29 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε το μισθό μας;

4 MIN READ

Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε το μισθό μας;

Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε το μισθό μας;

Η τέχνη της διαπραγμάτευσης στις συνεντεύξεις εργασίας

Η διαπραγμάτευση του μισθού μας είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εργασίας, ωστόσο συχνά παραβλέπεται ή προσεγγίζεται με φόβο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να κατανοούμε την επαγγελματική μας αξία και να την υποστηρίζουμε με αυτοπεποίθηση, αν θέλουμε να έχουμε λόγο στην πορεία της καριέρας μας και της οικονομικής μας κατάστασης. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαπραγματευτούμε το μισθό μας;

Η έρευνα είναι το κλειδί

Πριν μπούμε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, πρέπει να ξέρουμε τι αξίζουμε. Αυτό απαιτεί διεξοδική έρευνα. Χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως η Glassdoor μπορούμε να ενημερωθούμε για τον μέσο μισθό που προσφέρεται για τον ρόλο μας, το επίπεδο εμπειρίας, ακόμα και την περιοχή μας. Αυτά τα δεδομένα μας παρέχουν μια γερή βάση για τη διαπραγμάτευσή μας.

Διαβάστε ακόμα: Διαπραγμάτευση στο χώρο εργασίας

Παράλληλα, καλό είναι να συμβουλευτούμε και μέλη επαγγελματικών ενώσεων στον τομέα μας. Πιθανότατα, θα μπορούν να μας παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης

Καθώς περνάμε από τη διαδικασία της συνέντευξης ή της διαπραγμάτευσης, είναι σημαντικό να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο για τον οποίο είμαστε υποψήφιοι. Πώς; Κάνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις που ξεπερνούν την περιγραφή της θέσης εργασίας. Αυτές οι γνώσεις μπορεί να είναι καθοριστικές κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού μας.

Διαμόρφωση μισθολογικού εύρους

Όσο αφορά στον μισθό, χρειάζεται να καθορίσουμε ένα εύρος που θα περιλαμβάνει τέσσερα βασικά επίπεδα: διαφυγής, αξίας, φιλοδοξίας και εμβέλειας. Ο μισθός διαφυγής (walkaway salary) είναι ο χαμηλότερος μισθός που θα δεχτούμε. Ο μισθός αξίας (value salary) είναι ο τυπικός ή μέσος μισθός της εκάστοτε θέσης εργασίας. Ο φιλόδοξος μισθός (aspirational salary) είναι αρκετά υψηλότερος από τον μισθός αξίας, ενώ ο μισθός εμβέλειας (reach salary) είναι το υψηλότερο ποσό που συναντάται στον κλάδο για τον συγκεκριμένο ρόλο. Η χρήση αυτού του εύρους παρέχει αρκετή ευελιξία στις διαπραγματεύσεις.

Πέρα από το μισθό, είναι σημαντικό να εξετάσουμε παροχές όπως η ασφάλιση υγείας, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και άλλα προνόμια. Εάν η προσφορά μισθού είναι άκαμπτη, μπορούμε να διαπραγματευτούμε αυτές τις πρόσθετες παροχές.

Αποτελεσματικές τακτικές διαπραγμάτευσης

Τα γεγονότα πάνω από τα συναισθήματα: Η διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα της αγοράς και στα προσόντα μας και όχι σε συναισθηματικά επιχειρήματα. Αυτή η προσέγγιση διατηρεί τη συζήτηση επαγγελματική και επικεντρωμένη.

Παρουσίαση του εαυτού μας: Σε μια διαπραγμάτευση, ουσιαστικά “πουλάμε” τον εαυτό μας σε έναν εργοδότη, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει, λοιπόν, να πείσουμε πως οι δεξιότητες και η εμπειρία μας, μας τοποθετούν μοναδικά ώστε να προσθέσουμε αξία στην εταιρεία. Συγκεκριμένα παραδείγματα των προηγούμενων επιτευγμάτων μας μπορούν να ενισχύσουν τη θέση μας.

Αυτοπεποίθηση και σαφήνεια: Το να ζητάμε υψηλότερο μισθό μπορεί να είναι άβολο, αλλά είναι σημαντικό να μην απολογηθούμε κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων. Η απολογία μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση μας, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Η δύναμη της σιωπής: Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις παύσεις. Αντίθετα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σιωπή με στρατηγικό τρόπο. Αφού εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας, καλό είναι να αφήσουμε χρόνο στον εργοδότη να απαντήσει χωρίς να αισθανόμαστε πιεσμένοι να καλύψουμε τη σιωπή.

Δημιουργικές λύσεις: Αν η αρχική προσφορά μισθού δεν είναι ιδανική, μπορούμε να προτείνουμε δημιουργικές λύσεις, όπως μια αύξηση βάσει επιδόσεων μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης;

Ο τρέχον μισθός δεν παίζει ρόλο: Να εστιάζουμε στην τιμή της αγοράς για τον ρόλο, όχι στον τρέχοντα ή προηγούμενο μισθό μας. Αυτό μετατοπίζει τη συζήτηση στις μελλοντικές δυνατότητές μας και όχι στις προηγούμενες αμοιβές.

Αποφυγή παγίδων: Φυσικά, πρέπει να αποφύγουμε τα συνήθη λάθη, όπως η αποδοχή προφορικών προσφορών χωρίς γραπτή επιβεβαίωση, η βιασύνη για την απόφασή μας και η αποδοχή ενός χαμηλού μισθού χωρίς προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Πέρα από τα χρήματα

Η διαπραγμάτευση του μισθού δεν αφορά μόνο τα χρήματα – δείχνει ότι γνωρίζουμε την αξία και τη θέση μας στην αγορά εργασίας. Προσεγγίζοντας αυτές τις συζητήσεις με προετοιμασία, αυτοπεποίθηση και στρατηγική σκέψη, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε δίκαιη και ικανοποιητική αποζημίωση. Ο μισθός μας είναι σημαντικός για την επαγγελματική ευτυχία και την επαγγελματική εξέλιξη, οπότε αξίζει τον κόπο να διαπραγματευτούμε σωστά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.