29 Απρ 2024
READING

Ανθεκτικοί καταναλωτές, τεχνητή νοημοσύνη και οι ευκαιρίες για το λιανεμπόριο

4 MIN READ

Ανθεκτικοί καταναλωτές, τεχνητή νοημοσύνη και οι ευκαιρίες για το λιανεμπόριο

Ανθεκτικοί καταναλωτές, τεχνητή νοημοσύνη και οι ευκαιρίες για το λιανεμπόριο

Το “Big Show” του National Retail Federation (NRF) πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Αποτελεί το μεγάλο γεγονός του λιανικού εμπορίου και μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με πελάτες, συνεργάτες, startups, ειδικούς και αναλυτές του κλάδου, να κάνουν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να εστιάσουν στις ευκαιρίες που έρχονται.

Γιατί μιλούσαν όλοι φέτος;

Το 2023 χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα. Η οικονομική ύφεση, η γεωπολιτική αστάθεια και οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν αντίκτυπο στην καταναλωτική συμπεριφορά και τις δαπάνες του καταναλωτικού κοινού, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στις επιχειρήσεις.

Τα καλά νέα είναι, ότι πολλοί έμποροι λιανικής κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πελάτες τους, οι οποίοι επέδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στις δικές τους οικονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την Απογραφή του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις έκλεισαν το 2023 αυξημένες κατά 5,6% , γεγονός που φανερώνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κλάδος όμως έχει έναν ακόμα λόγο να αισιοδοξεί, πέρα από την ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι καταναλωτές. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη. Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται και συνεχίζει να εντυπωσιάζει, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όρια, κάνοντας το αγοραστικό κοινό όλο και πιο φιλικό μαζί της. Κάτι που επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα της Accenture η οποία διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών χρησιμοποιούν ήδη ή σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν Βοηθό Αγορών AI.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντίκτυπός της τεχνητής νοημοσύνης κυριάρχησε στις συζητήσεις του NRF με τις επιχειρήσεις να διαβλέπουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στους πελάτες τους, μέσω του “συνομιλητικού εμπορίου” (conversational commerce).

Τί είναι όμως το συνομιλητικό εμπόριο;

Φανταστείτε ότι οργανώνετε ένα δείπνο για έξι άτομα. Έχετε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και έχετε κολλήσει στο τί θα μαγειρέψετε γιατί οι καλεσμένοι σας έχουν διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις. Πλέον, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την τεχνητή νοημοσύνη που είναι ιδιαίτερα καλή στην παροχή συστάσεων τέτοιου είδους.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει η ΑΙ και για το λιανικό εμπόριο. Μεγάλα brands, όπως η Walmart, χρησιμοποιούν ήδη νέα εργαλεία ΑΙ που βοηθούν τους αγοραστές να  αναζητήσουν προϊόντα για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης -αντί για επωνυμίες ή είδη. Στόχος των εταιρειών είναι να διατηρήσουν τον καταναλωτή στην ιστοσελίδα τους, στο δικό τους brand, και να μην χρειάζεται να μετακινείτε στο διαδίκτυο για συνταγές ή ιδέες.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία που διαφαίνεται βέβαια είναι στη συγκέντρωση και αξιοποίηση των δεδομένων των πελατών. Εάν αυτό γίνει σωστά, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να προωθούν στους πελάτες τους χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις προϊόντων, να τους διευκολύνουν δείχνοντας το διαθέσιμο απόθεμα, να τους εντάσσουν σε προγράμματα επιβράβευσης και πολλά άλλα. Οι πελάτες από την πλευρά τους θα έχουν εξατομικευμένους προσωπικούς βοηθούς αγορών, οι οποίοι θα μπορούν όχι μόνο να συστήσουν προϊόντα, αλλά και να τους ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγορών τους.

Οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται

Για τους λιανοπωλητές, ενδεχομένως να είναι μια ευκαιρία για να αποτυπώσουν ολόκληρο το ταξίδι λιανικής, από την έμπνευση της αρχικής ιδέας μέχρι τη συναλλαγή, ως μέρος μιας συνομιλίας που θα γίνεται με ΑΙ -και θα αναλαμβάνει να ευθυγραμμίσει τη στρατηγική της εταιρείας με τις προσδοκίες των πελατών δημιουργώντας εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών.

Ωστόσο, ενώ η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική, οι καλοί έμποροι λιανικής γνωρίζουν ότι η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του εμπορίου. Οι χαρούμενοι και “ακμαίοι” εργαζόμενοι που δημιουργούν αξέχαστες εμπειρίες για τους πελάτες, είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μια επιχείρηση και ένας από τους ισχυρότερους οδηγούς επιτυχίας.

Η λιανική, αν και θαυμάσια εμπειρία, δεν είναι εύκολη δουλειά

Η λιανική της πρώτης γραμμής μπορεί να είναι μια θαυμάσια εργασιακή εμπειρία, αλλά είναι επίσης και κουραστική, σωματικά και ψυχολογικά, γεμάτη προκλήσεις. Ειδικά για τις γυναίκες που συχνότερα επωμίζονται το μεγαλύτερο μερίδιο φροντίδας εκτός δουλειάς. Πολλές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν να προλάβουν τα συμπτώματα μιας απαιτητικής εργασίας προτείνοντας στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε προγράμματα εταιρικής ευεξίας, εκπαιδεύσεις και παροχές ευέλικτων μορφών εργασίας.

Το 2024 οι λόγοι για αισιοδοξία στον κλάδο του λιανεμπορίου δεν θα λείψουν. Ακόμη και αν η σκληρή δουλειά που απαιτείται για την επανεφεύρεση και το rebranding συνεχίζεται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, η τεχνολογία με τις δυνατότητές της και η εστίαση εργαζόμενους θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα αποδώσει οφέλη. Και οι έμποροι λιανικής, θα μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι δυσκολίες που συναντούν τα τελευταία χρόνια αποτελούν τελικά γόνιμο έδαφος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.