28 Απρ 2024
READING

Πάνος Γερμανός: Η επιχειρηματικότητα θέλει τον… Γερμανό της

7 MIN READ

Πάνος Γερμανός: Η επιχειρηματικότητα θέλει τον… Γερμανό της

Πάνος Γερμανός: Η επιχειρηματικότητα θέλει τον… Γερμανό της

Στην επικαιρότητα επικρατεί η είδηση ότι το Olympia Group ήρθε σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Entersoft για την αγορά ποσοστού 53,7% έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή, με τον Πάνο Γερμανό να κάνει πάλι ένα deal από αυτά που τον έχουν καθιερώσει στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο 74χρονος επιχειρηματίας είναι οικονομολόγος, ιδρυτής της εταιρείας Γερμανός Α.Β.Ε.Ε. και βασικός μέτοχος του Ομίλου Olympia. Οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και 10 χώρες του εξωτερικού σε διάφορους κλάδους όπως η λιανική πώληση, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, το επιχειρησιακό λογισμικό, η διανομή προϊόντων τεχνολογίας και τα ακίνητα.

Ο Πάνος Γερμανός γεννήθηκε το 1950 στις Μηλιές του νομού Ηλείας και ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Μεγάλωσε στην Αθήνα και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να εργαστεί από μικρή ηλικία, προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά του, δε διέκοψε τις σπουδές του. Αντιθέτως, εισήχθη στη Νομική Αθηνών ενώ έλαβε το πτυχίο του από το οικονομικό της τμήμα.

Τα πρώτα βήματα και ο «Γερμανός»

Στη συνέχεια, τον κέρδισε ο χώρος της επιχειρηματικότητας, με τα πρώτα του βήματα να γίνονται στον κλάδο της μπαταρίας, ως στέλεχος πωλήσεων και μάρκετινγκ. Σύντομα κατάφερε να ξεχωρίσει και τo 1980 άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών με την επωνυμία «Γερμανός».

Το συγκεκριμένο κατάστημα αποτέλεσε την αφετηρία της επιχειρηματικής του πορείας με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, ενώ τα επόμενα χρόνια την προσοχή του κέρδισε ο χώρος των τηλεπικοινωνιών. Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχαν οι επιχειρηματικές του κινήσεις ήταν το γεγονός ότι το 2006 η αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός αποτελούσε το πιο μεγάλο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού αριθμούσε 1000 καταστήματα και 5.000 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα, στην ακμή της, έφτασε να «μετράει» κοντά 1.150 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιανατολική Ευρώπη. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν κομβική για την εταιρεία, αφού πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του δικτύου από την Cosmote, μία κίνηση που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και για τον μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ.

Δραστηριότητα στη Πολωνία μέσω της Play

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Γερμανός συνέχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Πολωνία, μέσω της Play. Η εταιρεία ξεκίνησε την παρουσία της το 2007, μετά δηλαδή την εξαγορά της Γερμανός, και σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Διαθέτει 784 καταστήματα στο δίκτυο της και 15 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ το 2017 εισήλθε στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Play πωλήθηκε στην γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad του Ξαβιέ Νιέλ έναντι 2,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας άλλη μία εξαιρετική επιχειρηματική κίνηση του Έλληνα επιχειρηματία.

Kεφάλαιο Public

Ο Πάνος Γερμανός συνέχισε να δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά μέσω την καταστημάτων Public. H αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας ιδρύθηκε το 2005 και ειδικεύεται σε προϊόντα τεχνολογίας και πολιτισμού. Σήμερα απαριθμεί 55 φυσικά καταστήματα και 4 ηλεκτρονικά σε Ελλάδα και Κύπρο και αποτελεί μέλος του Ομίλου Εταιρειών Olympia.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της εταιρείας ήταν τον Ιούλιο του 2019. Tότε, τα Public ήρθαν σε συμφωνία με τη Media Markt Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας λιανικής πώλησης με ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως είχε γίνει γνωστό, στη νέα εταιρεία ο Όμιλος Olympia κατείχε ποσοστό 75%, ενώ ο μητρικός όμιλος των Media Markt, Ceconomy, το 25%. Όπως ανέφεραν τότε γερμανικά δημοσιεύματα, ο Πάνος Γερμανός μπόρεσε να εγγυηθεί την παραμονή της Media Markt στην Ελλάδα, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 άναψε οριστικά «πράσινο φως» για το μεγάλο deal καθώς το νέο σχήμα έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τελικά το 2023, η MediaMarkt, αποχώρησε από την ελληνική αγορά και η δραστηριότητά της σε e-shop και καταστήματα απορροφήθηκε από την Public.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο Πάνος Γερμανός κατείχε την αλυσίδα καταστημάτων Multirama, η οποία ιδρύθηκε το 1996 αποτελώντας το πρώτο εξειδικευμένο Δίκτυο Καταστημάτων Πληροφορικής που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά. Τελικά, το 2014 τα καταστήματα Multirama σταδιακά απορροφήθηκαν από τα Public, ενώ «έβαλε την υπογραφή του» και στο Getitnow.gr, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2010 και έγινε γνωστό λόγω της μίας «μεγάλης» προσφοράς που «έβγαζε» κάθε 24ωρο.

