Υπάρχουν πολλές ιδιότητες που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, αθλητικός παράγοντας. Όλα αυτά όμως είναι απλώς υποκατηγορίες της πραγματικής του «ταυτότητας». Μιας ταυτότητας η οποία σφυρηλατήθηκε πάνω στο ποντιακό dna του. Άλλωστε, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αύριο (8/3) συμπληρώνει 73 χρόνια ζωής, πάνω και πρώτα απ’ όλα αποτελεί έναν γνήσιο και αυθεντικό εκπρόσωπο του ποντιακού ελληνισμού. Που κι εκείνος, όπως οι πρόγονοί του, μπορεί να πέρασαν πολλά, στο τέλος όμως κατάφεραν να θριαμβεύσουν.
Γιος του Ζώρα Μελισσανίδη
Εξάλλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαδρομής ήταν ο πατέρας του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ζώρας (Γιώργος). Η ζωή του από την πρώτη στιγμή ήταν σκληρή. Γεννημένος στο Βλαδικαυκάς το 1920. σ’ ένα στρατόπεδο του τσαρικού στρατού όπου διέμεναν πρόσφυγες, είχε να αντιμετωπίσει τη φτώχια αλλά και την ρευστή κατάσταση λόγω της επανάστασης των Μπολσεβίκων.
Εκείνος, δε το έβαλε κάτω. Όχι μόνο έμαθε να παίζει λύρα αλλά στα 16 του χρόνια πήρε άδεια οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου. Με τη λύρα, παίζοντας σε γάμους και βαπτίσεις, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα, ενώ, το 1937 η οικογένεια παίρνει την περιπόθητη άδεια και φεύγει από το Βλαδικαυκάς, μέσω Οδησσού, για την Ελλάδα. Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, στη συνέχεια πηγαίνει στη Χαλκίδα, όπου διέμεινε για λίγο, και μετά στην Κατερίνη. Τελικά, οι κακουχίες λόγω της Κατοχής, τον οδηγούν στη Φλώρινα. Εκεί ο Ζώρας οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη δράση του. Μάλιστα, το επίσημο ελληνικό κράτος τον επιβράβευσε με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο για την προσφορά του. Μετά την απελευθέρωση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή και την εξορία στην Τρίπολη.
Η «οδύσσειά» του έφτασε στο τέλος της όταν κατέληξε στη Νίκαια όπου δημιούργησε την οικογένειά του αλλά και τη περίφημη σχολή οδηγών του Ζώρα, που άφησε εποχή. Με τον έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του, Βέρα, αποκτούν τρία παιδιά. Τον Δημήτρη, την Όλγα και τον Ιάκωβο.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μεγαλώνει έχοντας μπροστά του το παράδειγμα του πατέρα του. Ενός ανθρώπου που δεν το έβαλε στιγμή κάτω, πολέμησε σκληρά και μάλιστα βοήθησε τους συνανθρώπους του στον μέγιστο βαθμό.
Τα πρώτα βήματα και το προσωνύμιο «τίγρης»
Η αναφορά στον πατέρα του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν είναι τυχαία. Μεγαλωμένος σε μία παραδοσιακή ποντιακή οικογένεια, ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ όχι μόνο απέκτησε αυτό το βαθύ δέσιμο με την ποντιακή κουλτούρα που τον χαρακτηρίζει αλλά έμαθε και ότι στη ζωή δεν τα παρατάμε ποτέ.
Όπως και δεν τα παράτησε ούτε εκείνος. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ξεκίνησε το «ταξίδι» του στον κόσμο των επιχειρήσεων από μία σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό, το 1975. Γρήγορα το όνομά του έγινε γνωστό, αφού ήταν φανερό ότι τα όνειρά του ήταν πολύ μεγαλύτερα. Οι φίλοι του πάντως προτιμούν να τον φωνάζουν «τίγρη», παρατσούκλι που ο ίδιος το «γουστάρει» πολύ και καθρεφτίζει τον δυναμικό του χαρακτήρα.
Το 2000 ο Δημήτρης Μελισσανίδης προχώρησε στην ίδρυση της Aegean Marine Petroleum, εταιρείας που προμηθεύεται το προϊόν από διάφορες πηγές, όπως διυλιστήρια, παραγωγούς πετρελαίου και εμπόρους και στη συνέχεια προχωρεί σε μεταπώλησή του σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς τομείς της ναυτιλίας, καθώς και κορυφαίες γραμμές κρουαζιέρας.
Ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο και την εταιρεία του ήταν η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Τελικά, τον Αύγουστο του 2006, ο Έλληνας επιχειρηματίας προχώρησε στην πώληση 11.303.031 μετοχών και της AMPNI και αποχώρησε από την εταιρεία, για να ασχοληθεί με τις άλλες εταιρείες του.
