26 Απρ 2024
READING

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Συνεχίζοντας την -γλυκιά- οικογενειακή κληρονομιά

4 MIN READ

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Συνεχίζοντας την -γλυκιά- οικογενειακή κληρονομιά

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Συνεχίζοντας την -γλυκιά- οικογενειακή κληρονομιά

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου προέρχεται από μία οικογένεια με μακρά παράδοση στον χώρο των τροφίμων. Μία παράδοση που ξεκινά από το 1922, όταν, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος με τη μητέρα του και τους αδελφούς του επιβιβάζονται σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, και ενώ στο μυαλό της οικογένειας ήταν να μεταναστεύσει στη Μασσαλία, κάθονται σε ένα καφενείο να «πάρουν μια τελευταία γεύση από Ελλάδα». Όταν η μαμά της οικογένειας δίνει της παραγγελία της, μαθαίνει ότι στην Ελλάδα τα μπισκότα δεν ήταν γνωστά. Η πληροφορία αυτή αλλάζει τα σχέδιά της, η οικογένεια μένει στην Ελλάδα και αποφασίζει να κάνει γνωστή την τέχνη του μπισκότου.

Από τότε, πέρασαν περισσότερα από 100 χρόνια, το brand είναι γνωστό παντού, ενώ η εταιρεία έχει κάνει άνοιγμα και σε άλλα προϊόντα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Μάλιστα, το «άνοιγμα» αυτό πραγματοποιήθηκε επί της ηγεσίας της Ιωάννας Παπαδοπούλου.

Έχοντας την ευθύνη ενός brand που διαθέτει πλέον παρουσία σε 61 χώρες, η ίδια έχει παραδεχτεί ότι αναγκάζεται να είναι «σκληρή, αλλά δίκαιη». Άλλωστε, υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα μπορούσε ίσως να αφήσει το αποτύπωμά της με τον τρόπο που το έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Μια ζωή μέσα στα μπισκότα

«Εγώ δουλεύω τα τελευταία 48 χρόνια. Από τη μέρα που γεννήθηκα μυρίζω και ασχολούμαι με τα μπισκότα και τα τρόφιμα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο». Αυτή η φράση της Ιωάννας Παπαδοπούλου συνοψίζει όλη τη διαδρομή της σε μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην ίδια της τη ζωή.

Αποφοιτώντας από τη Σχολή Χιλλ συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία στη Χημεία Τροφίμων. To 1977 ανέλαβε τη θέση της Αντιπροέδρου και Β’ Διευθύνουσας Συμβούλου της Βιομηχανίας Μπισκότων και Ειδών Διατροφής Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και το 1996 ανέλαβε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος στις εταιρείες Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε ΚΑΙ ΙΚΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ENDEAVOR GREECE, ενώ έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ALPHA BANK και της ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ A.E.

Σημαντικότερη στιγμή στη διαδρομή της στην εταιρεία ήταν, πιθανότατα, το 2008, όταν κατάφερε να αγοράσει ξανά το μερίδιο που είχε πουληθεί το 1996 στη γαλλική Danone. Ήταν μια «επικράτηση» της ελληνικής πλευράς ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό που έκανε εντύπωση σε όσους γνώριζαν από κοντά πρόσωπα και καταστάσεις ήταν το γεγονός ότι η Ιωάννα Παπαδοπούλου συνέχιζε να είναι το «αφεντικό» μέσα στην εταιρεία ακόμα κι όταν κατείχε το 40% αυτής, ήταν δηλαδή μέτοχος μειοψηφίας. Η συμφωνία τελικά «έκλεισε» στα 105 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από δάνειο που εξέδωσαν από κοινού οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank.

Πλέον, κάθε συζήτηση να αλλάξει ξανά χέρια η εταιρεία έχει αποκλειστεί εκ προοιμίου, καθώς, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της: «Να το πουλήσουμε, να κάνουμε τι; Για να καθίσουμε; Αποκλείεται. Να φτιάξουμε τι; Τα πάντα είναι φτιαγμένα. Να στραφούμε σε κάτι άλλο άσχετο; Μήπως είναι πιο επικίνδυνο απ’ το να καθίσεις στα αυγά σου και να προσπαθήσεις για το καλύτερο με τη διαφοροποίηση που έχουμε; Γιατί εμείς ξεκινήσαμε απ’ τα μπισκότα και σήμερα είμαστε στα ψωμιά, και στις μπάρες και στις φρυγανιές, και στα τέλη του άλλου χρόνου θα ακούσετε και άλλα θέματα δικά μας. Στο τρόφιμο και στο δημητριακό πάντα. Αλλά έχουμε τόση πολλή δουλειά να κάνουμε…».

Εμπνεύστρια των Caprice

Η ίδια έχει εμπνευστεί και ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα που έχει ταξιδέψει με τη γεύση του εκατομμύρια ανθρώπους, τα Caprice. Συγκεκριμένα, ήταν το 1979 όταν η ελληνική αγορά υποδέχτηκε ένα νέο προϊόν, τα Caprice. Φτιαγμένα από γκοφρέτα viennoise και κρέμα φουντουκιού και κακάο έφτασαν στην κορυφή της λίστας των εξαγωγών της εταιρείας, ενώ πολλοί προσπάθησαν να τα αντιγράψουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Για εκείνη, είναι πολύ σημαντικό το προϊόν να το αγαπήσει ο κόσμος. «Να χαίρεσαι! Να αγοράζεις το προϊόν σου απ’ το ράφι και να χαίρεσαι. ναι ρε παιδί μου θα το ξαναπάρω. Ως καταναλωτής, ως νοικοκυρά, ως ιδιοκτήτης», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Είμαι βιομήχανος, όχι επιχειρηματίας»

Σήμερα διοικεί τέσσερα εργοστάσια, ενώ μέσα στην κρίση αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1.200. Άλλωστε, η ίδια έχει δηλώσει ότι «Είμαι βιομήχανος και όχι επιχειρηματίας. Με ενδιαφέρει να μην διώχνω κόσμο αλλά να προσλαμβάνω να βγάζω σωστά προϊόντα, να βγάζω λελογισμένα κέρδη και αυτά να τα επενδύω».

Από τo 2007 συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο οι δύο γιοι της Ιωάννας Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος και Ευάγγελος Αργυρόπουλος, με τον δεύτερο, από το 2015 να αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου στη διοίκηση της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που υπό την στιβαρή καθοδήγηση της Ιωάννας Παπαδοπούλου είναι σίγουρό ότι θα συνεχίζει να συντροφεύει, με τα προϊόντα της, εκατομμύρια καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.

Ιωάννα Παπαδοπούλου, ο άνθρωπος πίσω από τα μπισκότα Παπαδοπούλου - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.