26 Απρ 2024
READING

Γρήγορη μόδα, ο ανταγωνισμός θερμαίνεται

3 MIN READ

Γρήγορη μόδα, ο ανταγωνισμός θερμαίνεται

Γρήγορη μόδα, ο ανταγωνισμός θερμαίνεται

Σε μια εποχή πληθωρισμού, συρρίκνωσης των αποταμιεύσεων και αυξανόμενου χρέους, λιανοπωλητές όπως το Shein και το Temu ευημερούν και αποκτούν δύναμη που είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς. Η γρήγορη μόδα παραδοσιακά βρίσκεται σε άνοδο όταν πρόκειται για περιόδους οικονομικής αναταραχής και αστάθειας. Στο πρόσφατο παρελθόν, με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που αποτέλεσε πλήγμα για πολλές μάρκες μόδας, οι Zara, Forever 21 και H&M σημείωσαν ανάπτυξη -καταναλωτές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες συνέρρεαν σε αυτά τα καταστήματα για να αγοράσουν ρούχα και αξεσουάρ με μειωμένο προϋπολογισμό.

Σήμερα, αν και βρισκόμαστε μακριά από το 2008 -και όχι εν μέσω μιας πλήρους ύφεσης- οι καταναλωτές βρίσκονται και πάλι στην ίδια θέση, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν χρήματα από όπου μπορούν.

Ο ανταγωνισμός θερμαίνεται

Αυτό που διαφέρει από το πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι υπάρχουν νέοι παίκτες στον κλάδο της λιανικής. Το τοπίο αλλάζει, με παλαιού τύπου κολοσσούς, όπως η Zara και το H&M, να ανταγωνίζονται νέους παίκτες όπως η Shein και το Temu που διεκδικούν την προσοχή των καταναλωτών και το μερίδιο του πορτοφολιού.

Οι πωλήσεις ενδυμάτων της Shein παρουσίασαν διψήφια αύξηση το 2023 συγκριτικά με το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης καταναλωτών της Circana. Η ικανότητα της εταιρείας να ανταποκρίνεται άμεσα στις τάσεις της μόδας σε χαμηλές τιμές, έχει κερδίσει την Gen Z και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ρούχα που μπορεί κανείς να βρει σε άλλες αλυσίδες καταστημάτων με 40 ευρώ, μπορεί να τα αγοράσει από το Shein με κάτι λιγότερο από 10.

Και φυσικά αυτή η δραστηριότητα δεν περνά απαρατήρητη από την Inditex στην οποία, μεταξύ άλλων εμπορικών σημάτων, ανήκει και η Zara.

Η Zara, η οποία επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε μια αισθητική υψηλής μόδας σε προσιτή τιμή, λάνσαρε πρόσφατα τη μάρκα Lefties, που απευθύνεται στην Gen Z και έχει πιο οικονομικές τιμές για να ανταγωνιστεί το Shein. Η H&M από την πλευρά της, εργάζεται επίσης για να διαφοροποιηθεί, αλλά ως μια πιο πολυτελής επιλογή, έχοντας πρόσφατα ανοίξει κατάστημα στο SoHo της Νέας Υόρκης, τοποθετώντας τον εαυτό της στην ελίτ της μόδας. Εξακολουθούν επίσης να επικεντρώνονται στις προσπάθειες βιωσιμότητας και διευρύνουν συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων τους με σειρές premium, όπου λανσάρουν ρούχα και αξεσουάρ καλύτερης ποιότητας -από δερμάτινες ζώνες μέχρι κασμιρένια πουλόβερ.

Millenials και Gen X οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι αγοραστές του Shein

Και ενώ η συνεχής ανάπτυξη του Shein οφειλόταν αρχικά στην ανταπόκριση που είχε από την Gen Z, οι χαμηλές τιμές του έχουν αρχίσει να γίνονται ελκυστικές και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Το 2023, ενώ η Gen Z αποτελούσε την πλειοψηφία των πωλήσεων της, οι Millennials και Gen X ήταν στην πραγματικότητα οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι αγοραστές της.

Η έντονη παρουσία της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανότητα της Gen Z να επηρεάζει είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποδοχή της μάρκας από καταναλωτές άνω των 30 ετών. Και όπως είναι φυσικό, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία καταναλωτής έχει συνήθως υψηλότερο εισόδημα και λίγο μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης καταναλωτών της Circana, τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος των καταναλωτών. Ωστόσο, ένας καταναλωτής υψηλότερου εισοδήματος μπορεί μεν να παρασυρθεί στη Shein για τις προσιτές τιμές της, αλλά να παραμείνει πιστός και να ξοδέψει περισσότερα στις μάρκες που αγαπά. Η Shein έχοντας κατακτήσει το νεανικό κοινό, μένει να δούμε τί κινήσεις έχει στα σχέδια της για να εισχωρήσει στις καταναλωτικές συνήθειες και επιλογές των μεγαλύτερων σε ηλικία καταναλωτών.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.