29 Απρ 2024
READING

Γνωρίστε τις… «φυλές» των τουριστών στην Ελλάδα

5 MIN READ

Γνωρίστε τις… «φυλές» των τουριστών στην Ελλάδα

Γνωρίστε τις… «φυλές» των τουριστών στην Ελλάδα

Την υψηλότερη αξιολόγηση της Ευρώπης ως τουριστικός προορισμός συγκέντρωσε η Ελλάδα το 2023, χρονιά που συνοδεύτηκε από ρεκόρ εσόδων ύψους 20,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, κάθε εθνικότητα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν τόσο το ύψος των χρημάτων που ξοδεύουν, όσο και το είδος των δραστηριοτήτων τους, αλλά και το χρονικό διάστημα που μένουν στη χώρα.

Οι πιστοί Βρετανοί

Οι πιο πιστοί επισκέπτες της Αθήνας αποδεικνύονται οι Βρετανοί, αφού το 91% των τουριστών από τη Γηραιά Αλβιώνα είναι πρόθυμο να ξαναπερπατήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας τους επόμενους 12 μήνες. Οι Βρετανοί έρχονται στην Ελλάδα ως ζευγάρια, παρέες αλλά και ως μοναχικοί ταξιδιώτες, με το μέσο όρο ηλικίας να φτάνει τα 41 έτη, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των φοιτητών που επισκέπτονται τη χώρας μας, ακόμη και τη μετά Brexit εποχή. Στην Ελλάδα μένουν 9 ημέρες κατά μέσο όρο και 4 από αυτές τις περνούν στην Αθήνα. Οι 7 στους 10 έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ το 21% των τουριστών τις συνδυάζει με επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Όσον αφορά στη διαμονή, το 66% επιλέγει ξενοδοχεία, το 11% σπίτια συγγενών/φίλων, ενώ τα ιδιωτικά καταλύματα είναι οικεία στο 10%. Οι Βρετανοί διασκεδάζουν κυρίως σε Πλάκα και Μοναστηράκι, ενώ δείχνουν ενδιαφέρον για αρχαιολογικές δράσεις (κατά 46%), αλλά και για τον ελληνικό τρόπο ζωής και την κουζίνα. H Ελλάδα είναι το μέρος που γνωρίζουν και νιώθουν οικεία, ενώ έχουν μια εύκολη πρόσβαση στη χώρα. Σαντορίνη, Κρήτη, Πάρος, Κως και Ρόδος είναι πρώτα στη λίστα της προτίμησής τους.

Οι αρχαιολάτρες Αμερικανοί

Ακόμα μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον δείχνουν οι Αμερικανοί, που έρχονται στη χώρα ως ζευγάρια και με φίλους, με την Αθήνα να τους προσφέρει μια εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ – την πλέον σημαντική αγορά για τη χώρα – έχουν ηλικία 45 ετών, αν και το 10% όσων έρχονται στην Ελλάδα είναι συνταξιούχοι. Το 76% μένει σε ξενοδοχεία και resorts, ενώ έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε κρουαζιέρες, που φτάνει το 12%. Απολαμβάνουν τη θάλασσα, καθώς ακόμα κι από όσους έρχονται στην Αθήνα, το 32% επισκέπτεται το παραλιακό μέτωπο και κάνει κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό, εξ’ ου και αγαπημένοι προορισμοί είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη. Ωστόσο, την Αθήνα την επιλέγουν κυρίως λόγω αρχαιολογικού/ πολιτιστικού ενδιαφέροντος και, γενικά, δεν λαμβάνουν μέρος σε πολλές δράσεις στην Αθήνα, εκτός από βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι Αυστραλοί με ρίζες στην Ελλάδα

Η απόσταση δεν πτοεί τους Αυστραλούς επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν και ρίζες στην Ελλάδα. Ξοδεύουν στη χώρα τον περισσότερο χρόνο από όλους (15 ημέρες) και σχεδόν οι 9 στους 10 συνδυάζουν τις διακοπές με επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Το 57% επιλέγει να μείνει σε ξενοδοχεία, αρκετά μεγάλο κοινό στα θέρετρα (11%), ενώ έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε κρουαζιέρες και yachting (16%). Οι Αυστραλοί παρακολουθούν αρκετά κονσέρτα και παραστάσεις και γενικότερα επιλέγουν ό,τι έχει να κάνει με την διασκέδαση, ενώ είναι από την κατηγορία των τουριστών που βάζουν στο πλάνο την Κέρκυρα, αλλά οι πρώτες τους επιλογές είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη.

