26 Απρ 2024
READING

Σκλαβενίτης, Lidl, Μασούτης και Γαλαξίας: Οι επενδύσεις στον χάρτη του real estate

4 MIN READ

Σκλαβενίτης, Lidl, Μασούτης και Γαλαξίας: Οι επενδύσεις στον χάρτη του real estate

Σκλαβενίτης, Lidl, Μασούτης και Γαλαξίας: Οι επενδύσεις στον χάρτη του real estate

Διαδοχικές είναι οι επενδύσεις των ελληνικών σούπερ μάρκετ στο real estate τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εντείνονται όσο περνάει ο καιρός, με τις τοποθετήσεις των μεγάλων αλυσίδων σε ακίνητα να γίνονται όλο και περισσότερες. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δημιουργούν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων αποτελούν ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, η Lidl αλλά και ο Γαλαξίας όπου ο καθένας με τον δικό του τρόπο και από τη δική του σκοπιά επενδύει κεφάλαια.

Στην περίπτωση του Σκλαβενίτη σάς θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας έχει προχωρήσει στην απόκτηση του εργοστασίου της Πίτσος που κατά το παρελθόν ανήκε στην BSH, από την οποία το εξαγόρασε ο όμιλος. Το ακίνητο στην οδό Παρνασσού 8, επιφάνειας άνω των 53.000 τ.μ., θα αποτελέσει ένα μεγάλο project real estate, με βάση το πλάνο που φέρεται να σχεδιάζει το επιτελείο του ομίλου για συγκέντρωση στο σημείο των παραγωγικών μονάδων που τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, το δίκτυο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως π.χ. τα χαρτικά Γλάρος, τα κατεψυγμένα Baker Master, τα κρεατικά Meat Market κ.λπ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η υλοποιούμενη επένδυση του Σκλαβενίτη στη Μαγούλα Αττικής, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία, Ten Brinke, δημιουργεί ένα κέντρο logistics για λογαριασμό του.

To real estate project της Μασούτης

Ένα ακόμα project στον τομέα του real estate, που τρέχει αυτή την περίοδο, υλοποιεί η Μασούτης. Η αλυσίδα της Βορείου Ελλάδος επενδύει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει κτίρια κατοικιών εννέα ορόφων στις Τρεις Γέφυρες. Από την επένδυση αυτή θα προκύψουν δύο πολυκατοικίες εννέα ορόφων σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας στην Αττική, το οποίο θα είναι συνολικής επιφάνειας περί τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα και θα αποτελεί το αμέσως επόμενο από αυτό που δημιούργησε πρόσφατα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργήσει και ένα πρατήριο βενζίνης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των διερχόμενων οδηγών δεδομένου ότι το συγκρότημα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στη συμβολή των οδών Καλλάρη, Κουρτίδου και Ρεγκούκου. Για τη Μασούτης παραμένει έως τώρα άλυτος γρίφος η δημιουργία ενός logistics center στην Αττική, όπου αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα το σύνολο της διανομής των προϊόντων να πραγματοποιείται από τις κεντρικές αποθήκες της επιχείρησης στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης.

Οι κινήσεις της Lidl

Σταθερή είναι η προσήλωση της Lidl Ελλάς σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, όπου διαθέτει ξεχωριστή διεύθυνση που ασχολείται με αυτόν τον τομέα. Mία σημαντική διαφορά παρουσιάζει σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο το μοντέλο της Lidl. Μένοντας όμως αυστηρά στο παράδειγμα της Lidl Ελλάς, το μοντέλο ανάπτυξης της αλυσίδας ήταν και παραμένει καθαρά οργανικό. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να μεγαλώσει το τζίρο της και τον αριθμό των καταστημάτων της με εξαγορές όπως κάνουν άλλες αλυσίδες, παρά μόνο με το άνοιγμα νέων καταστημάτων.
Η αλυσίδα έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024-2026. Πρόκειται για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για νέα καταστήματα και συνολικά για το δίκτυο, καθώς και για υποδομές logistics, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί και νέο logistics center εκτός από τα 4 υφιστάμενα, το οποίο θα βρίσκεται στη δυτική Αττική. Στα νέα καταστήματα που πρόκειται να δημιουργήσει η Lidl Ελλάς θα είναι και ένα επί της λεωφόρου Μεσογείων στο Χολαργό, στα πρώην κεντρικά γραφεία της Miele, το οποίο απέκτησε πρόσφατα, ενώ στο πλάνο περιλαμβάνεται η επέκταση και στη νησιωτική Ελλάδα σε περιοχές όπου σήμερα δεν έχει παρουσία.

Ο Γαλαξίας και οι επενδύσεις στο δίκτυο

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις και του Γαλαξία στον τομέα του real estate, όπου περισσότερα από τα μισά του καταστήματα, τα οποία υπερβαίνουν τα 170, είναι ιδιόκτητα. Στο τέλος του Νοεμβρίου του 2023 άνοιξε το τρίτο κατά σειρά κατάστημα στην πόλη της Κορίνθου, σε ιδιόκτητο ακίνητο. Παράλληλα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς προχώρησε ανακαινίσεις 30 καταστημάτων, ενώ για το 2024 έχει προγραμματίσει να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα στα Ιωάννινα και να ξεκινήσει η ανέγερση άλλων δύο, στο Αγρίνιο και την Καλαμάτα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.