16 Νοέ 2024
READING

Σκλαβενίτης: Ο μεγαλύτερος retailer της χώρας παίζει δυναμικά και στο real estate

3 MIN READ

Σκλαβενίτης: Ο μεγαλύτερος retailer της χώρας παίζει δυναμικά και στο real estate

Σκλαβενίτης: Ο μεγαλύτερος retailer της χώρας παίζει δυναμικά και στο real estate

Το… «καπέλο» του ισχυρού παίκτη στο real estate έχει καταλήξει να φορά ο Σκλαβενίτης, εξέλιξη που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της χώρας.

Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, ο όμιλος που διοικείται από το Γεράσιμο Σκλαβενίτη είναι σε θέση να γνωρίζει πως μία από τις αποδοτικότερες κατηγορίες ακινήτων είναι τα καταστήματα τροφίμων και δη τα σούπερ μάρκετ – όπως αποδείχθηκε στην πανδημία – με τον δείκτη απόδοσής τους να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 7%. Και μπορεί να μην είναι και τα 525 καταστήματα του ομίλου ιδιόκτητα ακίνητα, το τελευταίο διάστημα όμως η εταιρεία επενδύει σε υπεραγορές που έχει καταφέρει να περιέλθουν στην κατοχή της, με την προηγούμενη μορφή τους: αυτή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων.

H πρώτη κίνηση ήρθε το 1994, όταν ο όμιλος εξαγόρασε το σημερινό της «στρατηγείο» στο Περιστέρι, που παλιότερα λειτουργούσε ως έδρα της κλωστοϋφαντουργικής Βόμβυξ. Εξίσου σημαντική η επένδυση που πραγματοποίησε ο Σκλαβενίτης πριν από περίπου 15 χρόνια, προτού ο όμιλος εξαγοράσει το δίκτυο της Μαρινόπουλος. Δαπανώντας ποσό μεγαλύτερο των 20 εκατομμυρίων ευρώ, η Σκλαβενίτης εξαγόρασε από την Εθνική Τράπεζα το ιστορικό εργοστάσιο της Ιζόλα στην Καλλιθέα, δημιουργώντας το τρίτο της hypermarket, το οποίο διαθέτει και παιδότοπο, εκτός από χώρους πώλησης 11.000 τ.μ. όπου απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι.

Μέσω πλειστηριασμού απέκτησε και ακόμη ένα κατάστημα που μετέτρεψε σε hypermarket, το 33ο αυτή τη φορά. Το ακίνητο Μανιατόπουλου, πρώην αντιπροσώπου της Renault, που έδωσε το όνομά του στον κόμβο όπου ήταν τοποθετημένο στη Νέα Φιλαδέλφεια (κόμβος Ρενό) πέρασε στο Σκλαβενίτη έναντι 11,2 εκατομμυρίων το 2022, ενώ για την εξαγορά του είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς υποψηφίους.

Μία από τις υψηλότερες επενδύσεις στις οποίες έχει προβεί ο όμιλος ήταν η εξαγορά 9 καταστημάτων της Mart (θυγατρική της Σκλαβενίτης), έναντι 91 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ακίνητα σε Κηφισό, Λάρισα, Βόλο, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Ηράκλειο, Πάτρα και Παλλήνη ανήκαν στη Eurobank, η οποία τα εκμίσθωνε στην αλυσίδα.

Οι κινήσεις στη βιομηχανία φέρνουν επενδύσεις στο real estate

Επενδύσεις στο real estate υλοποιεί η οικογένεια Σκλαβενίτη και με την ιδιότητα των βιομηχάνων, αφού τουλάχιστον δύο ακίνητα που αγόρασε την προηγούμενη τριετία θα αξιοποιηθούν ως εργοστάσια.

Το πρώτο, είναι το παλιό εργοστάσιο της BSH, το πρώην Πίτσος στο Ρέντη, στην οδό Παρνασσού. Το ακίνητο, επιφάνειας 53.000 τ.μ., εγκαταλείφθηκε όταν η γερμανική βιομηχανία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή στην Ελλάδα και κίνησε τις διαδικασίες να βρει αγοραστή. Τελικά, ο επόμενος ιδιοκτήτης του εργοστασίου ήταν ο Σκλαβενίτης, που δαπάνησε ποσό περί των 35 εκατομμυρίων ευρώ για να στεγάσει εκεί τη βιομηχανική του δραστηριότητα, που σημαίνει ότι το ακίνητο θα λειτουργήσει είτε ως παραγωγική μονάδα, είτε ως αποθηκευτικό κέντρο. Θυμίζουμε πως στην οικογένεια ανήκει η χαρτοβιομηχανία Γλάρος, η εταιρεία κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων και άλλων τροφίμων Baker Master, η Bonora που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης εστιατορίων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων και συναφών υπηρεσιών και στην εμπορία καφέ και η Meat House, με δραστηριότητα στην εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κρεάτων.

«Συνοδεία» αυτής της επένδυσης είναι η δημιουργία μονάδας στη Μαγούλα, σε ακίνητο που αναπτύσσει η ολλανδική developer Ten Brinke, ενώ προηγουμένως ήταν εργοστάσιο σκραπ. Το ακίνητο πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να λειτουργήσει ως παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων που εμπορεύεται η Σκλαβενίτης μέσα από το δίκτυο των σούπερ μάρκετ. Στο οικόπεδο των 42.000 τ.μ. θα αναπτυχθεί ισόγειο τμήμα 16.800 τ.μ. και διώροφο, επιφάνειας 8.400 τ.μ..

Μένει να φανεί πόσα από αυτά τα assets θα αποσχιστούν και θα περάσουν στην Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων, την εταιρεία που ίδρυσαν τα αδέλφια Σκλαβενίτη, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Η νέα εταιρεία ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλαν ισομερώς οι Γεράσιμος, Μαρία και Βασιλική Σκλαβενίτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.