Είσοδος στη βιομηχανία με το Sunlight Group

Ακόμα, ο Πάνος Γερμανός αποφάσισε να ασχοληθεί και με τον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς το 1991 εξαγόρασε το βιομηχανικό συγκρότημα Sunlight το οποίο βρίσκεται στην Ξάνθη το 1991. Στα 33 χρόνια παρουσίας της, η εταιρεία έχει καταφέρει να περάσει τα ελληνικά σύνορα και να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο. Με βάση το εργοστάσιό της στην Ξάνθη και παρουσία σε Ιταλία και Ρουμανία, εξάγει σήμερα το 93% της παραγωγής της παγκοσμίως, διατηρεί ενεργό πελατολόγιο σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ απασχολεί συνολικά 1.020 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κομβική στιγμή ήταν τον Απρίλιο του 2019 όταν κατάφερε να «υπογράψει» μια παγκόσμια καινοτομία, την πρώτη «έξυπνη» μπαταρία λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs). Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2019 εισήχθη στην αγορά της Αμερικής με τη σύσταση της θυγατρικής Sunlight Batteries Usa Inc, ενώ, τον Δεκέμβριο του 2020, η Sunlight Group συμμετείχε με 45 ακόμα εταιρείες από 12 κράτη-μέλη σε μία κοινή πρόταση με τον τίτλο “European Battery Innovation” (EuBatIn), που συνιστά «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI). Η Sunlight Group προχώρησε σε επένδυση 105,26 εκατ. ευρώ, με το 47% να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου που θα εστιάσει στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για μια πιο φιλική ενέργεια.

Παρουσία στη Lamda Development

Ακόμα, ο όμιλος Olympia, σε συνεργασία με την VNC Capital, συμφερόντων οικογενείας Κάτσου, κατέχει ποσοστό 12,83% στη μετοχική σύνθεση της Lamda Development, μέσω της κοινοπραξίας Voxcove. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία έχει αποφασίσει να λάβει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του project στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Κάτοχος της Westnet

Ο Πάνος Γερμανός έχει υπό τον έλεγχό του και τη Westnet, η οποία ιδρύθηκε το 2005 και είναι διανομέας προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας. Με παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες όπως οι Microsoft, Canon, Asus, HP, Lenovo, LG, Philips, Samsung κλπ.

Επέκταση της SoftOne

Στον έλεγχο του Έλληνα επιχειρηματία βρίσκεται και η SoftOne Technologies η οποία αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού (business software). Έχει έτος ίδρυσης το 2002, η έδρα της είναι στην Αθήνα, ενώ σημαντική είναι η παρουσία της σε διεθνείς αγορές με θυγατρικές εταιρείες σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το πελατολόγιο της απαριθμεί περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις, ενώ ο Όμιλος Olympia αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, με ποσοστό της τάξης του 33%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Olympia Group ήρθε σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Entersoft για την αγορά ποσοστού 53,7% έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή.

Το Olympia Group

Ο όμιλος Olympia αποτελεί επί της ουσίας την «στέγη» υπό την οποία πραγματοποιούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πάνου Γερμανού. Πρόκειται για έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο με έτος ίδρυσης το 1980 και δραστηριότητα σε 8 χώρες. Οι θυγατρικές του εταιρείες απασχολούν 4.000 εργαζόμενους σε τομείς όπως το λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, η αποθήκευση ενέργειας, η διανομή, το λογισμικό και οι τηλεπικοινωνίες. Ο Πάνος Γερμανός, εκτός από ιδρυτής, αποτελεί τον μέντορα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Διοίκηση του ομίλου, ενώ στη θέση του CEO τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Ο Πάνος Γερμανός έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το 2003 σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Πάνος Γερμανός τιμήθηκε με το βραβείο ΕΒΕΑ στην κατηγορία του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.

Ακόμα το 2013 στο Polish-Greek Economic Forum βραβεύτηκε για την μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Πολωνία, την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play, ενώ τον Ιούνιο του 2019, τιμήθηκε με το Αριστείο Διεθνούς Έλληνα Επιχειρηματία, στα βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» του Direction Business Network. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερις κόρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.