Οι ενθουσιώδεις Κινέζοι

Η Κίνα είναι μια αγορά που προσπαθεί τώρα να ανοίξει η Ελλάδα. Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δικαίως καταβάλλεται αυτή η προσπάθεια, μιας και το 70% όσων Κινέζων επισκέφθηκαν τη χώρα δηλώνουν πρόθυμοι να έρθουν ξανά στην Αθήνα, παρά τη μεγάλη απόσταση. Είναι οι νεότεροι επισκέπτες ηλικιακά, με μέσο όρο τα 38 χρόνια, απολαμβάνουν την Ελλάδα σε παρέες και έρχονται να την «γευτούν» σε όλες της τις μορφές, καθώς θεωρούν ότι η χώρα μας είναι μια σχετικά φθηνότερη επιλογή. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αρχαιολογικές δράσεις, αλλά όχι μόνο: Η περιήγηση περιλαμβάνει σίγουρα ένα bus city tour, επίσκεψη στο ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος, στο Φλοίσβο, στον Πειραιά, στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, ενώ 6 στους 10 γνωρίζουν και προτιμούν τη Σαντορίνη. Περιγράφουν την Ελλάδα ως must-see προορισμό και, μάλιστα, το 90% αξιολόγησε την Αθήνα ως ανώτερη των προσδοκιών.

Οι φιλέλληνες Γάλλοι

Οι Γάλλοι επιδιώκουν να γνωρίσουν κρυφές πτυχές της Ελλάδας και να «ζήσουν όπως οι Έλληνες», παραμένοντας 9 ημέρες στη χώρα. Κατά μέσο όρο οι τουρίστες από τη Γαλλία είναι 42 ετών και δείχνουν να συμμετέχουν σε διάφορες οργανωμένες δράσεις, όπως περίπατοι, γαστρονομικές αναζητήσεις, ενώ επιθυμούν περισσότερο από όλους να συναναστραφούν με τους ντόπιους και να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων. Πρόκειται για έναν λαό που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επίσκεψη στις μαρίνες και πρώτη προτίμησή του είναι η Πάρος. Έρχονται κυρίως για διακοπές (82%) σε ζευγάρια, φίλους, αλλά και με οικογένεια, ενώ παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό σε διαμονή σε θέρετρα (10%).

Una faccia, una razza

Αυτοί που καταφέρνουν να ζουν ως Έλληνες είναι οι γείτονες Ιταλοί, καθώς δε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για οργανωμένες δράσεις, αλλά προτιμούν δράσεις που σχετίζονται με την διασκέδαση, την νυχτερινή ζωή, τα καταστήματα και αγαπούν ιδιαιτέρως την ελληνική κουζίνα. Παρουσιάζουν μεν το μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματικού ταξιδιού (9%), αλλά το 80% έρχεται στην Αθήνα για διακοπές. Μένουν στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται ως ζευγάρια και φίλοι, 8 ημέρες και η πρώτη τους επιλογή είναι μακράν η Πάρος και ακολουθούν Κρήτη και Νάξος.

Γερμανοί οι συχνότεροι επισκέπτες

Οι πιο συχνοί επισκέπτες της χώρας είναι οι Γερμανοί, που έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα, οπότε προτιμούν την υπόλοιπη Ελλάδα για περίπου 10 ημέρες. Κάτω από το 60% διαμένει σε ξενοδοχεία, καθώς επιλέγουν ιδιωτικά καταλύματα (10%) και τα δικά τους σπίτια ή σπίτια συγγενών και φίλων (9%). Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε σχέση με τους υπόλοιπους, θα επισκεφθούν όμως και τα καταστήματα. Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, η Μυτιλήνη, η Κως και η Ρόδος, ενώ επιθυμούν να γνωρίσουν τη χώρα από άκρη σε άκρη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.