Γιώργος Στάσσης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ , δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφέβαλαν για το εάν και κατά πόσο η ΔΕΗ θα μπορούσε να εξελιχθεί και να κινηθεί προς τη νέα εποχή, αποτινάσσοντας βάρη και παθογένειες του παρελθόντος. Στην πορεία όμως διαψεύστηκαν-σε αρκετές των περιπτώσεων παταγωδώς.

Οι αλλαγές που έγιναν πράξη με την έλευσή του στον όμιλο

Εκείνοι που τον γνωρίζουν καλύτερα αναφέρουν ότι ένα από τα κύρια στοιχεία του χαρακτήρα του είναι η πίστη και η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό πάντοτε με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη θητεία του στην ενεργειακή αγορά και στις τηλεπικοινωνίες. Ο ίδιος, βλέποντας τις δραστικές αλλαγές που έχουν λάβει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, και την ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της βιωσιμότητας, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την υιοθέτηση ενός πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα απείχε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Όπως άλλωστε ο ίδιος έχει αναφέρει, η πράσινη μετάβαση και η έμφαση στις ΑΠΕ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οποίας στηρίζεται στην απανθρακοποίηση, τη «στροφή» στις ΑΠΕ, στα συστήματα αποθήκευσης και στον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που γρήγορα ανακοίνωσε τολμηρό πλάνο απολιγντιτοποίησης, η στροφή στις ΑΠΕ, τα σχέδια για μείωση λειτουργικού κόστους και αύξηση των EBITDA, η βελτίωση της εισπραξιμότητας αλλά και οι συμπράξεις με μεγάλους της αγοράς στις ΑΠΕ έδωσαν το στίγμα μιας εντελώς νέας εταιρείας.

Πλούσιο βιογραφικό και εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει αρκετά πλούσιο βιογραφικό αλλά και επαγγελματική εμπειρία. Ωστόσο χωρίς ικανότητες διοίκησης το βιογραφικό του θα είχε μικρή σημασία. Ο ίδιος έχει περισσότερα από 14 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της αγοράς ενέργειας. Θήτευσε σε αρκετές και σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου ενέργειας σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και σε όλα τα πόστα της αλυσίδας αξίας του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η παραγωγή, η διανομή και η εμπορία. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με τον ιταλικό όμιλο ενέργειας, Enel Spa, όπου ασκούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Enel Romania SrL, που αποτελεί τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας στη Ρουμανία, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει επικεφαλής της Green Power για τις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Διαθέτει όμως και ένα ευρύ ακαδημαϊκό υπόβαθρο καθότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Management in Construction and Structural Design στο Πανεπιστήμιο Kingston του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης πραγματοποίησε σεμινάρια στο. Harvard Business School των ΗΠΑ και στην Elis Academy της Ιταλίας.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος και η μεγάλη επένδυση στη λεωφόρο Μεσογείων

Στα πρόσφατα βήματα που έκανε ο Γ. Στάσσης είναι και η εξαγορά της Κωτσόβολος, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για τον όμιλο. Η ολοκλήρωση του deal με τη ΔΕΗ για την Κωτσόβολος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο μισό του Απριλίου, όπως εκτιμά η διοίκηση του βρετανικού Ομίλου Currys, έπειτα απ’ την έγκριση που παρείχε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας. Στόχος είναι να διευρύνει το δίκτυο λιανικής της, συνδυάζοντας και τα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η Κωτσόβολος. Στον συγκεκριμένο τομέα άλλωστε, πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εισάγει 10 νέα καταστήματα στο δίκτυό της – ανακαινισμένα αλλά και καινούργια -, μέσω των οποίων ενισχύεται η δυναμική της στη λιανική με στόχο να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες της κατά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Επόμενο βήμα αποτελεί η μεγάλη κτιριακή επένδυση της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα. Για το έργο εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενώ έχει προεγκριθεί και η οικοδομική άδεια που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των έργων. Νωρίτερα είχε εγκριθεί και η άδεια κατεδάφισης για υφιστάμενα κτίρια του Στρατού εντός του ακινήτου.

Με βάση τον σχεδιασμό πρόκειται να κατασκευαστεί 5ώροφο κτίριο γραφείων, με 3 υπόγειους ορόφους με θέσεις στάθμευσης, φυτεμένο δώμα και ενεργειακό στέγαστρο. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί και ισόγειο κτίριο εμπορικών χρήσεων με ένα υπόγειο. Στο εν λόγω ακίνητο αναμένεται να στεγαστεί και το κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ.

Γιώργος Στάσσης: Στο μικροσκόπιο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για η βίλα στην Τζια - Aftodioikisi.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.