25 Δεκ 2024
READING

ΜΕΒΓΑΛ: Η ισχυρή δύναμη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας

4 MIN READ

ΜΕΒΓΑΛ: Η ισχυρή δύναμη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας

ΜΕΒΓΑΛ: Η ισχυρή δύναμη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Σε μία από τις διαρκώς ανερχόμενες δυνάμεις της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αναδεικνύεται η ΜΕΒΓΑΛ. Η επιχείρηση της βόρειας Ελλάδας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια μετά την ανάληψη της πλειοψηφίας των μετοχών από τη Μαίρη Χατζάκου και σε συνδυασμό με την δραστηριοποίηση σε αυτήν της τρίτης γενιάς που εκπροσωπείται από τον Κώστα και τη Μαριάννα Χατζάκου, τα δύο παιδιά της επιχειρηματία, να αυξήσει σημαντικά το εκτόπισμά της, να εξυγιανθεί οικονομικά και να αποτελεί μίας διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Θα θυμίσουμε ότι στην επιχείρηση έχει αποκτήσει ποσοστό και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ρόλος του οποίου σε συμβουλευτικό κυρίως επίπεδο θεωρείται από την αγορά ότι επίσης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ΜΕΒΓΑΛ.

Η εταιρεία επενδύει διαρκώς σε νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, δείχνοντας ότι μπορεί να πορευθεί τα επόμενα χρόνια με νέο αέρα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, με τις εξαγωγές να αποτελούν το μεγάλο της στοίχημα. Οι εξαγωγές της ΜΕΒΓΑΛ αποτελούν το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Το 2023 εκτιμάται ότι υπερέβη τα 180 εκατομμύρια ευρώ από 153,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για το 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως μεγεθύνει το εκτόπισμά της στις εξαγωγές, οι οποίες την προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται ότι κινήθηκαν πάνω από τα 70 εκατομμύρια ευρώ επί του συνολικού τζίρου, ενώ τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια ευρώ από τον συνολικό τζίρο των 180 εκατομμυρίων προήλθαν από την εσωτερική αγορά.

Επιπλέον επενδύει στον τομέα της φέτας, η οποία αποτελεί το βασικό προϊόν που προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό για όσες επιχειρήσεις την παράγουν. Η συνολική επένδυση για το νέο εργοστάσιο φέτας της ΜΕΒΓΑΛ αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2023-2024, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένο να τρέξουν οι εργασίες για την κατασκευή του. Κατά την τελευταία πενταετία τη βιομηχανία γάλακτος της Μακεδονίας έχει υλοποιήσει επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 48 εκατομμύρια ευρώ. Για τη διετία 2024-25 το επενδυτικό της εταιρείας θα αγγίξει τα 15 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων:  νέες συσκευαστικές  μηχανές  για το γάλα και τα λευκά τυριά, επέκταση ψυκτικών χώρων για κάλυψη του επιπλέον όγκου προϊόντων αλλά και επενδύσεις για μείωση ενέργειας και του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Η Μαίρη Χατζάκου

H Mαίρη Χατζάκου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης αυτή τη στιγμή. Είναι εγγονή προσφύγων από το Σχολάρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919 μετά τον διωγμό που υπέστησαν μαζί με άλλους Έλληνες τα μέλη της οικογένειάς της. Από την εποχή που ο παππούς της και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Χατζάκος, μοίραζαν γάλα που συνέλεγαν από τα περίχωρα της πόλης με ένα γαϊδουράκι, πέρασαν αρκετά χρόνια. Η γιαγιά της, μάλιστα, έφτιαχνε γιαούρτι και ρυζόγαλο στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της γαλακτοοινομαγειρείο, στο οποίο πουλούσε τα προϊόντα της, αποτελώντας την πρώτη επίσημη επιχειρηματική προσπάθεια της οικογένειας.

Aπό τον Κωνσταντίνο Χατζάκο στην είσοδο Θεοδωρόπουλου

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, πατέρας της Μαίρης Χατζάκου, πέρασε από συμπληγάδες τα προηγούμενα χρόνια. Οικονομικές αλλά και διοικητικές συμπληγάδες. Μέρος της περιπέτειας της ΜΕΒΓΑΛ αποτέλεσε και το πολυετές και περιπετειώδες φλερτ με τη Δέλτα, η οποία επανειλημμένα είχε επιδιώξει να την εξαγοράσει ολοκληρωτικά, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Μάλιστα οι συζητήσεις μεταξύ της Δέλτα και τις ΜΕΒΓΑΛ φημολογείται ότι είχαν ξεκινήσει από την εποχή που βρισκόταν ακόμα εν ζωή ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Χατζάκος, ο οποίος το 2000 είχε συναντηθεί με τον ιδρυτή της Δέλτα, Αριστείδη Δασκαλόπουλο, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ.

Η ΜΕΒΓΑΛ ωστόσο πέρα από το φλερτ με τη Δέλτα αποτέλεσε και στη συνέχεια μία ιδιαιτέρως ελκυστική επενδυτική προοπτική. Έτσι, το 2021 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε τη δική του κίνηση να αποκτήσει ποσοστό της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο προερχόταν από το 43,2% που αποφάσιζε να πουλήσει η CVC Capital Partners και αφορούσε στο ποσοστό συμμετοχής της δικιάς της συμφερόντων εταιρείας, της Δέλτα, στη γαλακτοβιομηχανία της Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει ότι ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε το 21,6% των μετοχών, ενώ η Μαίρη Χατζάκου κατάφερε ταυτόχρονα να ενισχύσει το προϋπάρχον ποσοστό της στην εταιρεία, αγγίζοντας το 65% των μετοχών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.