26 Απρ 2024
READING

Οδηγίες χρήσης για την Gen Z

3 MIN READ

Οδηγίες χρήσης για την Gen Z

Οδηγίες χρήσης για την Gen Z

Σήμερα, ο χώρος εργασίας αποτελείται κατά προσέγγιση από 20% Baby Boomers, 36% Gen X και 40% Millennials. Σύμφωνα με έρευνες ωστόσο η Gen Z αναμένεται να αποτελέσει το 30% των εργαζομένων έως το 2030. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τις ανάγκες, τις αξίες και τις επιθυμίες της μελλοντικής κινητήριας εργατικής δύναμης και να εναρμονιστούν με αυτές – ειδικά εάν επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην προσέλκυση και διατήρηση τους.

Για να καταφέρει κανείς να συμπεριλάβει με επιτυχία τη GenΖ στους εργαζομένους της, είναι σημαντικό αρχικά να κατανοήσει ποια είναι. Είναι η πρώτη πλήρως ψηφιακά συνδεδεμένη γενιά που δεν γνώρισε ποτέ τη ζωή χωρίς την τεχνολογία -τα smartphones εμφανίστηκαν όταν ήταν μωρά. Επιπλέον, οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2013 δείχνουν ήδη σημάδια ότι θα αποτελέσουν την πιο «επιχειρηματική» γενιά, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν αυτό το στόχο.

Ζητείται ευελιξία οπωσδήποτε

Εταιρεία προσέλκυσης ταλέντων η οποία πήρε συνεντεύξεις από 500 εκπροσώπους αυτής της γενιάς στις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σε αυτά που ζητούν και τις προτεραιότητες που έχουν: ευελιξία και εξ’ αποστάσεως εργασία, ευκαιρίες για εξέλιξη και ανάπτυξη, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εταιρική κουλτούρα που ενισχύει το αίσθημα της κοινότητας.

Το υβριδικό μοντέλο φαίνεται να κυριαρχεί στις συζητήσεις, με το 90% των αμερικανικών εταιρειών να σχεδιάζουν πολιτικές επιστροφής στο γραφείο έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με έκθεση του Resume Builder. Κάτι που δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους για τους οποίους, μετά την πανδημία, η ευελιξία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας δείχνει να κερδίζει έδαφος για να συγκεραστούν οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ ακόμη και εκείνες που απαιτούν πλήρη απασχόληση στο γραφείο, είναι επιεικείς όταν πρόκειται για έκτακτα γεγονότα που απαιτούν την ευελιξία και διευκόλυνση των εργαζομένων.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και ενός διασκεδαστικού και συνεργατικού. Η ενίσχυση των προσωπικών σχέσεων μέσω διαφόρων προγραμμάτων μπορεί επίσης να αποδώσει μακροπρόθεσμα, όχι μόνο γιατί η Gen Z θα αισθάνεται ότι εκτιμάται και ακούγεται, αλλά επιπλέον γιατί θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με καλά εκπαιδευμένους, αφοσιωμένους υπαλλήλους.

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συνδεθούν με συναδέλφους από όλη την εταιρεία, να δημιουργήσουν την αίσθηση κοινότητας και να βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ζητούνται εργοδότες με ενσυναίσθηση

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z θεωρούν σημαντικό για τις επιχειρήσεις να δείχνουν ενσυναίσθηση στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte, εκτιμούν ιδιαίτερα την ενσυναίσθηση από τους εργοδότες τους και τη θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική τους δέσμευση.

Πόσο σημαντικό είναι για τον εργαζόμενο να του αφιερώσει χρόνο η εταιρεία επενδύοντας σε εκείνον μακροπρόθεσμα, να κατανοήσει ποιοι είναι οι στόχοι του και να βοηθήσει να αναπτυχθεί μαζί της;

Γνωστή ως η πιο συνδεδεμένη γενιά, η Gen Z με το 95% να έχει κινητή συσκευή, θέλει ένα σαφές πλάνο για την ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξή της. Η επένδυση σε εργαλεία που προωθούν την εξέλιξη,  ενθαρρύνουν τη συνεχή ανατροφοδότηση και αποσαφηνίζουν τη διαδικασία θα έχει βαθιά απήχηση στους νεότερους εργαζόμενους, δίνοντας τους σαφή κατεύθυνση, κίνητρο, δέσμευση και νόημα. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.