Η επιτυχία με τον ΟΠΑΠ
Ακόμα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε ένα πολύ επιτυχημένο -έμμεσο- πέρασμα από τον ΟΠΑΠ. Το 2022, συμπληρώνοντας 8,5 χρόνια μετοχικής παρουσίας στον ΟΠΑΠ, πούλησε τις μετοχές του στην Allwyn, αντί τιμήματος 327,4 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Allwyn, η οποία ανήκει στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Karel Komarek, συμφώνησε να εξαγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στην SAZKA Delta AIF Variable Investment Company, μέσω της οποία η Allwyn ελέγχει μερίδιο στον ΟΠΑΠ.
Κορυφαίος εφοπλιστής
Από νεαρή ηλικία ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε εκφράσει την επιθυμία του να ασχοληθεί και με την ναυτιλία, κάτι που κατάφερε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, δραστηριοποιείται στον χώρο μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Hellenic Environmental Center και σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές διαθέτει ήδη στόλο που ξεπερνά τα 25 πλοία. Σημειώνεται ότι με τον χώρο ασχολείται και ο γιος του, Γιώργος, που κατέχει τις ναυτιλιακές εταιρείες, Aegean Shipping Management S.A. και Aegean ECO Carriers S.A.
Aegean Oil
Η Aegean Oil είναι ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών, υπό το σήμα της οποίας λειτουργούν εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη και του αδελφού του Ιάκωβου.
Οι αδελφοί Μελισσανίδη, οι οποίοι κατείχαν την εταιρεία Αιγαίον Οϊλ ΑΕ εξαγόρασαν το 1999 την EVROIL, μια μικρή εταιρεία που δραστηριοποιείτο εμπορικά στον νόμο Έβρου και ανέπτυξαν μέσω αυτής -και αφού ο Ιάκωβος Μελισσανίδης μετακινήθηκε στην Αλεξανδρούπολη- το δίκτυο της εταιρείας, το οποίο τα δύο πρώτα χρόνια αριθμούσε περί τα 150 πρατήρια στην βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα άρχισε η πανελλαδική ανάπτυξη του δικτύου με το εμπορικό σήμα Aegean. Σήμερα το δίκτυο πωλήσεων της Aegean αριθμεί πάνω από 700 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.
Η εταιρεία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1 δισ. ευρώ. και συνολικά απασχολεί περί τους 2.500 εργαζόμενους.
Ιδιοκτήτης της Ναυτεμπορικής
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ασχολείται και με τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αφού, από το 2021, είναι ιδιοκτήτης της «Ναυτεμπορικής», και συγκεκριμένα της εφημερίδας, της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και του καναλιού της.
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εκτός από τις επιχειρήσεις, έχει μεγάλη αγάπη και για τον αθλητισμό. Μάλιστα, η ενασχόλησή του με αυτόν ξεκίνησε από μία ομάδα της γειτονιάς του, τον μπασκετικό Ιωνικό, στον οποίο ήταν αντιπρόεδρος το 1984. Στη συνέχεια ασχολήθηκε, ως ιδιοκτήτης, με το τμήμα ποδοσφαίρου του Ιωνικού, τον οποίο ανέβασε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Α’ Εθνική το 1989. Τελικά, αποχώρησε από την προεδρία την επόμενη χρονιά. Μετά από τον Ιωνικό ασχολήθηκε με την διοίκηση της ΑΕΚ το 1992, όταν έγινε ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Καρρά και πρόεδρος του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά χρέη προέδρου ανέλαβε ο Καρράς και επέστρεψε πάλι στην προεδρία της Α.Ε.Κ. το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Την περίοδο 1998 – 1999 διετέλεσε εκ νέου πάλι πρόεδρος της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIK Group.
Η αγάπη του για την ΑΕΚ ήταν τέτοια που το καλοκαίρι του 2013, ενώ η ΑΕΚ είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά στη Β’ κατηγορία, και στη συνέχεια, εξαιτίας πτώχευσης, στη Γ’ κατηγορία, ο Μελισσανίδης επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου αποκτώντας την ομάδα. Όχι μόνο πρωταγωνίστησε στην επιστροφή της «Ένωσης» στα «μεγάλα σαλόνια» του ποδοσφαίρου και την κατάκτηση τίτλων αλλά έβαλε την υπογραφή του στη δημιουργία του νέου γηπέδου της ομάδας με όνομα OPAP Arena, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ένα έργο ζωής που θα γράψει για πάντα με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία και την ομάδα της ΑΕΚ.
Η φιλανθρωπική δράση
Μπορεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης να είναι ένας πραγματικός «τίγρης» στις επιχειρήσεις του, διατηρεί όμως ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Πάντα δίπλα στο πλευρό του ποντιακού ελληνισμού και της ορθοδοξίας, τον Ιανουάριο του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα.
Ακόμα, μαζί με τον αδερφό του, Ιάκωβο, προχώρησε στην ανέγερση του Μελισσανίδειου Μελάθρου, στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα τους Ζώρα. Είναι παντρεμένος για περισσότερα από 30 χρόνια και μαζί με τη γυναίκα του, Τζένη, έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.