29 Απρ 2024
READING

Σούπερ μάρκετ: Τεκτονικές αλλαγές στις χρεώσεις των e-παραγγελιών

5 MIN READ

Σούπερ μάρκετ: Τεκτονικές αλλαγές στις χρεώσεις των e-παραγγελιών

Σούπερ μάρκετ: Τεκτονικές αλλαγές στις χρεώσεις των e-παραγγελιών

Την ώρα που το κόστος των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών, οι μεγάλες αλυσίδες του χώρου προχωράνε σε σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις για τις παραδόσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Φυσικά οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πρώτες απ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές εξαιτίας του πληθωρισμού. Άλλωστε και οι ίδιες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν συγκρατήσει τις τιμές, όσο ήταν εφικτό. Όμως, αυξανόμενος τζίρος δε σημαίνει απαραιτήτως και αυξανόμενο κέρδος για τα σούπερ μάρκετ που αναγκάζονται να εξετάσουν μία σειρά από υπηρεσίες τους προκειμένου αυτές να παραμείνουν βιώσιμες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικά είναι οι παραδόσεις στο σπίτι, μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Οι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου, αλλά και οι μικρότεροι, έσπευσαν την περίοδο της πανδημίας να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Πλέον, με τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά, και τις επιχειρήσεις να έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων, αναζητείται η «χρυσή» τομή προκειμένου και οι υπηρεσίες να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, και οι επιχειρήσεις να μη χάνουν χρήματα.

Ας δούμε τι κάνουν μερικοί από τους πιο μεγάλους «παίκτες» της αγοράς και ποιες αλλαγές έχουν υιοθετηθεί.

My Market: Κάνει την έκπληξη με το συνδρομητικό μοντέλο

Σε μία αρκετά πρωτοποριακή αλλά και ριψοκίνδυνη κίνηση προχωρούν τα My Market (όμιλος Metro ΑΕΒΕ) τα οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα συνδρομητικό μοντέλο στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη σε ανάλογες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ τον «δρόμο» για τις αλλαγές αυτές είχαν ανοίξει οι δηλώσεις του Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κάνει τις χρεώσεις λίγο πιο… σοφιστικέ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αλυσίδα My Market προσφέρει δύο διαθέσιμα πακέτα συνδρομής, τα οποία έχουν διάρκεια 1 μήνα, 6 μηνών ή 12 μηνών +1 μήνα δωρεάν. Το ένα πακέτο ονομάζεται Saver Pass Flex και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής δρομολογίου παράδοσης οποιαδήποτε μέρα από Δευτέρα έως και Σάββατο και σε οποιοδήποτε time slot. Το κόστος της συνδρομής κυμαίνεται από 5 ευρώ/μήνα έως 25 ευρώ/χρόνο. Το άλλο πακέτο έχει όνομα Saver Pass Light και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής δρομολογίου παράδοσης από Τρίτη έως και Πέμπτη και ώρες 11:30-14:30 και 14:30-17:30. Το κόστος της συνδρομής κυμαίνεται από 9 ευρώ/μήνα έως 30 ευρώ/χρόνο.

Ο πελάτης που θα επιλέξει ένα τέτοιο πακέτο μπορεί να επωφεληθεί με κέρδος έως και 62% στα μεταφορικά έξοδα σε σχέση με μεμονωμένες παραγγελίες, αλλά και να απολαύσει μία σειρά από χρήσιμα προνόμια.

Αναφορικά με το ζήτημα της συχνότητας των παραγγελιών, το Saver Pass προσφέρει τη δυνατότητα στον πελάτη να προχωράει σε παραγγελία όσο συχνά επιθυμεί, με τη σημείωση όμως ότι μόνο μία παράδοση τη μέρα είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε άλλες παραγγελίες εντός της ίδιας ημέρας, αυτές θα χρεώνονται με την καθορισμένη τιμή παράδοσης, όπως ορίζεται στον πίνακα επιλογής timeslot.

