27 Απρ 2024
READING

Όλυμπος: Στην κορυφή με τζίρο 600 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Όλυμπος: Στην κορυφή με τζίρο 600 εκατ. ευρώ

Όλυμπος: Στην κορυφή με τζίρο 600 εκατ. ευρώ

Ως μία εξαιρετική χρονιά καταγράφεται το 2023 για τον όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (Όλυμπος), των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση κατά 20%. Μάλιστα, η αναπτυξιακή πορεία δεν σταματά εδώ, καθώς, για το 2024, υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις θα παρουσιάσουν άνοδο μεγαλύτερη από 6%, μέσω της αύξησης του όγκου των πωλήσεων αλλά και της διεύρυνσης του μεριδίου που κατέχει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος διαθέτει και δύο βιομηχανικές μονάδες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η εντυπωσιακή πορεία του 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2023, οι άνθρωποι του ομίλου άφηναν να γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους, η χρονιά θα «έκλεινε» με τζίρο πάνω από το μισό δισ. ευρώ. Τελικά, η πρόβλεψη αυτή όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά τα νούμερα ήταν ακόμα πιο ανεβασμένα από το αναμενόμενο. Αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές, οι πωλήσεις για το 2023 έφτασαν στα 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2022. Τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν στην Όλυμπος να γίνει ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων της αγοράς με έδρα την Ελλάδα.

Στα υπόλοιπα οικονομικά αποτελέσματα, το EBITDA του ομίλου έφτασα στα 90 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό εξαιρετικά αυξημένο σε σχέση με τα 65 εκατ. ευρώ του 2022. Ειδικότερα, οι τόκοι από 8 εκατ. ευρώ το 2022, έφτασαν στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις από 25 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ.

Εξαγορές και επενδύσεις

Δύο σημαντικοί τομείς στους οποίους ο όμιλος είχε έντονη δραστηριότητα το 2023 ήταν οι επενδύσεις και οι εξαγορές. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 έφτασαν στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εξαγορές συνολικής αξίας 79 εκατ. ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που κατευθύνθηκε προς τις εξαγορές δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτό των επενδύσεων.

Σημαντική η εξαγωγική δραστηριότητα

Αναφορικά με τις πωλήσεις, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 61% έλαβε χώρα εκτός της ελληνικής αγοράς. Συγκεκριμένα, μιλάμε τόσο για εξαγωγές από την Ελλάδα, όσο και για πωλήσεις που πραγματοποιούνται απευθείας στο εξωτερικό, μέσω των εταιρειών του ομίλου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Τα 365,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ξένες αγορές και μόνο τα 224 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά.

Οι ζημιές στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία αυτή σημειώνεται παρά το γεγονός ότι το 2023 ο όμιλος ήρθε αντιμέτωπος με μία πολύ άσχημη στιγμή. Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία Daniel, η οποία άφησε το καταστροφικό της στίγμα στη Θεσσαλία, «χτύπησε» και το εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Τρικάλων. Ειδικότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε μεγάλης έκτασης πλημμύρα σε όλα τα ισόγεια τμήματα των χώρων παραγωγής και διοικητικών κτιρίων και στους περιμετρικούς χώρους του εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών Τυράς.

Η αντίδραση των υπευθύνων, ευτυχώς, ήταν άμεση, με αποτέλεσμα οι χώροι να εκκενωθούν εγκαίρως και να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του εργοστασίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν άφησε καθόλου χρόνο να χαθεί, καθώς την επομένη κιόλας μέρα της πλημμύρας απομακρύνθηκαν οι λάσπες από εργαζομένους και εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού, ενώ αποκαταστάθηκαν οι διοικητικές λειτουργίες του εργοστασίου.

Εξαιρετικά σημαντικό για το ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου είναι το γεγονός πως η διοίκηση, σε συνεργασία με τους πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών, κατέγραψε άμεσα και προχώρησε σε εκτίμηση των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, αποθέματα, οχήματα και τυχόν απώλεια κερδών. Έτσι, καθώς όλα τα προαναφερθέντα είναι πλήρως ασφαλισμένα, δεν υπήρξε οικονομική ζημία.

Οι προβλέψεις για το 2024

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η αναπτυξιακή πορεία του ομίλου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, καθώς, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις οι πωλήσεις του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν νέα άνοδο και να διαμορφωθούν στα 640 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού, θεωρείται βέβαιο ότι ο όμιλος πρόκειται να βελτιώσει του όγκους των πωλήσεων και το μερίδιο του στις διάφορες επιμέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.