21 Νοέ 2024
READING

Μη φοβάσαι τις DIY εργασίες, “Υou Can Do It”

3 MIN READ

Μη φοβάσαι τις DIY εργασίες, “Υou Can Do It”

Μη φοβάσαι τις DIY εργασίες, “Υou Can Do It”

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το σπίτι χρειάζεται μικροεπιδιορθώσεις, αλλαγές ή ανακαίνιση και στην καλύτερη περίπτωση έχουμε δυο επιλογές μπροστά μας: να το κάνουμε μόνοι μας ή να το κάνει κάποιος άλλος. Δυστυχώς, όσο τρομακτική μπορεί να ακούγεται η πρώτη επιλογή, άλλο τόσο ακούγεται σε κάποιους και η δεύτερη. Τί, υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να το κάνουν μόνοι τους;

Ποιος θα περίμενε ότι σε αυτή την αμφιβολία θα βασιζόταν η καμπάνια βρετανικού καταστήματος DIY. Η διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε το εγχείρημα στηρίχθηκε σε έρευνα που διαπιστώνει ότι το 80% των ανθρώπων θέλουν να κάνουν μόνοι αλλαγές στα σπίτια τους, αλλά μόνο το 36% αισθάνεται σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι μπορεί πραγματικά να τις κάνει.

Μπορείς να το κάνεις

Στο διαφημιστικό σποτ, άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών έρχονται αντιμέτωποι με εργασίες που πρέπει να κάνουν, όπως έρχονται αντιμέτωποι και με τα αποθέματα υπομονής, την επιμονή, τον χρόνο που δεν έχουν, το φόβο μήπως δεν τα καταφέρουν, την αμφιβολία και τη δυσαρέσκεια. Καθαριότητα, βάψιμο, τρίψιμο, γκρέμισμα, όλα δύσκολα. Και ξαφνικά, τα πάντα αλλάζουν, τα πλάνα γίνονται πιο φωτεινά, χαρούμενα, αισιόδοξα και οι άνθρωποι σίγουροι για τον εαυτό και τις ικανότητές τους. Ξεκινούν να κάνουν τις εργασίες μόνοι τους και το καταφέρνουν.

Μια διασκεδαστική διαφήμιση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν ολοκληρώνει μόνος του τέτοιου είδους εργασίες.

Το σποτάκι κλείνει με το σλόγκαν “You can do it” που θυμίζει το γνωστό σλόγκαν της Nike, αν και δεν σχετίζεται άμεσα ούτε με τη φυσική κατάσταση, ούτε και με τον αθλητισμό. Σχετίζεται όμως έμμεσα, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μια αντιστοίχιση μεταξύ των εργασιών DIY και της προσωπικής φυσικής κατάστασης – κάτι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα αμφιβολίας, φόβου και αμφισβήτησης του εαυτού. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ένα κατάστημα υλικών για οικιακές εργασίες χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές με αυτές μιας μάρκας αθλητικών ειδών για να κινητοποιήσει το αγοραστικό του κοινό.

To “Φτιάξ’ το μόνος σου” στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τρεις είναι αυτήν τη στιγμή οι βασικοί εκφραστές της αγοράς του DΙΥ, τα Praktiker, το Leroy Merlin και την IKEA, με τους δύο πρώτους να αποτελούν αμιγώς εκφραστές της συγκεκριμένης αγοράς και την IKEA να κατατάσσεται ευρύτερα σε αυτήν, λόγω των προϊόντων που διαθέτει τα οποία απαιτούν συναρμολόγηση.

Θέμα χρόνου αποτελεί και η είσοδος στην Ελλάδα της Μαλαισιανής αλυσίδας Mr. D.I.Y., με περισσότερα από 3.000 καταστήματα σε 11 χώρες, η οποία έχει συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται ακόμα στην εγχώρια αγορά.

Πρόσφατη έρευνα της Leroy Merlin για την Ελλάδα δείχνει την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για κατασκευές και επισκευές στο σπίτι τους, μια τάση εμφανή στους αγοραστές που είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Έτσι, ενώ το ποσοστό των εμπειρότερων καταναλωτών στον τομέα του DIY ήταν στα επίπεδα του 23% των ερωτηθέντων το 2020, έφτασε σε ποσοστό 45% το 2023. Στον αντίποδα, οι αρχάριοι χρήστες μειώθηκαν στο 46% από 58%. Συνολικά ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στη χώρα στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες DIY συμβάλλει περίπου το 4,6% (7,3 δισ. ευρώ) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας και κατατάσσεται στην 6η θέση σε όγκο κύκλου εργασιών μεταξύ 63 κλάδων. 

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.