Πεδίον δόξης λαμπρόν φαίνεται ότι ανοίγει στο δρόμο των εταιρειών καφεστίασης η διεθνής δραστηριοποίηση. Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι, τις τελευταίες ημέρες, τρεις γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου άνοιξαν καταστήματα στο εξωτερικό. Ο λόγος για την Coffee Lab, η οποία δημιούργησε νέο σημείο στην περιοχή του Manchester Picadilly στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας ένα ακόμα βήμα επέκτασης αλλά και για τη Mikel, η οποία επίσης επεκτάθηκε με νέο κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη.
Από το χάρτη των νέων ανοιγμάτων δεν εξαιρείται η Coffee Berry, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Στουτγάρδη. Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί εν μέρει το αντίδοτο και στην κορεσμένη εγχώρια αγορά, η οποία, ιδίως τα τελευταία χρόνια, έχει γνωρίσει πολλές και διαφορετικές επιχειρηματικές προσπάθειες στο χώρο της εστίασης του καφέ.
Ο παράγοντας εξωστρέφεια
Iδιαιτέρως εξωστρεφής είναι και η Coffee Island, η οποία ξεκίνησε την πορεία της το 1999 στην Πάτρα, με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τον καφέ. Σήμερα, το δίκτυό της αριθμεί 483 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδά, Ελβετία, Αίγυπτο και Ρουμανία, ενώ έχει δημιουργήσει τις δικές της μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας καφέ που παρέχουν στα σημεία της μια μεγάλη ποικιλία από κόκκους καφέ.
Ως προς την Coffee Lab, είχε κάνει από πριν αρκετά βήματα στις αγορές του εξωτερικού, διατηρώντας σήμερα αρκετά σημεία στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας, όπως είναι η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Γερμανία.
H Coffee Berry από την πλευρά της διαθέτει περισσότερα από 240 καταστήματα, από τα οποία τουλάχιστον 140 βρίσκονται στην Ελλάδα, 75 στην Κύπρο, τα υπόλοιπα στην Αίγυπτο και ένα ακόμη στη Στουτγάρδη, που αποτελεί το νέο σταθμό στη διεθνή της διαδρομή. Πρόσφατη κίνηση αποτελεί επίσης η επέκταση της εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, όπου έχει δημιουργήσει και εκεί κατάστημα.
Η παρουσία της Carpo σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ντουμπάι
Aπό το κάδρο των επενδύσεων στο εξωτερικό δεν λείπουν και οι κινήσεις παικτών με ισχυρό εκτόπισμα και brand στην αγορά, οι οποίες κινούνται με μικρότερο αριθμό καταστημάτων, όπως είναι η Carpo της οικογένειας Κοντόπουλου. Πρόκειται για μία επιχείρηση που έχει συστήσει καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – καθώς και ένα στο Ντουμπάι -, ενώ πρόσφατη κίνηση είναι και η μεταφορά του καταστήματος που είχε στην οδό Piccadilly του Λονδίνου στον αριθμό 10 της Glasshouse Street στο Piccadilly Circus. Το νέο κατάστημα δημιουργήθηκε σε διατηρητέο κτήριο που έχει ιστορική πορεία καθώς το 1915 λειτούργησε εκεί το Regent Palace Hotel, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της βρετανικής πρωτεύουσας.
Οι κινήσεις της Γρηγόρης
Παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί και η αλυσίδα «Γρηγόρης». Η επιχείρηση αριθμεί περί τα 360 καταστήματα εντός και εκτός συνόρων. Εκτός Ελλάδας συναντάει κανείς σημεία της εταιρείας στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα στην Κύπρο, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας καθώς και στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων της εταιρείας ωστόσο συναντάται στην ελληνική αγορά, όπου αποτελεί μία ισχυρά εδραιωμένη επιχειρηματική οντότητα.
Τεχνογνωσία και ποιότητα στον καφέ μέσα από την στενή σχέση των Ελλήνων με το προϊόν
Οι ελληνικές εταιρείες καφέ έχουν αναπτύξει εκτεταμένη τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενό τους, επικεντρώνοντας σε ειδικές ποικιλίες και πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας. Αυτό το γεγονός θα έλεγε κανείς ότι τους δίνει σημαντικό ποιοτικό προβάδισμα έναντι μεγάλων παικτών της παγκόσμιας αγοράς που διαθέτουν καταστήματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Costa Coffee, η Starbucks αλλά και η McCafe.
Αυτό που διαφοροποιεί το ελληνικό προϊόν είναι η δυνατότητα που έχουν οι εγχώριες αλυσίδες να προσφέρουν ,εκτός από καλής ποιότητας καφέ, και καλό τελικό προϊόν κατά την παρασκευή του, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην πολύ στενή σχέση που έχει η χώρα μας με το ρόφημα που λέγεται καφές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.