28 Απρ 2024
READING

Ο “γόρδιος δεσμός” της ΑΒ Βασιλόπουλος

5 MIN READ

Ο “γόρδιος δεσμός” της ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο “γόρδιος δεσμός” της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η φτώχια φέρνει γκρίνια έλεγε ο ελληνικός λαός, μία φράση που στη περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος παραφράζεται ως «το μειωμένο μερίδιο αγοράς φέρνει ανακατατάξεις». Συγκεκριμένα, για άλλη μία φορά επικρατεί προβληματισμός στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που αναζητά τρόπο να «απαντήσει» στις εξελίξεις.

Ειδικότερα, μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι οι άνθρωποι του ομίλου Ahold Delhaize από το γεγονός ότι η επιχείρησή τους όχι μόνο δεν καταφέρνει να μειώσει την απόσταση που την χωρίζει από τον Σκλαβενίτη, που είναι πρώτος στον χώρο με τζίρο 5 δισ. ευρώ, αλλά αρχίζουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν στην 3η θέση πίσω από τα Lidl. Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει τζίρο κοντά στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, με τις οικονομικές επιδόσεις να παρουσιάζουν σημάδια στασιμότητας.

Στροφή από το ελληνικό μάνατζμεντ

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε επίπεδο στελεχών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί το «κλειδί» που θα «ξεκλειδώσει» αυτόν τον δύσκολο γρίφο.

Δύο γεγονότα πρέπει να μελετηθούν για να είναι σωστή και ολοκληρωτική η αξιολόγηση. Η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος από την περίοδο πριν την κατάρρευση της Μαρινόπουλος και η στρατηγική της εταιρείας αυτά τα χρόνια. Ίσως και ένα τρίτο γεγονός να είναι η συγχώνευση μεταξύ Delhaize και Ahold που άλλαξε πιθανά το dna της μητρικής εταιρείας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ευνοήθηκε πολύ όταν κατέρρευσε και τυπικά ο Μαρινόπουλος, δηλαδή από το 2016 και μέχρι την πώληση στον Σκλαβενίτη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση άρχισε να αλλάζει στην αγορά από το 2012 που αποχώρησε η Carrefour. Από το 2012 έως το 2017 σχεδόν όλες οι εταιρείες ευνοήθηκαν από την σταδιακή κατάρρευση Careffour-Μαρινόπουλου.

Ίσως ο μεγαλύτερος ευνοημένος διαχρονικά από την κατάρρευση των Careffour-Μαρινόπουλου- εκτός από τον Σκλαβενίτη που εξαγόρασε- είναι η Lidl, αλλά συζητήθηκε πολύ ο ΑΒ Βασιλόπουλος επειδή πρόσκαιρα για μια χρονιά βρέθηκε στη πρώτη θέση και μετά υποχώρησε στην δεύτερη αφού ο Σκλαβενίτης υπερδιπλασίασε τζίρο και αριθμό καταστημάτων.

Συνοπτικά λοιπόν, από το 2012 οι εταιρείες, μεταξύ αυτών και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ευνοούνται από την καθοδική πορεία των Carrefour-Μαρινόπουλου αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται εκείνη την περίοδο στην ΑΒ Βασιλόπουλος ως “πρόσκαιρη εύνοια” μιας χρονικής περιόδου αλλά ως εξαιρετικό επίτευγμα. Αποκορύφωμα αποτελεί το 2016 όπου οι εταιρείες απολαμβάνουν το μερίδιο από την πλήρη κατάρρευση του Μαρινόπουλου αλλά από το 2017 και μετά η αγορά εξισορροπεί και πάλι αφού ο Σκλαβενίτης μεγεθύνεται.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος κέρδισε πρόσκαιρα μερίδιο από την σταδιακή υποχώρηση της Carrefour μέχρι την πλήρη κατάρευση της. Αλλά αυτό το μερίδιο είτε δεν της “ανήκε” είτε δεν μπόρεσε να το διατηρήσει όταν ο Σκλαβενίτης αρχίζει να επαναφέρει το δίκτυο της Μαρινόπουλος.

Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με την στρατηγική της εταιρείας που σε ένα βαθμό καθορίζεται στην Ελλάδα και σε ένα βαθμό στην Ολλανδία. Μάλλον η εταιρεία βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο στρατηγικής αφού καλείται να υπερασπιστεί τον “premium” χαρακτήρα της και την ίδια στιγμή να είναι και να φαίνεται ανταγωνιστική στις τιμές της. Και έχει σημασία να “φαίνεται” ανταγωνιστική γιατί η αντίληψη που έχουν οι καταναλωτές είναι η δική τους πραγματικότητα. Και για πολλά χρόνια η ΑΒ Βασιλόπουλος παλεύει ανάμεσα στους δύο πόλους, να φαίνεται “premium” αλλά και “affordable”. Και φαίνεται αυτή να είναι μέχρι σήμερα μια μεγάλη πρόκληση που καλείται να ξεπεράσει.

Το τρίτο γεγονός έχει να κάνει με την μητρική εταιρεία και τους στόχους που θέτει αλλά και την προσέγγιση που ακολουθεί για την θυγατρική της στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται κυρίαρχα με τις αλλαγές στην διοίκηση της εταιρείας. Από το 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε λιγότερο από 8 χρόνια, η μητρική εταιρεία έχει αλλάξει δύο επικεφαλής και βρισκόμαστε στον τρίτο σήμερα, στον Νίκο Λαβίδα μετά τους Λ.Βρεττάκο και Β.Σταύρου. Προφανώς κάθε αλλαγή έχει τις δικές της και διαφορετικές αιτίες αλλά σε κάθε περίπτωση οι τρεις αλλαγές μέσα σε 8 χρόνια, ενώ ο προηγούμενος Κ.Μαχαίρας, έχει διοικήσει την εταιρεία για σχεδόν 20 χρόνια, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ως σημαντικός αντίκτυπος στην πορεία της εταιρείας. Αυτό δε συνδυάζεται με αλλαγές στην διοίκηση αφού η Ελλάδα “μπαίνει” κάτω από την Τσεχία ως αγορά και αρκετά στελέχη φεύγουν από την εταιρεία όπως ο Δ.Πρίντζιος, ο Σ.Γιαννακού και άλλοι.

Πριν λίγες μέρες ταξίδεψαν στην Ελλάδα μέλη της ανώτερης διοίκησης του ομίλου Ahold Delhaize, και συγκεκριμένα ο Jesper Lauridsen, COO και επικεφαλής της Ahold Delhaize για την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, ο CEO Ευρώπης και Ινδονησίας του ομίλου Ahold Delhaize, Wouter Kolk, και η Lenka Duskova, Senior Vice President CFO Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης της Ahold Delhaize. Η επίσκεψή τους συνδυάστηκε με σειρά συναντήσεων που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Wouter Kolk συνόδευσε τον Νίκο Λαβίδα στο κόψιμο της κορδέλας στο ανακαινισμένο κατάστημα της ΑΒ στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στη Νέα Ερυθραία.

Και μπορεί οι πληροφορίες που έρχονται από την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ να κάνει λόγο για μια επίσκεψη που είχε ως μοναδικό σκοπό την επιβεβαίωση της στήριξης του ομίλου Ahold Delhaize στην ελληνική θυγατρική τους, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό.

Μάλιστα, άνθρωποι με γνώση των εξελίξεων υποστηρίζουν ότι ο κύκλος των ανακατατάξεων σε θέσεις «κλειδιά» εντός της επιχείρησης δεν έχει κλείσει, καθώς και το επόμενο διάστημα αναμένονται αποχωρήσεις ή ακόμα και απομακρύνσεις στελεχών που ανήκουν πάνω από τη μεσαία κλίμακα. Προσθέτουν ακόμα ότι, την ίδια στιγμή, στην ιεραρχία της εταιρείας προωθείται μία νέα ομάδα στελεχών τσέχικης καταγωγής, τα οποία έχουν αποκτήσει σημαντικά πόστα. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος υπάγεται από το 2021 στην επίβλεψη της τσεχικής θυγατρικής αλυσίδας, Albert.

Η προσπάθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος να επιστρέψει στην κερδοφορία και να μπορέσει να κρατήσει τη δεύτερη θέση στην αγορά είναι ένα σύνθετο ζήτημα που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την προσήλωση της μητρικής εταιρείας στο πλάνο αλλά και από τη διάθεσή της να στηρίξει με επενδύσεις το συνολικό εγχείρημα. Η ΑΒ Βασιλόπουλος και η μητρική της έχουν να αντιμετωπίσουν έναν “γόρδιο δεσμό” και συνήθως αυτοί λύνονται η κόβονται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.