Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολύπλευρη προσπάθεια που πραγματοποιείται προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα διεθνές εμπορευματικό κέντρο. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό η χώρα μας, στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης, και του στρατηγικού πλεονεκτήματος που της προσφέρει. Ακόμα, επιχειρεί να επικοινωνήσει την εικόνα μίας οικονομίας που όχι μόνο έχει επιστρέψει σε εξαιρετικές επιδόσεις αλλά είναι πλέον και φιλική προς νέες επενδύσεις.
Οι τελευταίες, είναι το «σημείο-κλειδί» που κάνει τη διαφορά, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο των logistics.
Εξάλλου, ανοδικά συνεχίζει να κινείται το ενδιαφέρον που υπάρχει για σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις logistics, ενώ η Ελλάδα θεωρείται η πιο «σοφή επιλογή» προκειμένου να δημιουργηθεί η εμπορική ένωση της Ασίας με την Ευρώπη. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι το 2023 η απορρόφηση νέων χώρων έφτασε σε μέγεθος τα 310.000 τ.μ., ενώ περισσότερα από 250.000 τετραγωνικά μέτρα νέων κτηρίων logistics αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2024.
Πάμε να δούμε μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα των logistics
HIG Capital
Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα των σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics προωθείται από την HIG Capital, έχει ύψος 244 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στον Ασπρόπυργο.
Στόχος του αμερικανικού fund είναι η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας 290.000 τ.μ., ενώ το συνολικό κόστος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, γενικό διευθυντή της Inventio, εταιρείας που εκπροσωπεί αποκλειστικά τη HIG Capital στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Οι εγκαταστάσεις πρόκειται να είναι διαθέσιμες και για μεγάλες ξένες εταιρείες που θα επιλέξουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει γνωστό, οι πρώτες μισθώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2025-2026, ενώ η μέχρι τώρα ζήτηση κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή κι έλαβε έγκριση προκειμένου να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας, ενώ πρόσφατα έλαβε και τα κίνητρα της επένδυσης.
IKEA
Στη περιοχή του Ασπροπύργου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η μεγάλη επένδυση του ομίλου Fourlis, μέσω της Trade Estates, σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο ΙΚΕΑ.
Η νέα μονάδα που θα κατασκευαστεί από την Ten Brinke θα έχει έκταση 50.000 τ.μ., ενώ η περιοχή θεωρείται στρατηγικού ενδιαφέροντος καθώς βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου θα πραγματοποιείται και ο εφοδιασμός. Σε πρώτη φάση αναμένεται να καλύπτονται οι ανάγκες των καταστημάτων IKEA στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, ενώ μελλοντικά αναμένεται να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ το έργο, το οποίο πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025, προβλέπεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Dimand
Εκτός από την περιοχή του Ασπροπύργου, μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και για την Θεσσαλονίκη, καθώς πολλά έργα logistics βρίσκονται είτε υπό εξέλιξη, είτε υπό σχεδιασμό. Ανάμεσα σε αυτά της λίστας ξεχωρίζει η μετατροπή του ανενεργού βιομηχανικού ακινήτου της ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, που έχει περιέλθει στην Dimand, στον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου κατά την ολοκλήρωσή του θα φτάσει στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ, σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το 2025, θα κατασκευαστούν 55.000 τ.μ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός της τρέχουσας χρονιάς, ενώ μέχρι το 2026 στοχεύεται να έχουν προστεθεί ακόμα 65.000 τ.μ.
Στρατόπεδο Γκόνου
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου σε σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο εθνικής εμβέλειας. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μίας σειράς μελετών, όπως πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές, με τις προβλέψεις να είναι θετικές.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 672 στρεμμάτων βρίσκεται στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με τον σχετικό διαγωνισμό να αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του προσεχούς καλοκαιριού.
Αν όλα εξελιχθούν βάση σχεδιασμού, η επιλογή του αναδόχου θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, χρονιά κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η μετεγκατάσταση των αρτοποιείων του Ελληνικού Στρατού, έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Όταν ολοκληρωθεί το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΕΘΕ) θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.
Θριάσιο Ι και ΙΙ
Έντονες είναι και οι διεργασίες προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου (ΘΕΚ Α.Ε.), ή, αλλιώς, Θριάσιο Ι.
Το έργο αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 300.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ, ενώ επενδυτικός φορέας είναι η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο που έχει ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνονται μεγάλες σε μέγεθος αποθήκες, γραφεία, ΑΠΕ, χώροι στάθμευσης, τελωνείο, αλλά και απευθείας σύνδεση εντός του Εμπορευματικού Κέντρου με τρένο.
Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία του έργου Θριάσιο ΙΙ ή αλλιώς, Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), το οποίο θα κατασκευαστεί επίσης στο Θριάσιο Πεδίο σε όμορο χώρο με το Θριάσιο Ι, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε νέα παράταση έως τις 30-06-2024 στον χρόνο ισχύος της προσφοράς των Hellenic Train – Damco (όμιλος Κοπελούζου).
Πλέον, εντός 4 μηνών, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, ούτως ώστε στη συνέχεια αυτά να εγκριθούν από την Αναθέτουσα Αρχή και να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά περνά και από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο Θριάσιο ΙΙ αφορά ακίνητο έκτασης 1.450 στρεμμάτων περίπου, κυριότητας ΟΣΕ, στο οποίο έχουν κατασκευασθεί και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων, καθώς και χώροι αποθήκευσης και άλλα κτήρια υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Η σύμβαση παραχώρησης έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση του τεχνικού έργου (ολοκλήρωση μελετών, κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού) του σιδηροδρομικού terminal, καθώς και την παροχή των υπηρεσιών, τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή του κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, που εκτείνεται σε 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου εκτέλεσης του τεχνικού έργου
Φυλή
Τέλος, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μετεγκατάσταση του «επιχειρησιακού κέντρου» των 391 μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής.
Στο έργο, περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός επιχειρηματικού πάρκου με «πράσινο» πρόσημο, όπως και η παροχή οικονομικών κινήτρων, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη δημιουργία του νέου logistics, ενώ πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή της Υπουργικής Απόφασης.
Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα του λεκανοπεδίου, καθώς θα απομακρύνει από βασικούς οδικούς άξονες 4.000 φορτηγά, θα προσφέρει μία τεράστια «ανάσα» στον Κηφισό, ενώ θα προσελκύσει άνω του 1 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια στη Δυτική Αττική.
Μεγάλη πρόοδος της χώρας μας
Ενδεικτικό της προόδου που σημειώνει η χώρα μας στον τομέα των σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων είναι η πορεία της στον δείκτη Logistics Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).
Συγκεκριμένα, από την 29η θέση το 2007 η χώρα μας υποχώρησε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στην 57η το 2010. Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε, καθώς, το 2012, βρέθηκε στην 72η, ενώ το 2014 κατάφερε να «ανέβει» στην 47η. Το 2018 έφτασε στην 45η θέση, ενώ μέχρι το 2023 πραγματοποίησε ένα «άλμα» που την έφερε στην 22η θέση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον δείκτη σχετικά με την επάρκεια και την ποιότητα εφοδιαστικής αλυσίδας ισοβαθμεί με την Ιταλία και την Κίνα, ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα έχει σημαντική προσφορά στο ΑΕΠ της χώρας, με ποσοστό κοντά στο 10%, ενώ απασχολεί και 200 χιλιάδες εργαζόμενους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.