26 Απρ 2024
READING

Κυρίαρχος και στη συνδρομητική τηλεόραση ο ΟΤΕ

5 MIN READ

Κυρίαρχος και στη συνδρομητική τηλεόραση ο ΟΤΕ

Κυρίαρχος και στη συνδρομητική τηλεόραση ο ΟΤΕ

Τα ηνία της ελληνικής αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να κρατά ο ΟΤΕ, αφού σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη 22/2, πρόσθεσε σε ετήσια βάση 35.614 νέους πελάτες, φτάνοντας συνολικά τους 678.301 το 2023.

Αυτό τον φέρνει με διαφορά πρώτο από τη Nova, που βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με τον Μιχάλη Τσαμάζ κατά τη διάρκεια call με αναλυτές να τονίζει ότι ο ΟΤΕ-Cosmote είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια. Και σίγουρα μέσα σε αυτό το «πακέτο» υπηρεσιών που διαθέτει και τον τοποθετεί στην κορυφή, βρίσκεται και η συνδρομητική τηλεόραση.

Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια η EON, συνδρομητική της Nova, έχει προχωρήσει σε μια…αντεπίθεση, κυρίως όσον αφορά το αθλητικό περιεχόμενο, και έχει αυξήσει την πελατειακή της βάση, η Cosmote TV παραμένει σε θέση οδηγού και κοιτάζει με αισιοδοξία τα επόμενα χρόνια. Στα οποία ο κ. Τσαμάζ δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας.

Διευθυντής της Cosmote TV από τον Απρίλιο του 2013 είναι ο Δημήτρης Μιχαλάκης. Ξεκίνησε να εργάζεται στην COSMOTE TV τον Μάρτιο του 2012, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Εμπορικού Διευθυντή. Πριν τη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Μιχαλάκης είχε αναλάβει διάφορες θέσεις στον Όμιλο ΟΤΕ, ως Product Management & Marketing Director στην OTEGLOBE (αρχές 2006) και Marketing Manager της OTE International (Μάιος 2002).

Η πίτα στη συνδρομητικής και το αθλητικό περιεχόμενο

Η Cosmote TV επί σειρά ετών έχει την πρωτιά στη συνδρομητική τηλεόραση. Έχει τα δικαιώματα όλων των εντός έδρας αγώνων των Big 3 του ελληνικού πρωταθλήματος, Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό-ΑΕΚ, αλλά και ακόμα 4 ομάδων της Super League, ενώ πρόσφατα ανανέωσε για μια τριετία και τους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδας.

Επίσης μέχρι τέλος του καλοκαιριού η Cosmote TV έχει συμβόλαιο για τα δικαιώματα των Champions League, Europa League και Conference League.

Παράλληλα πρωταγωνιστεί και στο μπάσκετ, καθώς έχει τα δικαιώματα του NBA μέχρι το 2024-2025, της ισπανικής λίγκας ACB μέχρι το καλοκαίρι αλλά και το τουρκικό πρωτάθλημα μέχρι τη σεζόν 2024-2025. Παράλληλα μεταδίδει περιεχόμενο και από μηχανοκίνητο αθλητικό (Moto GP, WRC κλπ), τένις (Masters 1000, ATP 500, ATP World Tour Finals), αλλά και από μαχητικά αθλήματα (UFC, Boxing) κλπ.

H Nova τα τελευταία 2 χρόνια έχει κάνει δυναμικό «μπάσιμο» και στο αθλητικό περιεχόμενο και αυτή τη στιγμή αριθμεί 435.000 συνδρομητές, όντας δεύτερη στη…σχετική κατάταξη.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο, έκλεισε για 3+2 χρόνια το μεγάλο της asset στα τηλεοπτικά, που είναι η μπασκετική Euroleague.

Επίσης, από την στιγμή που η Cosmote δεν ανανέωσε σημαντικά πρωταθλήματα του εξωτερικού, η Nova κατέθεσε προτάσεις και τα εξασφάλισε για πολλά χρόνια, κλείνοντας ουσιαστικά αθλητικό περιεχόμενο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα η Nova διεκδίκησε και πήρε τα δικαιώματα της αγγλικής Premier League μέχρι το 2027-2028, της ισπανικής LaLiga, της γερμανικής Bundesliga, της γαλλικής Ligue 1 καθώς και μεγάλους αγώνες και κορυφαία ντέρμπι με ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Stoiximan Super League, όπως του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ.

Παράλληλα μεταδίδει τους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της UEFA στο Nations League και στα προκριματικά του Euro 2024 & 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ της FIBA με Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωμπάσκετ, τα Grand Slam στο τένις, Wimbledon, Roland Garros, US Open, Australian Open και άλλα ακόμα.

Τι γίνεται με το Champions League

Το σημαντικότερο και πιο ακριβό asset της Cosmote TV είναι αδιαμφισβήτητα τα δικαιώματα για τους αγώνες της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League). Για τα οποία έχει συμβόλαιο μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανανέωσης, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει «λευκός καπνός».

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο άνοιξε ο διαγωνισμός, τον οποίο διεξάγει η ΤΕΑΜ για λογαριασμό της UEFA, και για ολόκληρο το πακέτο προσφορά είχε καταθέσει μόνο η Cosmote TV. Και ενώ όλοι περίμεναν να έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα μέχρι τέλη Δεκέμβρη, έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς αναθέτουσας αρχής (ΤΕΑΜ), καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είναι ευχαριστημένη με το τίμημα που δίνει η Cosmote.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται επαναληπτικός διαγωνισμός, με πηγές να λένε ότι αρχές Μαρτίου, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει «κλείσει» στην Cosmote TV.

Κεφάλαιο ψυχαγωγία

Φυσικά Cosmote TV και Nova δεν κυριαρχούν μόνο στο αθλητικό περιεχόμενο αλλά έχουν σημαντικά projects και στην ψυχαγωγία, με σημαντικές συνεργασίες αλλά και παραγωγές.

Σε αυτό το «κομμάτι» έχει μπει δυναμικά και η Vodafone, η οποία προσεγγίζει τους 200.000 συνδρομητές αλλά εδώ και χρόνια δεν έχει αθλητικό περιεχόμενο. Ωστόσο έχει επικεντρωθεί στην ψυχαγωγία και την οικογένεια και έχει συνάψει μεγάλες συμφωνίες όπως με Disney+, ΗΒΟ, Warner Bros και το Ertflix.

Το Netflix, αν και δεν ανακοινώνει επισήμως αριθμούς, η αγορά υπολογίζει ότι έχει πάνω από 600.000 συνδρομητές στην Ελλάδα ενώ το Disney+, περίπου 1,5 χρόνο μετά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του στην ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι έχει φθάσει τους 200.000 συνδρομητές.

Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός και την μάστιγα της πειρατείας, που υπολογίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος «πάροχος», αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τους 900.000 πελάτες. Όλες οι μεγάλες νόμιμες πλατφόρμες έχουν ξεκινήσει μία «μάχη» για να μπορέσει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί ενώ και η Πολιτεία προχωρά σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Αποκάλυψη EMEA.GR: Αλλάζει ο νόμος για την παράνομη συνδρομητική – Έρχονται πρόστιμα στους χρήστες

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.