20 Δεκ 2024
READING

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία στις επιχειρήσεις

4 MIN READ

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία στις επιχειρήσεις

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία στις επιχειρήσεις

“Δεν είναι προσωπικό, είναι απλά δουλειά”

Στον κόσμο των επιχειρήσεων επικρατεί εδώ και καιρό η αντίληψη ότι είναι απαραίτητο να διαχωρίζονται τα προσωπικά συναισθήματα από τις επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις. Η φράση “Δεν είναι προσωπικό, είναι απλώς δουλειά” έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει δύσκολες αποφάσεις, διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις.

Ωστόσο, μια βαθύτερη εξέταση αποκαλύπτει ότι αυτή η πεποίθηση είναι ένας μύθος. Οι επιχειρήσεις είναι εγγενώς προσωπικές και η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι κρίσιμη για την προώθηση ουσιαστικών συνδέσεων, αποτελεσματικής ηγεσίας και βιώσιμης συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το τίμημα της ελευθερίας για τους αυτοαπασχολούμενους

Η προσωπική φύση των επιχειρήσεων

Στον πυρήνα της, η επιχείρηση είναι ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων. Άνθρωποι που είτε ηγούνται, είτε καθοδηγούνται, είτε συνεργάζονται, είτε επικοινωνούν, εμπλέκονται με τους άλλους ως πρόσωπα. Αυτή η εγγενής προσωπική πτυχή δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τις επιχειρηματικές εξισώσεις. Η αναγνώριση και η υιοθέτηση αυτής της αλήθειας επιτρέπει πιο αυθεντικές συνδέσεις και βαθύτερη κατανόηση των κινήτρων και των αναγκών των εμπλεκομένων.

Κατανόηση των καταστάσεων του νου μας

Στον επιχειρηματικό τομέα, η ανάπτυξη της αυτογνωσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την πλοήγηση στις προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Ένα αποτελεσματικό εργαλείο γι’ αυτό είναι το σύστημα συνειδητοποίησης (awareness matrix), το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την τρέχουσα νοητική τους κατάσταση. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τέσσερις βασικές καταστάσεις: ευέλικτη, ήπια, περιορισμένη και εύθραυστη.

1. Ευέλικτη: Η βέλτιστη κατάσταση

Το να βρίσκονται σε μια ευέλικτη κατάσταση εξοπλίζει τους ανθρώπους με την ετοιμότητα και την ενέργεια να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που θα βρεθεί στο δρόμο τους. Σε αυτή την κατάσταση, έχει κανείς την ικανότητα να επιλέγει προοπτικές, να αντιδρά σκεπτόμενος και να εξετάζει πολλαπλές οπτικές γωνίες. Η ευελιξία προάγει την προσαρμοστικότητα, τη δημιουργικότητα και το ανοιχτό μυαλό, καθιστώντας την ιδανική κατάσταση για αποτελεσματική ηγεσία και συνεργασία.

2. Ήπια: Βρίσκοντας ισορροπία

Η ήπια κατάσταση χαρακτηρίζεται από χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μια κατάσταση ετοιμότητας. Είναι φυσικό να βιώνουμε στιγμές ηρεμίας ή κούρασης. Ωστόσο, η αναπλήρωση της ενέργειάς μας είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τη διολίσθηση σε μια εύθραυστη κατάσταση. Η ηρεμία είναι μια κατάσταση που πρέπει να αποδεχόμαστε και να την αγκαλιάζουμε, εφόσον τα αποθέματα ενέργειας αποκαθίστανται κατάλληλα.

3. Περιορισμένη: εμπόδιο στη συνεργασία

Η περιορισμένη (ή “στενή”) κατάσταση χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση αλλά χαμηλή ενέργεια. Τα άτομα σε αυτή την κατάσταση μπορεί να παρουσιάζουν παραγωγικότητα και ικανότητα ολοκλήρωσης εργασιών, αλλά συχνά κλείνονται σε εναλλακτικές προοπτικές. Η στενότητα του νου περιορίζει την αναλυτική σκέψη, τη λογική λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, εξαντλώντας τα επίπεδα ενέργειας και εμποδίζοντας τη συνεργασία.

4. Εύθραυστη: Εξάντληση και υπερφόρτωση

Η εύθραυστη κατάσταση αντιπροσωπεύει εξαντλημένα επίπεδα ενέργειας και ένα εξουθενωμένο μυαλό. Σε αυτή την κατάσταση, οι άνθρωποι αγχώνονται εύκολα, είναι καταβεβλημένοι και ανίκανοι να είναι έτοιμοι για οτιδήποτε. Ακόμη και οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν φορτικοί όταν βρίσκονται συνεχώς σε εύθραυστη κατάσταση. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της “ευθραυστότητας” είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της προσωπικής ευημερίας και την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων στην ομάδα.

Ενσυναίσθηση και ψυχολογική ασφάλεια

Η κατανόηση της προσωπικής φύσης των επιχειρήσεων επιτρέπει στους ηγέτες να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και να προωθούν την ψυχολογική ασφάλεια στις ομάδες τους. Ενσυναίσθηση δεν σημαίνει να ελέγχεται κανείς από τα συναισθήματα των άλλων, αλλά να αναζητά διορατικότητα σε αυτό που βιώνουν οι γύρω του. Αυτή η κατανόηση παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων, βοηθά τους ηγέτες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και ενθαρρύνει ένα περιβάλλον όπου η ενέργεια διοχετεύεται εποικοδομητικά αντί να επικεντρώνεται στην αυτοπροστασία.

Διαβάστε ακόμα: Πως βλέπει η Gen Z την εργασία

Η ενθάρρυνση των εργαζόμενων να λειτουργούν σε μια ευέλικτη κατάσταση, όπου μπορούν να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό τους, προωθεί μια κουλτούρα ανάπτυξης, δημιουργικότητας και καινοτομίας. Όταν οι προσωπικές συνδέσεις αναγνωρίζονται και καλλιεργούνται, τα μέλη της ομάδας αισθάνονται ασφαλέστερα να εκφράζουν τις ιδέες τους, να αναλαμβάνουν ρίσκα και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, οδηγώντας τελικά σε καλύτερα αποτελέσματα και σε ένα πιο ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον.

Συνεργασία στις επιχειρήσεις

Η πεποίθηση, λοιπόν, ότι οι επιχειρήσεις είναι αυστηρά απρόσωπες είναι ένας μύθος που εμποδίζει τις γνήσιες συνδέσεις και την αποτελεσματική συνεργασία. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον μύθο του διαχωρισμού μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής σφαίρας. Η υιοθέτηση της προσωπικής φύσης των επιχειρήσεων μας επιτρέπει να ηγηθούμε με αυθεντικότητα, να συνδεθούμε σε βαθύτερο επίπεδο και να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές ιδιότητες που φέρνει κάθε άτομο στο τραπέζι. Δημιουργώντας χώρους εργασίας που δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική ευημερία και ανάπτυξη των ατόμων, θα οδηγηθούμε τελικά στην επιτυχία και την ολοκλήρωση για όλους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.