26 Απρ 2024
READING

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Οδηγώντας την Coca Cola 3E στο επόμενο βήμα

4 MIN READ

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Οδηγώντας την Coca Cola 3E στο επόμενο βήμα

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Οδηγώντας την Coca Cola 3E στο επόμενο βήμα

Η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς κλήθηκε να φέρει εις πέρας μία δύσκολη αποστολή τον Σεπτέμβριο του 2020. Έχοντας συμπληρώσει δέκα χρόνια στην Coca Cola Τρία Έψιλον, ανέλαβε τον ρόλο της γενικής διευθύντριας της εταιρείας, σε Ελλάδα και Κύπρο. Η αποστολή της ήταν δύσκολη για δύο λόγους. Ο πρώτος, φυσικά, ότι μία τέτοια θέση ευθύνης σε μία εταιρεία-θρύλο συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις. Ο δεύτερος, δεν ήταν άλλος από τη χρονική συγκυρία. Η Ελλάδα, και ο πλανήτης ολόκληρος, ζούσε τον εφιάλτη της πανδημίας.

Ένας εφιάλτης που, όπως ήταν φυσικό, είχε απλώσει τη σκιά του και στο εμπόριο. Η ίδια, όχι μόνο δε φοβήθηκε να αναλάβει την ευθύνη αλλά με μεθοδικές κινήσεις, σε ένα διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών, το ελληνικό παρακλάδι του πολυεθνικού γίγαντα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα όχι μόνο στα αναψυκτικά αλλά και σε άλλους τομείς, όπως ο καφές.

Μακρά διαδρομή στην εταιρεία

Σύμμαχός της στην αποστολή της αυτή στάθηκε η μεγάλη εμπειρία που διέθετε για την εταιρεία, μέλος της οποίας αποτελεί από το 2010. Συγκεκριμένα, η πορεία της ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, όταν ανέλαβε διευθύντρια Μάρκετινγκ σε Σερβία & Μαυροβούνιο, ενώ, οι εξαιρετικές της επιδόσεις οδήγησαν στην προαγωγή της σε Εμπορική διευθύντρια το 2013. Η πορεία της συνέχισε να έχει ανοδική τροχιά και το 2015, ανέλαβε γενική διευθύντρια για Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη, και το 2017 για Τσεχία και Σλοβακία.

Τελικά, το 2020, κλήθηκε να αναλάβει γενική διευθύντρια της Coca Cola Tρία Έψιλον, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Άμεσα αποτελέσματα

Η εμπειρία της και η γνώση της για την αγορά και την εταιρεία την βοήθησαν να καταφέρει να αφήσει άμεσα το θετικό της αποτύπωμα.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες, «έβαλε την υπογραφή της» σε μία πολύ σημαντική επένδυση, που αποτέλεσε σαφή αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής θυγατρικής στον όμιλο Coca Cola HBC. Συγκεκριμένα, η επένδυση αφορούσε την δημιουργία ενός νέου τμήματος στη Θεσσαλονίκη προκειμένου το οποίο θα είχε τον ρόλο του κέντρου επιχειρησιακών λύσεων για ένα σημαντικό αριθμό χωρών που έχει παρουσία ο όμιλος.

Ακόμα, στα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα με επικεφαλής την ίδια (2021) η Coca Cola Τρία Έψιλον σχεδόν εξαπλασίασε τα κέρδη της ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 17,7%., ενώ η Coca Cola αποτέλεσε το νούμερο ένα προϊόν που αγοράστηκε περισσότερο στην Ελλάδα το 2021, με βάση την έρευνα της Kantar καταγράφοντας αύξηση της συχνότητας αγορών από τους καταναλωτές.

Την ώρα που η αγορά βίωνε πολύ δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, η Coca Cola Τρία Έψιλον επιχείρησε, και κατάφερε, να ολοκληρώσει ενέργειας που οδηγούν στην εξέλιξη και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Υπό αυτή τη λογική, δημιουργήθηκε και το HoReCa Pod, που αποτελεί μια εξειδικευμένη ομάδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον η οποία έχει ως σκοπό την γρηγορότερη ανάπτυξη του κλάδου. Αναλυτικότερα, μιλάμε για μία μικρή και ευέλικτη ομάδα στελεχών από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, που διαθέτει την εμπειρία να αξιοποιήσει νέα εργαλεία, πρωτοποριακές μεθόδους εργασίας και συνεργασίας, τεχνολογικές καινοτομίες, συνεργάζεται με τους πελάτες, τους συνεργάτες και την αγορά για να δημιουργήσουν μαζί το μέλλον του κλάδου HoReCa.

Ακόμα, υπό την ηγεσία της, η Coca Cola Τρία Έψιλον επιχειρεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, το οποίο περιέχει κορυφαίες επιλογές στις κατηγορίες ανθρακούχων ποτών, χυμών, νερού, ενεργειακών ποτών, έτοιμου τσαγιού, καφέ, Premium Spirits, chips και πλέον μπίρα και premium καφέ.

Από νωρίς στον εργασιακό «στίβο»

Η κυρία Αναργύρου-Νίκολιτς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ έλαβε και MBA στο Alba. Παρά τις απαιτητικές σπουδές της η ίδια δεν περίμενε να τις ολοκληρώσει για να ξεκινήσει να εργάζεται. Αντιθέτως, όπως εκμυστηρεύτηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στις Ημέρες Καριέρας, επέλεξε να ξεκινήσει να δουλεύει από τα φοιτητικά της χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει οικονομική αυτονομία.

«Ξεκίνησα να δουλεύω όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο διότι θεώρησα ότι είναι σημαντικό να συνδυάζεις και τις σπουδές και τη δουλειά για να έχεις οικονομική αυτονομία, να ταξιδέψεις, να έχεις τη δυνατότητα να βιώσεις διαφορετικές εμπειρίες και να βγεις νωρίτερα στον εργασιακό χώρο. Ποτέ δεν είχα φανταστεί την πορεία μου, ούτε μπορώ να φανταστώ που θα βρίσκομαι σε 20 χρόνια από τώρα. Καλό είναι να βάζουμε βραχυπρόθεσμους στόχους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Συνδυάζοντας καριέρα και οικογένεια

Παρά το γεγονός ότι στη δουλειά της επιδεικνύει δυναμισμό, στη προσωπική της ζωή προτιμά τους χαμηλούς τόνους. Η ίδια είναι μητέρα δύο κοριτσιών, 15 και 5 ετών με την κα. Αναργύρου να δηλώνει χαρακτηριστικά για τους δύο ρόλους της. «Εχω μια ζωή, δεν μπορείς να βάλεις όρια και να τις ξεχωρίσεις. Προσπαθώ να απολαμβάνω και τα δύο».

Η επικεφαλής της Coca Cola Τρία Έψιλον έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των πιο ισχυρών γυναικών στο επιχειρείν.

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Το σχέδιο της Coca Cola Τρία Έψιλον να γίνει  leader στον καφέ – Insider's IQ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.