Το να είναι κανείς μοναχικός – η επιλογή κάποιου να αποστασιοποιηθεί από την ενεργό κοινωνική ζωή και να μείνει μόνος του – δεν είναι απαραίτητα κακό. Πολλές ιδιοφυΐες, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, επέλεξαν συνειδητά τη μοναχικότητα ώστε να μπορούν να ασχοληθούν ανεπηρέαστα με την τέχνη ή την επιστήμη τους. Μια προσωπική επιλογή, επιθυμητή, που σε κάθε περίπτωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η μοναξιά από την άλλη πλευρά, είναι ένα επώδυνο συναίσθημα που βιώνει την απουσία ή την απώλεια άλλων ανθρώπων -κάποιος νοιώθει δηλαδή μόνος του, χωρίς να το έχει επιλέξει, συχνά ενώ περιτριγυρίζεται από άλλους ανθρώπους.
Η μοναχικότητα είναι ένας τύπος μοναξιάς που ευνοεί την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία. Οι “μοναχικοί λύκοι” τις περισσότερες φορές εμπλέκονται σε δραστηριότητες που προάγουν την αυτογνωσία και τη δημιουργικότητα αξιοποιώντας διάφορα μέσα, τεχνικές και εργαλεία όπως ο διαλογισμός, το ημερολόγιο, η ενασχόληση με χόμπι και τη φύση, η αποφόρτιση και άλλα.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα και τη νοοτροπία εκείνων που τους αρέσει να περνάνε χρόνο μόνοι και να μετατρέπουν τη μοναξιά σε μια ευχάριστη εμπειρία.
Είναι φίλοι με τον εαυτό τους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώιμη παιδική ηλικία και οι αναπτυξιακές εμπειρίες ενδέχεται να επηρεάσουν ένα άτομο και να το κάνουν να του αρέσει να μένει μόνο του -πιθανώς να θυμάται ότι πάντα ένιωθε έτσι, περνούσε καλά με τον εαυτό του και έβρισκε τον ελεύθερο χρόνο που περνούσε μόνος του, ευχάριστο.
Άλλοι αντιμετωπίζουν τη μοναξιά φυσικά, ως θετικό και απαραίτητο μέρος της ζωής τους, χωρίς αυτό να αποκλείει τις κοινωνικές συναναστροφές με άλλους.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι μένουν μόνοι για να αποφορτιστούν μετά από μια δύσκολη ημέρα που απαιτούσε πολλή προσπάθεια, ενέργεια και χρόνο.
Ανεξαρτησία και αναστοχασμός
Το γεγονός ότι απολαμβάνουν τη μοναξιά τους, του κάνει να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να γίνονται περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις.
Το να μένουν μόνοι τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αναστοχαστούν – να επεξεργαστούν σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, διλήμματα αντιμετωπίζοντάς τα και όχι προσπαθώντας να τα αποφύγουν.
Ικανότητα προσαρμογής
Τα άτομα που μαθαίνουν και αποδέχονται τις αλλαγές ως φυσικό μέρος της ζωής, είναι σε θέση να αποδεχτούν στιγμές μοναξιάς -ακόμα και παρά τη θέλησή τους- πιο εύκολα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι “μοναχικοί λύκοι” έχουν μια νοοτροπία που εκτιμά τα οφέλη που έχει το να μένει κανείς μόνος για την εξέλιξη και ανάπτυξη του.
Επιλογή ελευθερία και αυθεντικότητα
Αντιμετωπίζουν τη μοναχικότητα ως μια σκόπιμη, συνειδητή επιλογή, αναγνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα από το πώς κατέληξαν μόνοι, η κατάσταση τους οδήγησε στην αυτοφροντίδα και τον αναστοχασμό. Κάποιοι τη θεωρούν μάλιστα πολυτέλεια. Ακόμα κι αν δεν ήταν προσωπική τους επιλογή αρχικά, αυτή η αλλαγή νοοτροπίας δείχνει την ικανότητά τους να αξιοποιούν στο έπακρο τον χρόνο, προσφέροντας στον εαυτό τους μια θετική εμπειρία.
Συχνά δε αντιλαμβάνονται τον χρόνο που έχουν για τον εαυτό τους, ως την απόλυτη δήλωση και ευκαιρία για αυτονομία και ανεξαρτησία. Χρόνος που μπορούν να τον κάνουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν, χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς που επηρεάζουν την επιλογή του πώς να τον διαθέσουν.
Μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό, τις ανάγκες και επιθυμίες τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία. Αναζητούν να μείνουν μόνοι γιατί αυτός ο χρόνος – απαλλαγμένος πιέσεις και κοινωνικό έλεγχο- τους δίνει το χώρο να εξελιχθούν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Πιο ανθεκτικοί στη μοναξιά
Όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολα συναισθήματα και την πραγματική μοναξιά, κατανοούν ότι δεν είναι η ίδια η μοναξιά που είναι αρνητική, αλλά η τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση και πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να επεξεργαστούν αυτά τα συναισθήματα.
Τα χαρακτηριστικά ενός “μοναχικού λύκου” μπορούν να χρησιμεύσουν για να πάψουμε να φοβόμαστε και να αποφεύγουμε να μείνουμε μόνοι μας και να ξεκινήσουμε να κατανοούμε τα πλεονεκτήματά της. Μαζί με την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις σχέσεις, ο χρόνος με το εαυτό μας είναι απαραίτητος για την ευημερία και τη σύνδεση με τον εαυτό μας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε τη διαφορά μεταξύ μοναχικότητας και μοναξιάς που οδηγεί στην απομόνωση, καθώς η τελευταία αποτελεί επιβλαβή μηχανισμό αντιμετώπισης. Αντίθετα, η καλλιέργεια των χαρακτηριστικών του “μοναχικού λύκου” μπορούν να μας επιτρέψουν να μετατρέψουμε τον χρόνο που έχουμε μόνοι μας σε μια βαθιά, γεμάτη και ουσιαστική εμπειρία.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.