26 Απρ 2024
READING

Zara: Διπλό «χτύπημα» σε δύο ιστορικά κτήρια της Ελλάδας

4 MIN READ

Zara: Διπλό «χτύπημα» σε δύο ιστορικά κτήρια της Ελλάδας

Zara: Διπλό «χτύπημα» σε δύο ιστορικά κτήρια της Ελλάδας

Δύο σημαντικές κινήσεις σε ιστορικά κτήρια σε Πειραιά και Αθήνα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ισπανικής πολυεθνικής εταιρείας Inditex, υπό την «στέγη» του οποίου βρίσκονται εξαιρετικά δημοφιλή band όπως Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka.

Η πρώτη εξ αυτών αναμένεται άμεσα, και συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν και υπολογίζεται να έχουν πραγματοποιηθεί τα εγκαίνια του νέου καταστήματος Zara και Zara Home στον Πύργο του Πειραιά.

Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή από τη μία πλευρά της Inditex κι από την άλλη της κοινοπραξίας Dimand – EBRD – Prodea, στην οποία έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια η εκμετάλλευση του Πύργου, είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν την πασχαλινή εορταστική περίοδο.

Αυτή τη στιγμή οι «μηχανές» δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάστημα, το οποίο θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., και θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα του ομίλου σε όλον τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των δύο καταστημάτων που λειτουργούν τώρα στην περιοχή του Πειραιά και έχουν συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ.

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί έναν ιστορικό χώρο, η αναμόρφωσή του οποίου στον πρώτο ψηφιακό και «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας έχει «τραβήξει» τα βλέμματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενοικιάσεις στα γραφεία που θα φιλοξενηθούν στο κτήριο. Ήδη έχουν υπογράψει συμφωνίες η εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Dialectica και η V Group του επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη, ενώ ενδιαφέρον έχουν παρουσιάζει δύο επίδοξοι μισθωτές από τους κλάδους της τεχνολογίας και της ναυτιλίας.

Στο «στόχαστρο» και το «Μινιόν»

Πέρα από τις εξελίξεις στη περιοχή του Πειραιά, η ΙΤΧ Eλλάς, που αποτελεί την ελληνική θυγατρική του ομίλου Inditex, έχει στο τραπέζι άλλη μία σημαντική κίνηση, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί είτε στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είτε στην αρχή της επόμενης, και θα γίνει στην Αθήνα.

Κάτι ανακοινώσιμο δεν υπάρχει ακόμα, άνθρωποι όμως που γνωρίζουν το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανάλογη κίνηση με αυτή στον Πύργο του Πειραιά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και στο νέο «Μινιόν».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, όπως όμως έχει γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό, το εμπορικό τμήμα του νέου Μινιόν θα έχει συνολική επιφάνεια 6.100 τ.μ., και θα απλώνεται σε 4 ορόφους, από το υπόγειο μέχρι τον δεύτερο όροφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά το νέο «Μινιόν» έχει προσελκύσει πολλούς «μνηστήρες», καθώς αρκετές είναι και οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να φιλοξενηθούν στα γραφεία που θα κατασκευαστούν, από τον 3ο έως τον 7ο όροφο, και θα έχουν συνολική επιφάνεια 7.700 τ.μ..

Τι σηματοδοτεί η «στροφή» στα μεγάλα καταστήματα

Οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών, ούτε περιορίζονται στην ελληνική επικράτεια. Αντιθέτως, αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής που ακολουθεί ο ισπανικός όμιλος Inditex, να στραφεί σε μεγαλύτερα καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε αντίθεση με τις στρατηγικές επιλογές άλλων «μεγάλων παικτών» του χώρου που στρέφονται σε μικρότερα καταστήματα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν και στην πίεση που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός, η Inditex άνοιξε το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο στο Ρότερνταμ, ενώ προχώρησε σε διπλασιασμό του μεγέθους των καταστημάτων σε κομβικές τοποθεσίες όπως το Μαϊάμι και το Παρίσι.

Αναλυτικότερα, έχει αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο καταστημάτων Zara. Αυτά, θα έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλους χώρους εμβληματικών κτηρίων, ενώ οι πελάτες τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία σειρά από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως κρατήσεις δοκιμαστηρίων σε πραγματικό χρόνο, click-and-collect δύο ωρών, δυνατότητα online αναζήτησης για είδη στο κατάστημα και αυτοματοποιημένες επιστροφές. Μάλιστα, αυτές οι παροχές θα είναι διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά.

Στον αντίποδα, τα καταστήματα με χαμηλές πωλήσεις θα κλείσουν, ενώ «βάρος» θα «πέσει» και στο ψηφιακό και υβριδικό κανάλι πώλησης. Στόχος της Inditex είναι να δημιουργηθούν νέα καταστήματα, πιο βελτιωμένα, τα οποία θα λειτουργούν και ως αποθήκες, και ως κόμβοι διανομής. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή θα οδηγηθεί ο όμιλος σε ένα πιο λειτουργικό υβριδικό μοντέλο λιανικής.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την εξάπλωση του κορονοϊού το 2020, τα καταστήματα Zara σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονταν, φθάνοντας συνολικά σε αριθμό τα 2.866. Η τάση αυτή αντιστράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλά καταστήματα έκλεισαν, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί μείωση κατά 19,3% στον συνολικό αριθμό φυσικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Zara Home και Zara Kids, τα οποία στις αρχές του 2023 έφταναν τα 2.312. H Inditex δεν είναι μόνη της σε αυτήν την στρατηγική, αφού ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούν κι άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με σημαντικότερη την σουηδική H&M.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι επιλογές δε θα πρέπει να ταυτιστούν με μειωμένη παρουσία της Zara. Aπλώς, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, ο ισπανικός όμιλος Inditex επιχειρεί να συνδυάσει τις ψηφιακές δυνατότητες με τη λιανική πώληση στα φυσικά καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.