27 Ιαν 2025
READING

Σαφής επιλογή η πολυκαναλική εμπειρία για το καταναλωτικό κοινό

4 MIN READ

Σαφής επιλογή η πολυκαναλική εμπειρία για το καταναλωτικό κοινό

Σαφής επιλογή η πολυκαναλική εμπειρία για το καταναλωτικό κοινό

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών είναι εξοικειωμένη με τις ηλεκτρονικές αγορές ειδών διακόσμησης και σπιτιού, αλλά η εμπειρία στο κατάστημα παραμένει σημαντική. Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν στην “Έρευνα Αγοράς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο της Διακόσμησης Σπιτιού” του 2024, η οποία διαπίστωσε ότι το 83% των καταναλωτών δεν έχει κανένα πρόβλημα να ψωνίσει διαδικτυακά τα είδη σπιτιού, ωστόσο οι περισσότεροι από τους μισούς (56%) εκτιμούν την εμπειρία αγορών στο κατάστημα – υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της πολυκαναλικής προσέγγισης.

Προφανής η ανάγκη πολυκαναλικής παρουσίας

Επιπλέον, το ένα τρίτο των αγοραστών βρίσκει τις τιμές στα καταστήματα ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων κάτι που φανερώνει στους εμπόρους την ανάγκη να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τιμολόγησής τους. Την ίδια στιγμή, πολλοί (42%) αισθάνονται να κατακλύζονται από προσφορές και διαδικτυακές επιλογές, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει την ανάγκη για καλύτερες στρατηγικές marketing.

Παρά την ευκολία που παρέχουν οι διαδικτυακές αγορές, το 88% των καταναλωτών έχει σε μικρή απόσταση από το σπίτι του ένα κατάστημα διακόσμησης σπιτιού που επισκέπτεται, χωρίς απαραίτητα να είναι ικανοποιημένο από την εμπειρία αγοράς (67%), κάνοντας για ακόμη μια φορά εμφανή την ανάγκη πολυκαναλικής παρουσίας.

Τί επηρεάζει τις αγορές στα είδη σπιτιού;

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που επηρεάζει τις αγορές τους, οι μισοί σχεδόν (48%) απάντησαν ότι είναι οι προσφορές, με το ένα τρίτο (31%) να επηρεάζεται από την εμπειρία αγορών και το ένα τέταρτο (25%) από την εξυπηρέτηση. Οι Baby Boomers εξακολουθούν να διατηρούν το υψηλότερο ποσοστό αγορών (75%) τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα φυσικά καταστήματα.

Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης προσαρμογής και καινοτομίας από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ενώ η ετοιμότητα των πελατών για ηλεκτρονικές αγορές είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, η εμπειρία που αποκομίζουν οι αγοραστές από το κατάστημα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τις μάρκες να βελτιώσουν τις πολυκαναλικές στρατηγικές τους και να διασφαλίσουν ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών για ευκολία, ποικιλία και ποιότητα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα καταστήματα.

Αλλαγή ισορροπιών και αντιστροφή όρων

Η σημαντική αλλαγή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν υπάρχουν πια για να συμπληρώνουν τα φυσικά, οι όροι έχουν αντιστραφεί: τα καταστήματα υποστηρίζουν τις διαδικτυακές πωλήσεις. Υπάρχει μια αλλαγή στην ισορροπία προς το ψηφιακό και φυσικά ήταν η πανδημία που επιτάχυνε την ανάπτυξη του omnichannel retail. Από τότε, εκείνοι που άργησαν να μπουν στο παιχνίδι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα εποχή, και εκείνοι που είχαν κάνει τη μετάβαση νωρίτερα είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

To IKEA προσπαθεί να συνδυάσει καινοτομία και εμπειρία πελάτη στο κατάστημα

Το IKEΑ έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει καλά τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας στη δημιουργία μιας εξαιρετικής πολυκαναλικής εμπειρίας πελάτη. Λίγο καιρό πριν, εγκαινίασε ένα pop-up store στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, που βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα.  Έχοντας ως στόχο την καινοτομία για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, συνεργάστηκε με τα πρακτορεία Ogilvy και Wavemaker και χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχεδιάσει και ένα μήνα για να κατασκευάσει το κατάστημα. Ήχοι, φώτα και προβολές που θυμίζουν τις immersive εκθέσεις Van Gogh που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια, προσπαθούσαν να αναδείξουν τα προϊόντα και να εμπνεύσουν το αγοραστικό κοινό.

Οι πελάτες χρησιμοποιούσαν μια κονσόλα με οθόνη αφής για να επιλέξουν ένα από τα τρία δωμάτια που εμφανίζονταν, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσώπευε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Στη συνέχεια, με την επιλογή τους να προβάλλεται τρισδιάστατα στον χώρο και ταυτόχρονα στην οθόνη, μπορούσαν να δουν συμβουλές, ιδέες σχεδιασμού και προτάσεις προϊόντων που κάλυπταν τις ανάγκες για το χώρο που ήθελαν να σχεδιάσουν. Και καθώς το σχεδίαζαν, ενθαρρύνονταν να τραβούν φωτογραφίες και να τις μοιράζονται με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζούμε στην εποχή που μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα ηλεκτρονικά. Κάτι που από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θέλουμε να αποφεύγουμε τα καταστήματα. Το αντίθετο. Το καταναλωτικό κοινό εξακολουθεί να θέλει τα φυσικά καταστήματα για να του προσφέρουν την εμπειρία που δεν μπορεί να έχει ηλεκτρονικά. Κι αυτό κάνει τη δουλειά των εμπόρων ακόμη πιο δύσκολη -ένα στόχο που μόνο με διαρκή προσπάθεια για καινοτομία μπορεί κάποιος να πετύχει.  

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.