Αύξηση και στο όριο για δωρεάν μεταφορικά

Άλλη μία αλλαγή που έχει πραγματοποιήσει η My Market στην τιμολογιακή πολιτική του ηλεκτρονικού της καταστήματος, είναι το γεγονός ότι τα δωρεάν μεταφορικά προσφέρονται πλέον για παραγγελίες που ξεπερνάνε τα 90 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ελάχιστο όριο για μη χρέωση μεταφοράς ήταν τα 59 ευρώ.

Στις μεμονωμένες διανομές το ελάχιστο όριο παραγγελίας είναι τα 40 ευρώ για παράδοση στον χώρο του πελάτη, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός για την παραλαβή από κατάστημα ή για την υπηρεσία Speedy. Υπενθυνίζεται ότι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα οι χρεώσεις για μεταφορικά κυμαίνονται από 1,50 έως 3,00 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία και ώρα παράδοσης που θα επιλεγεί.

Αύξηση σημειώθηκε και στο κόστος της υπηρεσίας Speedy, η οποία προσφέρει παράδοση το πολύ σε 1 ώρα, με τη σταθερή χρέωση μεταφορικών να ορίζεται πλέον στα 4 ευρώ από 3 ευρώ που ίσχυε.

Αλλαγές και από τον Μασούτη

Η εβδομάδα που διανύουμε έφερε αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης, με την ανακοίνωση να κάνει λόγο για κινήσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως λοιπόν έγινε γνωστό, τα δωρεάν μεταφορικά προσφέρονται πλέον σε παραγγελίες άνω των 90 ευρώ (από 40 που ίσχυε) ενώ μειώθηκε το ελάχιστο όριο παραγγελίας στα 20 ευρώ από τα 40.

Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες με αξία από 40 ευρώ έως 89,99 ευρώ έχουν χρέωση 2,5 ευρώ, ενώ οι παραγγελίες αξίας από 20 ευρώ έως 39,99 ευρώ, επιβαρύνουν τον πελάτη με επιπλέον 3,5 ευρώ.

Τι ισχύει στις υπόλοιπες αλυσίδες

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αλυσίδα που προχώρησε σε αύξηση των χρεώσεων ήταν ο Σκλαβενίτης, ο οποίος άλλαξε την πολιτική του τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο τιμοκατάλογο, στις παραγγελίες μέχρι 30 ευρώ υπάρχει χρέωση 5 ευρώ, σε παραγγελίες μεταξύ 30 και 100 ευρώ υπάρχει χρέωση 2,50 ευρώ, ενώ δωρεάν μεταφορικά ισχύουν μόνο για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί αποστολή προϊόντων στο σπίτι μόνο όταν η παραγγελία ξεπερνά τα 25 ευρώ, ενώ παρέχεται και η υπηρεσία click & collect (παραλαβή από τον πελάτη) για παραγγελίες άνω των 15 ευρώ.

Για παραγγελίες αξίας από 25 έως 45 ευρώ υπάρχει κόστος παράδοσης 2 ευρώ. Για παραγγελίες αξίας άνω των 45 ευρώ η παράδοση γίνεται δωρεάν, ενώ για συγκεκριμένα διαστήματα παράδοσης το ελάχιστο κόστος παραγγελίας κυμαίνεται στα 60 ευρώ.

Η αλυσίδα Κρητικός, για την υπηρεσία Easy Delivery χρεώνει 3 ευρώ σε όσες παραγγελίες είναι κάτω από τα 40 ευρώ, χρέωση που ισχύει για την υπηρεσία Express Delivery ανεξάρτητα από το ύψος της παραγγελίας.

Τέλος, στο σούπερ μάρκετ e-fresh, το πλαφόν για την αποστολή παραγγελίας στον χώρο του πελάτη έχει οριστεί στα 25 ευρώ. Μέχρι τα 55 ευρώ τα έξοδα αποστολής είναι 3 ευρώ, από τα 55 μέχρι τα 100 ευρώ μειώνονται στα 2 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει χρέωση για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν… ανακαλύπτει τον τροχό στο συγκεκριμένο θέμα και πρόκειται για πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο συμφέρουσα η παραγγελία μέσω γνωστών app ταχυμεταφορών, θεωρείται όμως δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα κι εκεί θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις στο κόστος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.